Ke$ha: Warrior

Szilvási Krisztián zeneajánlója

kesha-warrior

Ke$ha, az „S” betű dollárjellel írva. A celebszleng globális szupersztárnak minősíti ezt az 1987-es születésű amerikai énekes-rapper-dalszerző hölgyet, aki – egyedülálló anyja után – a Kesha Rose Sebert névre hallgat. 2005-ben, 18 évesen írta alá első szerződését, és sokáig háttérénekesként működött, miközben sok előadónak írt dalokat.

A nagy áttörés Flo Rida 2009-es slágerével, a Right Round-dal következett be, s egy évre rá debütálhatott végre saját albumával, az Animal cíművel (valamint később a Cannibal EP-jével). Stílusára rengeteg műfaj és előadó volt hatással, mindenesetre elsősorban az 1980-as évek zenéiből merít (Madonna, Queen, Beck), és a country, pop-rock és elektronikus zenével való kísérletezgetések után végül az utóbbinál maradt. A beszédes raptechnika, a jódlizás és a túlzott auto-tune hangzás vált a védjegyévé, melyekhez remekül passzol énektehetsége. Az Animal végül több mint 2 és fél millió példányban kelt el világszerte, Ke$ha 2010-ben hazavihette a legjobb új előadónak járó MTV EMA-díjat, mindemellett pedig 2 American Music Award-ra, 3 MTV VMA Award-ra és 6 Billboard Award-ra is jelölték. Az album 15 országban ért el arany, platina és multiplatina státuszt.

Ke$ha következő nagylemezére aztán majdnem 3 évet kellett várni, a Warrior 2012. decemberében került a boltokba a Sony Music / Kemosabe / RCA Records gondozásában. A rajta lévő dalok (normál kiadásként 12, deluxe megjelenésként 16) 2011-ben és 2012-ben születtek az énekesnő „spirituális utazása” közben, amelyek dance-pop, electropop és elektronikus rock stílusokban szólalnak meg. A Warrior jóval személyesebb, mint az Animal és a Cannibal voltak, a partizás és bulizás helyett ezúttal a „varázslat” témakörében. A korong executive produceri munkálatait a Kemosabe Records vezetője, Dr. Luke látta el, és a Ke$ha által írt dalok mellett olyan nótákat vonultat fel, amelyek will.i.am, Max Martin, Benny Blanco, Cirkut, Bonnie McKee, Wayne Coyne, Iggy Pop, Patrick Carney, Ben Folds, Greg Kurstin, Kojak, Ammo és Billboard neveihez fűződnek.

A Warrior-ról az énekesnő akkor maga így nyilatkozott: „Nagyon izgatott vagyok, hogy végre megoszthatom a Warrior-t a fantasztikus rajongóimmal! Már egy éve dolgozom ezen az új albumon, és közben a példaképeimmel működhettem együtt. Hosszú és intenzív folyamat áll mögöttem; remélem, hogy a lemeznek köszönhetően a rajongóim egy még nyersebb és természetesebb oldalamat is megismerik majd.” Hát persze, hogy így lett! Mert ugyan Ke$ha aztán csak 2017-ben jelentkezett új albummal (Rainbow), viszont idén, 2020. január 31-én jött ki a High Road című lemezzel, amely 15 újabb dallal (plusz egy digital bonus trackkel, illetve a japán kiadásban még egy extra számmal) bizonyítja, hogy a pop-country-rock területén még napjainkban is ott van a szeren.

Szilvási Krisztián

Forrás: wikipedia.org

2020.05.08