366

A győri RÉV Színház nyitja a hatodik Komlói Amatőr Színházi Találkozót (KASZT)


rev-szinhaz-146-nap

A győri RÉV Színház 146 nap című előadásával (a képen) nyílik meg a hatodik Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT). Az augusztus 20. és 23. közötti fesztiválon kilenc – köztük három határon túli – produkciót láthatnak a nézők.

Pataki András fesztiváligazgató, az esemény sajtótájékoztatóján elmondta: a járványhelyzet márciusban derékba törte a válogatási folyamatot, számos produkciót nem tudtak bemutatni, felújítani, leálltak a próbák, ez befolyásolta a társulatok munkáját, a jelentkezéseket. Mindezek ellenére az elmúlt öt évben megszokott szakmai minőség jellemzi az idei versenyprogramot. Összesen negyvennyolc előadást néztek meg előzetesen, tizennégy kapott meghívást a fesztiválra, s ebből kilenc produkciót láthat a közönség Komlón, ahol a hatodik fesztivál keretében négy országból (Magyarország, Szerbia, Románia és Szlovénia) érkeznek magyar nyelvű színjátszók. Hozzátette, a KASZT nézettsége csodaszámba megy, az elmúlt öt évben minden előadásra megtelt a nézőtér, Komló csodája, kulturális mikroklímája ez.

A fesztivál versenyprogramját augusztus 20-án este hat órakor a győri RÉV Színház 146 nap című előadása nyitja meg. Ezután, augusztus 21-én láthatják a nézők a Schwajda György Himnusz című művéből készült színdarabot a pellérdi Mezőszél Tánc és Színjátszó Kör előadásában. Mikä Myllyäho és Nagy Judit Pánik című produkcióját a székesfehérvári Szabad Színház hozza el a fesztiválra, s ugyancsak ezen a napon mutatja be a komlói Súgólyuk Színház Ray Cooney komédiáját, az Egy a ráadást. A rendezvény harmadik napján, augusztus 22-én a Kaposvári Roxinház lép színpadra, Rideg Sándor, Tímár Péter, Sebesi Tamás és Szabolcsi János Indul a bakterház című zenés darabját játsszák el. Őket követi a lendvai LeSzSz Társulat, Háy János A Herner Ferike faterja című művével. A bácskertesi Sturcz József Színjátszó Csoport Török Péter Túladunai című produkcióját hozza el az eseményre, az érmihályfalvai Móka Színjátszó Kör pedig Rejtő Jenő bohózatát, Az admirálist mutatja be. A fesztivál zárónapján, augusztus 23-án a körmendi Kastélyszínház Társulat lép fel a Kakukkfészek című darabbal. A zsűriben helyet foglal Pataki András Jászai-díjas rendező, a fesztivál igazgatója, Németh Ákos József Attila-díjas drámaíró, Regős János rendező, a Magyar Szín-Játékos szövetség elnöke és Lucie Malkova rendező.

A rendezvény úgynevezett off-programjaként fellép a KASZT-on Edwin Marton, koncertezik Varga Miklós a zenekarával és Kollmann Gábor jazz-formációja Wolf Katival. A fesztivál díjkiosztóján pedig Rudán Joe játszik a nézőknek.

Dr. Hoppál Péter, a rendezvény fővédnöke, a térség országgyűlési képviselője, a kulturális alapellátásért felelős miniszteri biztos elmondta, a KASZT a Kárpát-medencei amatőr színjátszás első számú seregszemléjévé vált, mint a kulturális alapellátás mintaprogramja. Idén a trianoni száz éves évforduló és a nemzeti összetartozás jegyében szerették volna az eseményt megrendezni, ezt némiképp befolyásolta a világjárvány, ám így is örülnek annak, hogy három határon túli színjátszókör jelenlétével ez mégis sikerül. Ahogy fogalmazott, „szétszórattunk, de a kultúránk egy és oszthatatlan”. Kiemelte: hogy Komló otthont adhasson a legrangosabb ilyen minőségű sergszemlének, a kulturális kormányzat biztosítja ehhez az adott pénzügyi forrásokat. Ezzel valóban hatékony és nemzetközi rangú maradhat a találkozó. A 10 millió forintos kormányzati támogatás mellett további 8 millió forintos pályázati forrás áll a szervezők rendelkezésére, hogy biztonságosan megrendezhessék a fesztivált.

Polics József, Komló polgármestere, a KASZT védnöke hangsúlyozta, a fesztivál megmérettetett, s fennmaradt. Az elmúlt öt évben tartott találkozók bizonyították létjogosultságát. A csoportok megtöltötték tartalommal a rendezvényt, a házigazda és ötletgazda Súgólyuk Egyesület, valamint a közönség pedig felírta a kulturális térképre Komló nevét, mint a Kárpát-medence legnagyobb amatőr színházi találkozójának helyszínét. Ez pedig összefogás, együttgondolkodás nélkül nem sikerülhetett volna.

Fajcsi Ferenc, a komlói Súgólyuk Színház rendezője, a KASZT házigazdája arról beszélt, hogy az idei fesztivál más lesz, mint a korábbiak. Mindig egyfajta színházi évadzárásként júniusban rendezték meg a találkozót, most a járvány miatt két hónapos csúszással inkább évadnyitóként jön létre a rendezvény. Ők bizakodóak, hogy a közönség továbbra is olyan nagy számban látogat el a rendezvényre, mint az elmúlt években.

A KASZT tavalyi fődíját a celldömölki Soltis Lajos Színház nyerte el Szigligeti Ede A cigány című népszínművéből készült előadással.

Varga Róbert
Fotó: Perényi Balázs

2020.06.29