582

A Kaszás Attila-díj 2020-as jelöltjei

Csankó Zoltán, a Győri Nemzeti Színház művésze is a várományosok között

csanko-zoltan

Csankó Zoltán (Győri Nemzeti Színház, a képen), Földes Tamás (Budapesti Operettszínház) és Vlahovics Edit (szombathelyi Weöres Sándor Színház) színművészek a Kaszás Attila-díj idei jelöltjei – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára sajtótájékoztatón.

Fekete Péter felidézte: az elmúlt években a Kaszás Attila-díj rendkívüli elismertséget vívott ki magának nemcsak azért, mert kiváló művészek nyerték el, hanem azért is, mert a „legdemokratikusabb” elismerés. A díj jelöltjeit ugyanis a szakma, a díjazottat pedig a közönség választhatja ki. Mint bejelentette, az Emmi bruttó 400 ezerről 800 ezer forintra emeli a hozzájárulását a díjhoz.

Kucsera Tamás Gergely, a díj lebonyolítását támogató Magyar Művészeti Akadémia főtitkára elmondta, hogy az MMA örömmel csatlakozott a Kaszás Attila emlékét ápoló kezdeményezéshez, hiszen az „egy igazi, polgári-társadalmi akció”.

Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere, a 13. alkalommal meghirdetett díj társalapítója kiemelte, hogy már a Kaszás Attila-díj jelöltjévé válni is dicsőség, hiszen a jelölést maga a színházi szakma végzi. Mint hozzátette, az Emmi mellett a Raiffeisen Bank is emelte a hozzájárulását, ezzel már csaknem 1,5 millió forintot tesz ki a Kaszás Attila-díjjal járó összeg.

Tardy-Molnár Anna, a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója emlékeztetett arra, hogy a díj igazi összefogás eredménye, a kezdeményezéshez ugyanis csatlakozott a Magyar Művészeti Akadémia, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hegyvidéki Önkormányzat, a Raiffeisen Bank, a Magyar Teátrumi Társaság, valamint a MANK is.

A Kaszás Attila-díj három idei jelöltjét, Csankó Zoltánt (Győri Nemzeti Színház), Földes Tamást (Budapesti Operettszínház) és Vlahovics Editet (szombathelyi Weöres Sándor Színház) 23 társulat tagjai választották ki szavazataikkal. A jelöltekre a díj weboldalán adhatók le a szavazatok augusztus 23-án éjfélig. Az elismerést 2020-ban is az országos színházi évadnyitó keretében adják át.

A díjat a Hegyvidéki Önkormányzat alapította a Mozaik Művészegyesülettel közösen, a MANK gondozza az MMA támogatásával, a szakmai szavazatokat pedig a Magyar Teátrumi Társaság gyűjti össze.

Fotó: Győri Nemzeti Színház
Forrás: MTI

2020.06.22