Schima Bandi (1882-1959) egyedi készítésű levelezőlapja

Pillanatképek Győr történetéből 3. – Galambos Krisztina írása

schima-bandi-levelezolap

Az orosházi születésű művész, Schima Bandi Berlinben végezte el az iparművészeti főiskolát. Hosszú ideig élt Pozsonyban, majd 1919-ben költözött Győrbe, ahol a Magyar Királyi Állami Fa- és Fémipari Szakiskolában volt szakoktató.

1926-ban önálló műhelyt nyitott. A Magyarország Aranykoszorús Mestere címet 1932-ben nyerte el. Kovácsoltvas remekei Győrben többek között a Nagyboldogasszony-székesegyházban és a nádorvárosi evangélikus templomban láthatók, az Aranyhajó és a Rigófészek cégérei a várost díszítik. Értékesek az ország sportegyesületeinek készített vándordíjai és serlegei is.

Hetvenen túl ismét visszatért a tanításhoz, a környékbeli gyerekeknek oktatott rajzot. A feladatok között képeslapkészítéssel is foglalkoztak. Nem volt véletlen a választás, hiszen a művész ekkor már több évtizede készített képes- és levelezőlapokat. A századforduló környékén nagy népszerűségnek örvendett a kapcsolattartásnak ez a formája. Saját készítésű postai küldeményei között voltak magánlevelek, ismerősöknek szóló gratulációk és hivatalos beadványok is.

A fenti gratuláló lapon látható ábrázolás magát az aranykoszorús ötvösmestert jeleníti meg, mely téma több hasonló üdvözlőlapján is szerepelt. Címzettje Till Vilmos, aki 1886-ban született Győrben. Szegeden, Aradon és Kassán dolgozott, majd 1911-ben visszatért, és a győri vagongyárba került mint anyagbeszerző tisztviselő. Pályafutása szépen ívelt felfelé, míg 1942-ben a gyár cégvezetője lett.

Az egyedi levelezőlap rajzolással, festéssel és ragasztással készült 1942. november elsejei dátummal.

Galambos Krisztina

A Pillanatképek Győr történetéből cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Köszönőlevél a 19. győri gyalogezred tisztikarától
2. rész: XXVI. Győri Országos Dalosverseny

2020.05.12