Július 13. ‒ Live Aid segélykoncert Angliában és az USA-ban (1985)

Ezen a napon történt ‒ Nagy Mária írása

live-aid-1985-philadelphia

35 évvel ezelőtt, 1985. július 13-án zajlott a poptörténelem legnagyobb hatású koncertje, a Live Aid, amelynek célja az afrikai (etiópiai) éhezők megsegítése volt. A televíziós közvetítésnek hála több mint másfél milliárd ember látta egyenes adásban, így ez lett az emberiség egyik legnagyobb kollektív eseménye.

Bob Geldof, a Boomtown Rats ír punkzenekar frontembere 1984-ben megdöbbenten nézte a BBC riportfilmjét az etiópiai éhezőkről. A látvány annyira megindította, hogy Midge Ure-rel (az Ultravox énekesével) megírta a Do They Know Itʼs Christmas? című számot. Híres énekesekkel akarta lemezre venni a dalt, és ennek bevételéből szeretett volna élelmiszer-szállítmányokat küldeni Afrikába. A kislemez nagy sikernek bizonyult, a Band Aid-re keresztelt alkalmi csapat felvételéből egyedül Angliában 3 millió példányt adtak el, így 70 ezer font gyűlt össze. Bob Geldof a sikeren felbuzdulva elhatározta, hogy egy nagyszabású jótékonysági koncertet fog szervezni, amelynek bevételéből rendszeres szállítmányok indulnak majd az éhezőknek.

Ezzel párhuzamosan Amerikában is indult egy hasonló összefogás: Lionel Ritchie és Michael Jackson megírták a We Are The World című dalt, amelyet az amerikai sztárokból összeállt US For Africa nevű formáció adott elő. Ez a szám lett aztán később aztán a Live Aid segélykoncert himnusza.

Bob Geldof 1985 nyarán, július 13-án megszervezte a poptörténelem második Woodstockját a londoni Wembley stadionban és ezzel egy időben a philadelphiai John F. Kennedy stadionban (a képeken), melynek Londonban mintegy 72 ezer, Philadelphiában 90 ezer nézője volt. A program a Wembley-ben helyi idő szerint délben kezdődött. A koncertet Károly herceg és Diana hercegnő nyitotta meg, a JFK stadionban két órával később lépett színpadra az első előadó. A fellépők egységesen 17 percet kaptak a színpadon. Londonban este 10-ig, Philadelphiában helyi idő szerint 11-ig tartott a koncert, ami összesen 16 órát jelentett. Londonban a Do They Know Itʼs Christmas?-szel, Amerikában a We Are The Worlddel zárult a program. Kilenc műhold közvetítésével száz országban egymilliárd ember láthatta a két koncertet.

A Wembley Arénában egy tűt nem lehetett elejteni. Mindenki nagy izgalommal várta a Queen együttes programját. A zenekar 24 perces összeállítással állt színpadra, amelybe a legnagyobb slágereit válogatta össze: elhangzott a Bohemian Rhapsody, a Radio Ga Ga, a Hammer to Fall, a Crazy Little Thing Called Love, a We Will Rock You és a We Are the Champions. Freddie Mercury élete legnagyobb alakítását nyújtotta, később pedig több kritikus és zenész minden idők legjobb élő rock-előadásának titulálta a Queen show-ját. A 2018-as Bohém rapszódia című filmben – amely 4 Oscar-díjat nyert – Rami Malek fergetegesen és történelmi hűséggel hozta vissza számunkra ezt a fellépést. A Live Aid koncert érdekessége, hogy itt találkozott Hegedűs László a Queen együttes menedzserével, Jim Beach-csel, és tárgyalást kezdeményeztek a magyar fellépéséről. Mint tudjuk, ez meg is valósult, hiszen 1986. július 27-én Magyarországon, a Népstadionban lépett fel a Queen.

Madonna és a U2 is ezen a napon váltak igazi szupersztárokká. A U2 énekese, Bono annyira fellelkesült, hogy a közönségbe vetette magát, így az eredetileg tervezett három helyett csak két dalt adtak elő, mert nem tudott visszajutni a színpadra. Phil Collins mind a két helyen fellépett, saját dalai mellett ő dobolt Eric Claptonnak és az újra összeállt, még élő Led Zeppelin-tagoknak is. Az amerikai koncertet Joan Baez nyitotta meg ezekkel a szavakkal: „Ez a ti Woodstockotok, ami már nagyon rég esedékes volt!”. Philadelphiában fellépett még Bob Dylan is. David Bowie és Mick Jagger eredetileg együtt, de két helyszínen adták volna elő közös dalukat, a Dancing In The Street-et, de technikailag nem sikerült megoldani a szinkronizálást, így egy előre felvett videón énekeltek együtt (élőben Bowie Londonban, Jagger Amerikában lépett fel). Mick Jagger és Tina Turner közösen énekelték az Itʼs Only Rock And Roll című számot, amelyet olyan hévvel adtak elő, hogy elszakadt Tina Turner ruhája. Szerencsére viselt alatta egy szűk tornadresszt, így ebben fejezte be a dalt.

live-aid-1985-philadelphia

A Live Aid egyszeri és megismételhetetlen volt. A koncertről sajnos nem készült teljes hivatalos hang- és képfelvétel, csupán a közvetítő tévétársaságok archiválták anyagaikat. Az amerikai közvetítést adó ABC az adásszalagokat is törölte, s bár készült másolat, aztán azok is elvesztek. Az MTV-nek (Music Television) is voltak felvételei, és a BBC Bob Geldof tiltakozása ellenére megtartotta saját felvételeit, bár ezek az amerikai műsorszámokat nem tartalmazták. 2004-ben Geldof a szaporodó kalózkiadványok miatt úgy döntött, hogy kiad egy hivatalos DVD-szettet, ez nagyrészt a BBC és az MTV felvételein alapult, mintegy 10 órányi anyagot tartalmaz.

II. Erzsébet királynő a koncert szervezéséért és a segélyprogram létrehozásáért lovagi címet adományozott Bob Geldofnak. Később ő több dokumentumfilmet forgatott Afrikában a BBC-nek, nem csak a Live Aid programról, hanem általában Afrika és az afrikaiak helyzetéről.

Live Aid Hungary: a Live Aid mintájára Magyarországon is óriáskoncertet rendeztek a hazai rock- és popzene legjelentősebb alakjainak szereplésével. Az esemény két napon zajlott: 1985. december 26-án a rock-, december 28-án a popzene képviselői léptek fel a Budapest Sportcsarnokban, mintegy 200 zenész működött közre a produkcióban. A rocknapot Presser Gábor szervezte, a popért Sztevanovity Zorán felelt. Az Egy falat kenyér című számot a segélykoncerten az LGT és a Hobo Blues Band tagjaival adták elő.

Nagy Mária

Forrás: wikipédia, expertin.blog.hu, Bret, David: Borotvaélen: Freddie Mercury története. Budapest : Pannon Lapok Társasága, 2001.

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép.

2020.07.13