Viking Ship Museum (Roskilde, Dánia)

Különleges múzeumok a világon 2. rész – Szilvási Krisztián írása

viking-ship-museum-roskilde

A The Viking Ship Museum (viking hajómúzeum, eredeti nyelven: Vikingeskibsmuseet) a dániai Roskilde-ben található. Az egyedülálló érdekességeket kínáló intézmény kimondottan a hajók, a hajóépítés és a tengerészet őskori és középkori történelmére specializálódott, ahol akár mi is próbára tehetjük kétkezi képességeinket, viking ruhát ölthetünk, és elvitorlázhatunk a múltba.

Az 50 ezer lakosú Roskilde Sjælland szigetének keleti részén fekszik, Koppenhágától nagyjából 30 kilométerre nyugatra, amely rajta keresztül kapcsolódik az ország többi részéhez. 1400 körülig még az ország fővárosaként is működött. A The Viking Ship Museum két fő részből áll: a Viking Ship Hall-ból, ahol a hajókat tartják és a Boatyard-ból, ahol a régészeti munka zajlik, magában foglalva a hajóépítést, valamint hajójavítást. Az épület ‒ csodás kilátással a Roskilde Fjord bemeneti nyílására – 1969-ben készült el Erik Christian Sørensen professzor tervei alapján, abból a célból, hogy otthont adjon azoknak a hajóknak, amelyeket 1962-ben az öböl sarában találtak és emeltek ki. Az 1990-es évek végén a múzeum hajógyárának bővítésére irányuló ásatások aztán további 9 hajót fedeztek fel a viking korból és a korai középkorból. Ez a kutatás az őskori hajók legnagyobb felfedezését hozta Észak-Európában, amely magában foglalja a legnagyobb viking hadihajót, amelyet valaha találtak: a Roskilde 6 névre hallgató vízi jármű 36 méter hosszú. Az ásatások pedig még mindig nem fejeződtek be.

viking-ship-museum-roskilde

A fő látványosság annak az öt eredeti viking hajónak a kiállítása, amelyeket 1070 táján süllyesztettek el szándékosan a Roskilde Fjordon lévő Skuldelevben, hogy elzárják a legjelentősebb hajózható csatornát, s egyúttal megvédjék Roskildét egy ellenséges tengeri támadástól. A ma Skuldelev hajóknak ismert járműveket 1962-ben tárták fel. A munkálatok közben derült ki, hogy valójában öt különböző hajó darabjait találták meg a teherhajótól a hadihajóig. A viking hajókat ugyanis eredetileg számos célra használták: háborúkban, kereskedelemben, halászatban és szállításban – rövid mindennapi kirándulásokhoz éppúgy, mint hosszabb utakhoz külföldi partokra. Az öt Skuldelev hajót olyan emberek építették és használták, akik számtalan nyomot hagytak az utókornak: a hajók formái megmutatják funkciójukat, az akkori víz milyenségét és a hajóépítők hajózási képességeinek jellemzőit. A faszálas szerkezet elmeséli nekünk, hogy a fa egyes részeit hogyan használták fel adott hajóalkatrészek építéséhez, a szerszámjelek pedig megmutatják, hogyan alkalmazták a fejszéket, kezdetleges fúrókat. A Skuldelev hajókon túl azonban látható egy kisebb tárlat a Roskilde hajókról és egyéb, ideiglenes kiállítások is rendre helyet kapnak a múzeumban.

