Július 17. – Megnyitják a világ első Disneyland vidámparkját (1955)

Ezen a napon történt ‒ SzaSzi írása

disneyland-anaheim

A világ első Disneyland mesevilágába 1955. július 17-én léphettek be a látogatók a Los Angeles déli peremén lévő Anaheimben. A park Walt Disney, a már ekkor népszerű rajzfilmgyáros elgondolásai alapján született meg. (Bár jellegében és funkciójában a kettő ugyanaz, ez nem azonos Disney Worddel, ami Floridában van.)

A világ leghíresebb vidámparkja évi 14,7 millió látogatójával ma is a második legnépszerűbb a gyerekek és a gyermeklelkű felnőttek körében, pedig azóta már sokkal modernebb és nagyobb szórakoztató-központok is létesültek. A legendás rajzfilmes igazi álomvilágot teremtett, amely – ahogy ő mondta – „él, növekszik, lélegzik, újabb és újabb ötletekkel gazdagodik – soha nem fog befejeződni”. És valóban, ma már Disney-birodalomról beszélhetünk, a világ több pontján léteznek az eredetihez hasonló parkok és attrakciók.

disneyland-anaheim

Disneyland elrendezése maketten

Honnan jött az ötlet? Walt Disney elbeszélése alapján még a második világháború előtt körvonalazódott benne, amikor a Los Angeles-i Griffith Parkban a többi szülővel együtt egyre idegesebben várt két körhintázó kislányára. Ácsorgás közben nemcsak az tűnt fel neki, hogy szemetes, elhanyagolt a park, hanem az is, hogy a szülőknek kínszenvedés a várakozás. Miért ne lehetne szórakoztató egy vidámpark gyereknek és felnőttnek egyaránt? Az „újragondolást” megalapozta, hogy gyerekkorában sokat hallott apjától az 1893-as chicagói világkiállításról, az ott működő remek vidámparkól, az első óriáskerékről, városnéző kisvonatról, látványos vadnyugati show-ról. Ellátogatott a koppenhágai Tivoli parkba, a hollandiai Efteling élményparkba és az Egyesült Államok legnépszerűbb vidámparkjaiba, hogy tapasztalatokat gyűjtsön.

disneyland-anaheim

Disneyland 1959. november 26-án

1948-ban elkészültek az első tervei a rajzfilmjei világából vett figurákkal, tematikus részekkel, hajókázási lehetőséggel, ami akkor a Mickey Mouse Park nevet kapta. (A címlapképen a tervekkel középen látható maga Walt Disney 1954 decemberében.) Burbanki stúdiója közelében szerette volna megvalósítani, de a városvezetés nem támogatta az ötletét. Ráadásul anyagi segítséget sem kapott: „Képtelen voltam meggyőzni a befektetőket, hogy Disneyland megvalósítható. Az álmok túl kevés biztosítékot jelentenek” – mesélte egy későbbi interjúban. Disney azonban hittel kitartott, így 1952-ben bejelenthették a létesítést, 1953-ban pedig sikerült területet és pénzt is szerezni. A támogatásáért cserébe az utolsó nyolc hónapban rendszeres tévéműsorral jelentkeztek az ABC csatornán, ami nem csekély reklámot jelentett az épülő Disneylandnek.

disneyland-anaheim

Disneyland – Adventureland

A munkálatok éppen egy évvel a nyitás előtt, 1954. július 16-án kezdődtek. Alapvetően négy célt fogalmazott meg az ötletgazda: az egész család számára nyújtson szórakozást, tűnjenek fel a Disney stúdió rajzfilmfigurái, tematikus csoportokban készüljenek a látnivalók, és alkalmazzanak olyan műszaki megoldásokat, trükköket, amelyek teljesen elvarázsolják a látogatókat, azt sugallva, hogy nincs lehetetlen. Disney egy századfordulós kisvárost idéző fő utcát képzelt el, erről nyílt az egzotikus dzsungelt idéző Kalandország (Adventureland), a Peter Pan-éhez hasonló Fantáziaország (Fantasyland), a vadnyugatot életre keltő Határvidék (Frontierland), az új lehetőségeket, találmányokat kínáló Jövőország vagy Holnapolisz (Tomorrowland). Gőzerővel folytak a munkálatok, de állandóan adódott valami probléma, például a föld nem kedvezett a mesterséges folyóvizek létesítésének, ezért medret kellett készíteni. Még az utolsó pillanatokban is betonoztak, de úgy tűnt, minden összeállt és a legfontosabbak elkészültek. A megnyitó mégis majdnem katasztrófába fulladt.

