Olvass! Ahány könyv, annyi világ – ingyenesen elérhető gyermekkönyvek az Interneten

Kámán Dóra írása

children-read-tablet

Üresen állnak a parkok, játszóterek, iskolák. A gyerekek nem járnak közösségbe, sokan még az utcára sem lépnek ki. Küzdünk a bezártság lehangoló érzésével. Gyermekeinknek még nagyobb szükségük van ránk, felnőttekre, mint valaha. A digitális oktatás minden család számára erőt próbáló feladat.

A közösségi médiában rengeteg kezdeményezés indult azzal a céllal, hogy elviselhetőbbé tegye jelenlegi helyzetünket. Mi, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi tér gyermekkönyvtárosai is csatlakozni szeretnénk ehhez a megmozduláshoz. Hiszen „az olvasás segít élni, életben maradni…”, és „az olyan ember, aki könyvet olvas, soha nincs egyedül”-

Az egyik legjobb időtöltés és a karantén rendkívüli lehetőség arra is, hogy megszerettessük gyermekeinkkel az olvasást. Ha már unja a kötelező olvasmányt, keressünk az érdeklődésének és életkorának megfelelő mesét, verset vagy ifjúsági regényt. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a világhálón se szeri, se száma azoknak az oldalaknak, amelyeken mesék, ifjúsági regények sokasága lelhető fel. De hol? ‒ szól a kérdés. Segítségül olyan jogtiszta oldalakat gyűjtöttem össze, ahol ingyenesen olvasható vagy díjmentesen letölthető gyermekkönyvek találhatók.

Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK)

A Magyar Elektronikus Könyvtár elsődleges célja, hogy számítógépes formátumban összegyűjtse, és az interneten elérhetővé tegye azokat az elsősorban magyar nyelvű szak- és szépirodalmi műveket, amelyek a mindennapi munkához, tanuláshoz, művelődéshez szükségesek. Nemcsak magyar írók munkái érhetők itt el, hanem világirodalmi klasszikusok is magyar nyelvű fordításban, illetve a magyar írók műveinek fordításai is.

A MEK viszonylag magas arányban szolgáltat gyerekvers- és meseirodalmat. Az iskolai kötelező olvasmányok pedig hiánytalanul megtalálhatók a portálon. Címre vagy szerzőre való kereséssel (például Benedek Elek), de akár témakör szerint is rá lehet találni a kívánt művekre.

A honlapról a legkülönbözőbb fájlformátumok érhetők el és tölthetők le – beleértve az e-book olvasásnál legkedvezőbb verziókat és a hangoskönyveket is.

Digitális Irodalmi Akadémia (DIA)

Az 1998-ban létrehozott virtuális gyűjtemény, a Digitális Irodalmi Akadémia feladata „a legújabb kori és kortárs magyar irodalom kiemelkedő alkotásainak átmentése a digitális korba, értékeinek megőrzésével, közvetítésével és népszerűsítésével”. Ebben az elektronikus könyvtárban tehát a XX-XXI. század legkiválóbb magyar szerzőinek műveit olvashatjuk.

Külön menüpont útján juthatunk el a gyerekirodalomhoz. A „Gyermekkönyvtár” menüpontra kattintva előjön azoknak a DIA-tagoknak a neve, akik gyermek- és ifjúsági műveket írtak: a nevekre húzva az egeret megláthatjuk a szerző gyermekirodalmi munkásságának listáját. Az állományban természetesen megtalálhatók a nagy gyermekírók klasszikusai is, köztük Csukás István, Kormos István és Lázár Ervin.

child-read-tablet

Gutenberg Projekt

A Gutenberg Projekt egy több mint 60 ezer ingyenes könyvet tartalmazó könyvtár. A könyves polcok használata megkönnyíti a keresést, műfaj, korcsoport és téma szerinti böngészést. A gyűjteményben meglepően sok magyar nyelvű szépirodalmi alkotás is megtalálható pl.: Ady Endre, Benedek Elek, Gárdonyi Géza, Jókai Mór, Mikszáth Kálmán művei. Teljesen költségmentes, és nem regisztrációhoz kötött az olvasók számára.

