Meghalt Little Richard


little-richard

Május 9-én, 87 éves korában meghalt Little Richard, a popzene egyik legnagyobb hatású előadója. A halál okát egyelőre nem hozták nyilvánosságra, a hírt fia, Danny Penniman erősítette meg a Rolling Stone-nak. Azt amúgy tudni lehetett, hogy már jó pár éve gondok vannak az egészségével, volt stroke-ja és szívrohama is.

Eredeti nevén Richard Penniman tinédzserévei közepén kezdett el zenélni a negyvenes évek végén, de a korai korszakában nem aratott túl sok sikert. Az áttörést 1955-ben érte el, amikor hirtelen slágerek kezdtek el ömleni a kezei közül. Olyanok, mint a Tutti Frutti, a Long Tall Sally, a Rip It Up, a The Girl Can’t Help It, a Lucille, a Keep A-Knockin’ vagy a Good Golly, Miss Molly. De nem csak a dalaival volt hatással a könnyűzenére: rendkívül excentrikus személyiségként színpadi előadásai eseményszámba mentek. Abban a korszakban helyezte előtérbe a szexualitást, amikor ez még korántsem volt elfogadott. Többször le is tartóztatták nem megfelelő viselkedésért. Legnagyobb slágere, a Tutti Frutti is a szexről szólt volna, de aztán erről a producerek le tudták beszélni. Később a dalt még Bill Clinton beiktatási ceremóniáján is előadta 1992-ben, majd 2010-ben a National Recording Registry része lett, ahol a kulturálisan fontos dalokat őrzik az Egyesült Államokban.

Az első között iktatták be a Rock and Roll Hall of Fame-be 1986-ban, és Grammy-életműdíjat is kapott, de ezen kívül számtalan kitüntetést szerzett élete során. Legutóbb tavaly kapta meg Tennessee kormányzójától a Kiváló Művész díját.

Ha Little Richard jelentőségéről szeretnénk beszélni, elég lenne annyit mondani, hogy olyan csapatokra volt óriási hatással, mint a Beatles vagy a Rolling Stones, azt pedig tudjuk, belőlük mi fejlődött ki. Később egyébként olyanok hozták fel nagy hatásként, mint David Bowie, az AC/DC, Lemmy, a Queen, még később Chris Cornell, de mai fiatalabb előadók is rendszeresen hivatkoznak rá.

Dankó Gábor
Forrás: langologitarok.blog.hu

2020.05.10