disneyland-anaheim

Disneyland – Fantasyland

1955. június 17-én vasárnap az átadóünnepségre körülbelül húszezer embert vártak, ennyi jegyet osztogattak szét prominens személyeknek, befektetőknek, újságíróknak, hírességeknek, mint Frank Sinatra, politikusoknak, mint Ronald Reagan, akit felkértek a konferanszié szerepére is. A nagyközönséget csak másnapra várták. Ehelyett azonban harmincezer ember akart bejutni. A remek propagandának köszönhetően egy egész ország várta már a megnyitó napját, sokan nem akartak lemaradni az évszázad eseményéről. Volt, aki hamis jeggyel, vagy a kerítésen átmászva igyekezett bejutni, annak ellenére, hogy az egészet élőben közvetítette az ABC televízió. 90 millióan láthatták az eseményt, ami akkor rekordnak számított.

De ez még csak a kezdet volt! A szokatlan hőség miatt a frissen aszfaltozott utak megolvadtak, a cipők (különösen a hölgyek magas sarkúi) beleragadtak. A festék sem száradt meg mindenhol. Az ivókutak nem működtek a vízvezeték-szerelők sztrájkja miatt, a büfések készletei pedig hamar kifogytak. A legtöbb látványosságot felvonultató Fantáziaországot gázszivárgás miatt egy időre le kellett zárni. Közben olyan zsúfoltság alakult ki, hogy alig lehetett mozdulni. A bakik miatt Disneyland történetében Fekete Vasárnapként emlegetik ezt a napot.

disneyland-anaheim

Disneyland – Frontierland

Azért nem minden sikerült ám rosszul! Például a megnyitó napján tartott látványos felvonulásból, amelyen a stúdió legismertebb figurái láthatók, mára hagyomány lett, és tűzijátékkal egészült ki. Az első naptól várta a vendégeket a park legismertebb látványossága, Csipkerózsika kastélya, amely a Disney-birodalom jelképévé vált (a címlapképen balra).

Az első hat hónapban egymillió látogatója volt a parknak, és ez 25 milliós bevételt hozott Disneylandnek. Méreteire jellemző – nem elhanyagolható szempont –, hogy 25 ezer munkavállalónak biztosítanak állást. A megnyitó óta már több mint 600 millióan jártak a típusában világelsőnek mondható vidámparkban, és további mesevárosok is épültek világszerte (Párizsban, Tokióban, Sanghajban és Hongkongban).

Mindjárt a bejárat mellett, kőbe vésve olvashatók az alapító varázslatos szavai: „Ön itt hátrahagyja a mát, és belép a tegnap, a holnap és a képzelet világába.”

disneyland-anaheim

Disneyland – Tomorrowland

Végül jöjjön még néhány érdekesség:
• Disneyland Fő utcáján, a tűzoltóság fölött volt egy titkos apartman fenntartva Walt Disney-nek. Az ablakban pislákoló fény azóta is az ő állandó jelenlétét jelképezi.
• Vannak más titkos helyek is a parkban, például a Matterhorn szikla belsejében egy kosárpálya, amit csak a dolgozók használhatnak.
• Mit gondolnak, melyik a legnépszerűbb Disneyland-szuvenír? A Mickey egér fül, amelyből a nyitás óta már 84 millió darabot adtak el.
• Kezdetben 18, ma már 51 látványosság szolgálja a közönség szórakozását.
• A híres színészek közül többen is itt kezdték pályájukat: Steve Martin például mágusként, Michelle Pfeiffer pedig Alíz volt Csodaországban.

Aki szeretne virtuálisan egy nagyszerűt sétálni a világ első Disneylandjében, ide kattintva megteheti.

SzaSzi

Források: disneyland.disney.go.com, hu.wikipedia.org, index.hu, mfor.hu

A képek a Wikimedia Commons és a flickr.com gyűjteményeiből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép; 4. kép; 5. kép; 6. kép; 7. kép; 8. kép; 9. kép; 10. kép.

2020.07.17