Arcanum Kézikönyvtár

Az Arcanum Kézikönyvtár a nagy magyar könyvészeti vállalkozások eredetileg CD-ROM-ra vagy DVD-re készült verzióinak átalakított, újraszerkesztett online gyűjteménye. Magyar lexikonok, szótárak, enciklopédiák kereshető változatai érhetők el a honlapon. Jelentős szépirodalmi anyag is olvasható a digitális polcokon: hasznos és gyönyörködtető a Verstár, benne sok klasszikussal: Kölcsey Ferenc, Ady Endre, Arany János Toldija, ami hasznos lehet az általános iskolai korosztály számára is.

Sulinet Tudásbázis

A Sulinet Tudásbázis a magyar irodalom tantárgy oktatásához kapcsolódó szöveggyűjtemény. A portál az általános és középiskola osztályainak tananyagai szerint csoportosítva nyújt segítséget a diákok és a szülők számára. A témakörökhöz oktatói magyarázatok kapcsolódnak, melyekhez a szöveggyűjtemény vonatkozó művei illeszkednek.

Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA)

A Nemzeti Audiovizuális Archívum a magyar nemzeti műsorszolgáltatói kötelespéldány-archívum. 2006 óta digitálisan rögzíti, feldolgozza és online hozzáférhetővé teszi a magyarországi közszolgálati csatornák és a legnagyobb lefedettségű kereskedelmi televíziók magyar gyártású műsorait, törvényi szabályozás keretében.

A NAVA gyűjtőkörébe tartoznak a következő csatornák magyar gyártású, illetve magyar vonatkozású műsorai: M1, M2, M3, M4, M5, Duna, RTL Klub, TV2, ATV, HírTV, EchoTV. A kínált tartalmak között szerepelnek többek között Benedek Elek, Móricz Zsigmond, Wass Albert, Arany László, Móra Ferenc meséi.

child-read-tablet

Mesék, mondókák, gyerekversek

A legkisebbek sem maradhatnak olvasnivaló nélkül. A világhálót elárasztják a meseportálok, amelyeken a mesék mellett mondókák, gyerekversek sokasága lelhető fel. A kínálatot animációk, diafilmek színesítik. Az alábbiakban csak a legismertebb honlapok közül említek néhányat:

Esti mesetár: magyar népmesék, más népek meséi, H. C. Andersen, Grimm testvérek… stb.
Egyszervolt.hu: mesék, gyerekdalok, mondókák
Esti mese minden napra: magyar és külföldi mesék, hangos mesék
Mesélj minden nap!: rengeteg mese és népmese
Népmesegyűjtemény: válogatások a szájhagyomány útján terjedő elbeszélésekből
Olvasni jó! Mese- és mondókagyűjtemény: mesék, mondókák, népdalok, versek
Vizuális Diamúzeum: diafilmek
Mátyás mesék: webes feldolgozású antológia, a szöveg-kép-hang egységében ismerheti meg az olvasó a Mátyás királyról szóló legendák világát.

Gyermek- és ifjúsági irodalom

A Gyermek- és ifjúsági irodalom portálját a Magyar Gyermekirodalmi Intézet működteti. Célja a klasszikus és kortárs, magyar és külföldi gyermekirodalom terjesztése. Szak- és szépirodalmi adatbázis létrehozása által információval látja el a gyermekkönyvek célközönségét, a szülőket, pedagógusokat, könyvtárosokat. Ugyan innen nem tölthetők le könyvek, de egyfajta iránymutató lehet a szülők és gyermekeik számára, akik nem tudják, mit olvassanak vagy mit adjanak csemetéik kezébe.

Bízom abban, hogy ezzel az összeállítással eloszlatom a tanácstalanság érzését, és mindenki megtalálja a neki tetsző könyvet, könyveket. „A könyv a legnagyobb varázslat, minden csoda benne van, ami eddig volt s ami ezután lesz... mert aki olvas, az szabad lesz, megismerve mások gondolatait, szabadon választhat, kialakíthatja a saját gondolatait, összemérheti őket, veszthet és győzhet, okulhat és javíthat, ahogy méltó az emberhez. Ugye milyen egyszerű, csak meg kell tanulni az ábécét, és olvasni kell.”(Csukás István)

Kámán Dóra gyermekkönyvtáros

Az Interneten ingyenesen elérhető (felnőtt)könyvekről itt írtunk cikket.

A képek a flickr.com gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép.

2020.04.28