Akinek füstöl a keze alatt a billentyű

Hát ez csúcs! 1. rész – SzaSzi írása

peter-bence

Az egy perc alatt leütött billentyűk száma alapján a magyar Péter Bence jogosult a világ leggyorsabb zongoristája címre. A húszéves srác 2012. január 14-én a debreceni Város Bálon állta ki a próbát. Eredményével bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, és azóta is a csúcson van. De Bence mással is meglepte a világot!

A rekorddöntési kísérletében egy perc alatt 765 hangot szólaltatott meg egy Bösendorfer zongorán, amivel jócskán túlszárnyalta a korábbi csúcsot tartó indiai-amerikai zenész, Sai Manapragada 669-es eredményét. A tehetséges fiú 18 évesen a bostoni Berklee College of Music-ban kezdett tanulni ösztöndíjjal. 5 évvel ezelőtt, 2015. június 25-én feltöltötte az internetre Michel Jackson Bad című számának általa írt zongoraverzióját, amely az amerikai popcsillag halálának hatodik évfordulójára készült. A házi videó hatalmasat „robbant” a neten, egyik napról a másikra többmilliós nézettséget ért el, és egy csapásra világhírnevet szerzett neki. Korábban is osztott meg házi feldolgozásokat, például Justin Timberlake-től a Cry Me a River című számot, John Williams Csillagok háborúja filmzenéjének főcímdalát, vagy Michel Jackson más slágereit (Thriller, Human Nature, You Are Not Alone, Black or White), ám amikor az USA legnépszerűbb televíziós talkshow-jának vezetője, Ellen DeGeneres műsorának honlapjára is kiposztolta a Michael Jackson-szám átdolgozását, és odaírta, hogy „Legalább olyan jó, mint az eredeti”, minden addiginál nagyobb figyelmet kapott.

Nem nehéz magunk elé képzelni egy fiatal srácot, farmerben és pólóban, aki könnyedén játszik el szinte bármit a hangszerén. Azt viszont már nehéz vizualizálni, ahogy a fiúnak hiperaktív módon jár keze, lába, és úgy használja a hangszert, hogy még az öreg Bösendorfer is rácsodálkozik. Pengeti a húrokat, paskolja a zongora oldalát, csattogtatja a fedelét, és még ki tudja, mivel tud újra és újra meglepni! Az internetes lexikonban ez áll: „rendkívül virtuóz”. Ez azonban enyhe kifejezés! Éles, ütős és kifejező játékmódjával tulajdonképpen lebontotta a határokat a klasszikus és a népszerű zene között, és az oly előkelő hangszert, a zongorát is egy teljesen új, modernebb dimenzióba helyezte.

A fiatalember az áttörés óta bejárt öt kontinenst, több mint 40 országban turnézott, ő nyitotta meg a 2017. évi BBC Proms-t a londoni Hyde Parkban, amelyen 50 ezren voltak, híres emberekkel találkozik, mint John Williams vagy Hans Zimmer, rengeteg figyelem összpontosul rá a világhálón is (a Facebookon 1 millió 713 ezer követője van).

Bence a karantén alatt is szorgosan dolgozott, májusban tette közzé a Dance Monkey (on piano and looper) című, billentyűkre transzportált slágert, a legfrissebb The Loop Song játékos dallama pedig június 8-án mutatkozott be videón. Semmi kétség, erre a fiatal tehetségre oda kell figyelni!

SzaSzi

Forrás: peterbence.com, wikipedia, Péter Bence Facebook-oldala

A kép a flickr.com gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2020.07.10