Chris Brown: Fortune

Szilvási Krisztián zeneajánlója

chris-brown-fortune

Nem valószínű, hogy az R&B és a hip-hop rajongóinak túlzottan be kellene mutatni Chris Brownt: az új generáció (1989. május 5.) amerikai rappere az idők (azaz a jelen) elvárásainak megfelelően dalszerző, táncos és színész is egyben. A virginiai Tappahannockban született Brown kiskorától kezdve tanult énekelni és táncolni, egy templomi kórus tagja is volt, és számos helyi tehetségkutatón indult.

2004-ben szerződtette a Jive Records, a következő évben már meg is jelent Chris Brown címen bemutatkozó albuma (dupla platinalemez), amely a US Billboard 200 listáján a második helyre küzdötte fel magát, Run It! című single-je pedig az első férfi énekessé tette Puff Daddy 1997-es bemutatkozása óta, aki debütáló albumával elérte a Billboard Hot 100 lista csúcsát. Második nagylemeze 2007-ben jött ki Exclusive címmel (szintén dupla platina), a Graffitire pedig már csak két évet kellett várni (2009). Negyedik stúdióalbumát 2011-ben adta ki F.A.M.E. címmel, amely karrierje során az első „number one” korongja lett, s egyben meghozta számára az első Grammy-díjat is (a legjobb R&B album). A zenei karrierjén túl Chris Brown színészi vonalat is építget: 2007-ben szerepelt először a filmvásznon a Lökd a ritmust! című zenés filmben, aztán következett a Családi Karácsony (2007), a Tökéletes bűnözők (2010), a Gondolkozz pasiaggyal! és Az év csatája (2013). Hosszú kihagyás után aztán jelenleg 3 filmterv kapcsán is vagy bejelentették már a nevét, vagy még folynak a tárgyalások.

A Fortune 2012-ben, ötödik stúdióalbumaként látott napvilágot, a nagylemez egyúttal RCA Records-beli debütálását is jelentette, miután a Jive Records 2011 októberében megszűnt. A korongon Brown számos híres producerrel működött együtt (The Underdogs, Polow da Don, Brian Kennedy, The Runners, Danja, Fuego), míg vendégelőadóként Big Sean, Wiz Khalifa, Nas, Kevin McCall, Sevyn és Sabrina Antoinette is szerepelnek vokalistaként a korongon. A Fortune megjelenését 4 single előzte meg: a Turn Up the Music (10. helyezés a Billboard hot 100 listáján és első hely a UK Singles Chart-on), a Sweet Love, a Till I Die és a Donʼt Wake Me Up. A készülő albumról David Banner producer elmondta, hogy „visszahozza majd az embereket a klubokba, és meg fogja változtatni a rajongók R&B felé történő viszonyulását”.

Az MTV News-nak adott interjújában Harvey Mason Jr. producer, a The Underdogs duójának egyik tagja, aki társszerzője is a Turn Up the Music című számnak, azt nyilatkozta, hogy „a Fortune-nel Brown egy újabb szintre lép. Az anyag ugyan hasonló a F.A.M.E.-hez, de Chris most igazán innovatív volt a zenét tekintve, olyan, amilyet eddig még nem hallhattunk tőle. Más műfajok elemeit is beépítette a pop és R&B-zenébe, ami szerintem végtelenül klassz.Damon Thomas producer, a duó másik tagja hozzátette: „Az egyetlen, amellyel Chris-t és a művészetét jellemezni tudom, hogy ugyanazt csinálja, amit Michael Jackson generációja”. A Fortune sztenderd kiadására végül 14 dal került fel, míg a deluxe változat plusz 5 szerzeményt tartalmaz.

Az album azonban összességében negatív visszajelzéseket kapott a zenekritikusoktól, akik közül többen a lírai tartalmat és stílust szólták le, ennek ellenére a Fortune jelölést kapott a Best Urban Contemporary Album kategóriában az 55. Grammy-díjkiosztón. A korong az első helyen debütált az amerikai Billboard 200-on, az első héten 135 ezer példányt adtak el belőle. Chris Brown azóta négy újabb nagylemezzel örvendeztette meg rajongóit (41 millióan követik a Facebook-on…): X (2014), Royalty (2015), Heartbreak on a Full Moon (2017), Indigo (2019).

Szilvási Krisztián

2020.06.08