A The Viking Ship Museum évtizedekre visszanyúló hagyománnyal és tapasztalatokkal rendelkezik a viking hajórekonstrukciók és hajóépítések területén, és Skandinávia-szerte gyűjt hajókkal kapcsolatos érdekességeket. Mára ötvennél is több vízi járművet foglal magában a kollekciója a viking hajóktól az 1000 évvel később épített Frederikssund halászhajóig, köztük például tradicionális norvég, feröer-szigeteki, svéd, finn és dán vízi járművekkel, jéghajókkal, chich hajókkal, francia fregattal és olyan etnográfiai értéket képviselő hajókkal, mint a grönlandi és borneói kajak. Az intézményhez tartozó konstrukciós részleg folyamatosan új hajókat épít eredeti módszerekkel kísérleti régészeti tanulási folyamat részeként. A látogatóknak lehetőségük van nyomon követni ez egyes fázisokat, sőt akár még részt is vehetnek bennük.

viking-ship-museum-roskilde

A Boatyard egy Museumsøen nevű kicsi szigeten kapott helyet, amelyet kötélhíd kapcsol össze a múzeum kiállítási épületével. Itt található a kikötő, a hajógyár (amely teljes mértékben az őskori hajók rekonstrukciójára szakosodott) és a „Tunet”, a vikingek találkozási helye. Ez utóbbi képezi a nyári tevékenységek bázisát: a látogatókat a kézművesek nyitott műhelye várja, ahol tesztelhetjük magunkat a kötélverőknél, rúnákba faraghatjuk a nevünket, kipróbálhatjuk, mennyire tudjuk fején találni a szöget, érméket verhetünk, bámészkodhatunk az ékszerműhelyben, megfesthetjük a saját pajzsunkat, vagy éppen fűzkosarat készíthetünk magunknak. A kikötőben harci és kereskedelmi célokra felszerelt hajókra is szállhatunk, viking ruhákba öltözhetünk, hogy a fantáziánk segítségével visszatérhessünk az akkori időkbe. Ha pedig mindezek után kicsit felfrissülnénk, vár bennünket a Café Knarr, ahol olyan fogásokat szolgálnak fel, amelyeket az „új skandináv viking ételek” alapelvei szerint készítenek.

A Viking Hajómúzeum továbbá kutatásokat folytat, tengeri történelemmel kapcsolatban tart oktatásokat, jelentős szerepet játszik a tengerrégészet és a kísérleti régészet területén. Különböző tudományos konferenciákat tartanak itt, valamint rendelkeznek egy kutatókönyvtárral is. Nyaranta egy maroknyi csónakkal rendszeresen indulnak hosszabb tengeri utakra, hogy még több információt gyűjtsenek a vikingek tengerészeti technikáiról és körülményeiről. De a látogatók sem maradnak ki az utazás élményeiből: a múzeum a május-szeptemberi időszakban vitorlásokat indít a Roskilde Fjordba többféle hajótípussal.

viking-ship-museum-roskilde

A múzeum kiállításaiban a szöveges és képes hagyományos formákat hanggal, fénnyel, digitális installációkkal és művészi megvalósítással kombinálják, amelyek modern köntösben teszik vonzóvá a tengeri kultúrát a fiatalok és a felnőttek számára egyaránt. A Viking Ship Hall-ban pedig még egy kis ajándéküzlet is található, ahol ékszerek, textiláruk, felszerelések és könyvek széles választéka áll a látogatók rendelkezésére.

Szilvási Krisztián

Forrás: en.wikipedia.org, vikingeskibsmuseet.dk

A képek a Wikimedia Commons és a flickr.com gyűjteményeiből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép; 4. kép; 5. kép; 6. kép; 7. kép; 8. kép; 9. kép; 10. kép; 11. kép; 12. kép; 13. kép; 14. kép; 15. kép; 16. kép; 17. kép; 18. kép; 19. kép; 20. kép; 21. kép; 22. kép; 23. kép; 24. kép; 25. kép; 26. kép; 27. kép; 28. kép; 29. kép; 30. kép; 31. kép; 32. kép; 33. kép; 34. kép; 35. kép; 36. kép; 37. kép; 38. kép; 39. kép; 40. kép; 41. kép; 42. kép; 43. kép; 44. kép; 45. kép; 46. kép.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Museum of Automotive History (Salamanca, Spanyolország)

2020.05.15