Megújult a csimpánzok otthona!

SzaSzi tudósítása

az-uj-csimpanzhaz-atadasa-a-gyori-allatkertben

A győri Xantus János Állatkert történetének újabb mérföldkövéhez érkezett, hiszen a Modern Városok Program keretében újabb 250 millió forintos beruházás valósulhatott meg. Tavaly az orrszarvúk, a zsiráfok és a látogatók is részesülhettek az új fogadóépülettel a fejlesztésből, a 2020. június 18-án átadott új bemutatóház és a szabad kifutó révén pedig a csimpánzok. A megnyitón jártunk.

bertane-dr-benyi-krisztina

Bertáné Dr. Bényi Krisztina, a Modern Városok és Falvak fejlesztésének koordinációjáért felelős helyettes államtitkár a megvalósuló beruházásokról elmondta, hogy 23 megyei jogú várost érintő 270 projekt fut, ebből már 86 megvalósult, és még év végig 120 fejeződik be, összesen mintegy 1800 milliárd forintból. Hozzátette: „Győr időarányosan nagyon jól áll a fejlesztésekkel, ebből számos projekt átadásra került vagy jelenleg is halad, például a kórház melletti parkolólemez, Győr – Győrújbarát – Nyúl közötti útszakasz, Győr – Pannonhalma kerékpárút egy része, a Széchenyi István Egyetem projektje, az idén pedig elkezdődhet a vízi élménypark fejlesztése, illetve az állatkert további megújítására még 880 millió forint kerül kifizetésre az év végéig. Kiemelte, hogy a megvalósítás kétharmad része hazai forrásból történik.

dr-dezsi-csaba-andras

Dr. Dézsi Csaba András polgármester hozzátette, hogy a fejlesztés következő ütemében elefántház épül majd. Ezután visszatekintett a kilencvenes évekre, amikor az állatvédő szervezetek az állatkert bezárását követelték az áldatlan állapotok miatt. Ebben a helyzetben látott neki a munkának Dr. Andréka György igazgató, aki szívügyének tekintette a feladatot, olyan megoldásokkal igyekezett az emberek közelébe hozni az állatok világát, amely állatbarát szemléletre ösztönzi az ide látogatókat. Nem csak látványos bemutatásban lehet itt részünk, hanem a kellemes, ápolt zöld környezetben valódi kikapcsolódásban, feltöltődésben is, amely a működtetésben résztvevő kreatív és szakszerű csapatnak köszönhető.

simon-robert-balazs

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő hozzáfűzte, hogy a siker annak is köszönhető, hogy az állatkert igazgatója készen állt, komplex fejlesztési tervekkel rendelkezett a projekt indulásakor, ez került beépítésre a Modern Városok Programba. A turisztikai célpontok között az állatkertek élen járnak. A vidékieknek mintegy 3,5 millió látogatója van, a győrit tavaly közel 200 ezren járták be. Hangsúlyozta, hogy az építkezéseket győri központú magyar cégek bonyolítják.

dr-andreka-gyorgy

„Egy harmincéves álmodozás után egyik napról a másikra arra ébred az ember, hogy pénzt, paripát, fegyvert, s mindent megkap az álma megvalósításához” - így kezdte köszöntőjét Dr. Andréka György, az állatkert igazgatója. Ez már a harmadik év, hogy a nagyszabású fejlesztések elkezdődtek, de nem szabad elfelejteni az indulást. Visszaemlékezve a fővárosi állatorvostanoncként töltött évekre, megemlítette, hogy már akkor találkozott a győri emberszabású csapat két matuzsálem korú csimpánzhölgyével, Larával és Biankával, akik ma már több mint negyven évesek. „Szorossá vált kapcsolatunk folytatódott, hiszen követtek Győrbe, és ők lettek a jelenlegi legnagyobb magyarországi emberszabású csapat alapítói.” – fogalmazott az igazgató.

gyori-csimpanzok

Majd hozzáfűzte: A hét egyedből álló csimpánzcsalád az ide látogatók egyik kedvence. Ez nem is csoda, hiszen a legértelmesebb állatfaj (ma már veszélyeztetett faj!), és a kutatások szerint a legközelebbi rokonaink, akiknek génállománya 98,8 %-ban megegyezik a miénkkel. Bepillantani a mindennapjaikba nem csak szórakoztató, hanem érdekes és tanulságos. Ezt szolgálja az újjávarázsolt bemutatóház, ahol zavaró rácsok nélkül, részben üvegfallal, részben pedig a kifutó melletti vizesárokkal elválasztva, néhol egészen közelről szemlélhetjük őket. Az igényeikhez igazodó, különböző magasságú pihenő részekkel ellátott mászórendszert is igénybe vehette a mozgékony csapat, név szerint Lara, Bianka, Gipsy, Malipo, Pola, Blanka és Zahira. Megismerésüket háromnyelvű bemutató táblák is szolgálják. Az elkészült beruházás a jelenlegi épület felújítását, egy új épületszárny építését jelenti, ezen belül megújultak illetve kialakításra kerültek az állatbemutatóhelyek, az elkülönítő és a majomház helyiségei, a látogatói tér, valamint az épület és a kifutó körüli térköves burkolat.

serengeti-troupe-zenekar

Az átadó ünnepségen meghívott előadóként a Serengeti Troupé zenekar „kerekített” afrikai hangulatot, a Mandala Teaház afrikai teáiból kóstolhattunk, zárásként pedig Szotyi, a szurikáta mutatta meg a vendégeknek a csimpánzházba vezető utat.

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2020.06.19