Hogyan születik a textilkosár?

Kézműves foglalkozás a megyei könyvtárban

Január 19-én délután a megyei könyvtár Központi Könyvtárának Klubja újabb kézműves foglalkozásnak adott otthont, a résztvevőket a textilkosár készítésének titkába avatták be. A vállalkozó szellemű érdeklődők önbizalommal spékelt várakozással, Bokor Anita foglalkozásvezető instrukciói alapján kapcsolódtak be a „munkába”.

E sorok íróját önmaga, valamint szűkebb és tágabb környezete nem az ezermester kategóriájába sorolja, ennek ellenére – mondhatni – megtette az első lépést a textilkosár készítése felé. Vállalkozása visszaállította az „eredeti rendet”, lévén, hogy az adott tárgy hímzéssel készül, márpedig kezdetben az (úgynevezett) „teremtés koronái” űzték ezt a foglalkozást, miként a textíliával kapcsolatos egyéb mesterségeket is. Később ezek a munkák egyre inkább a nők osztályrészévé váltak, de persze akadnak kivételek.

A foglalkozáson most a gyengébb és szebbik nem képviselői jelentek meg, akik nagyon segítőkészek voltak. Bokor Anita figyelme egy percre sem lankadt, gondos kezei azonnal korrigálták az estleges hibákat. Ahogy az idő telt, úgy öltötte egyre inkább az anyag a kosár formáját. Még néhány öltés, díszeket kap az oldala, hogy fogni lehessen, fülekkel látjuk el, és máris használatra kész, haza lehet vinni. S mi kerül bele? Ez még a jövő titka: ékszer, de akár varró-vagy gombkészlet is helyet kaphat benne.

Csiszár Antal
Fotók: Pozsgai Krisztina

2015.01.21