Niki Lauda, a higgadt harcos

Hajsza a győzelemért (Rush) – filmajánló

Az Oscar-díjas Ron Howard alkotása lebilincselően és drámaian mutatja be a Forma 1 világát. Niki Lauda (Daniel Brühl) és James Hunt (Chris Hemsworth) egyre élesebbé váló párharcán keresztül a laikusok számára is átélhetővé válik a versenypályák atmoszférája. A nagyszerű színészi alakításoknak, az igényes stábmunkának és Peter Morgan forgatókönyvének köszönhetően a sportszerűséget ünneplő közönségfilm született.

„Minél közelebb vagy a halálhoz, annál jobban érzed, hogy élsz.” – idézet a filmből. Két egymással szöges ellentétben álló jellemet ismerhetünk meg Niki Lauda és James Hunt személyében. Ugyanakkor mindkettejük előtt ugyanaz az idea lebeg: a leggyorsabbnak lenni a világon, és ezért mindketten újra és újra képesek farkasszemet nézni a halállal.

Karakterükből következően azonban eltérő a véleményük arról, hogyan válhatnak sikeressé. Hunt forrófejű és habzsolja az élvezeteket, két végéről égeti a gyertyát. Lauda higgadt, kimért, de ha sebességről van szó, cseppet sem visszafogott. Tudatosan készül karrierjének minden egyes lépésére. Különleges, hogy kezdettől fogva mennyire biztos magában, az első Forma 1-es csapatába bevásárolja magát, méghozzá kölcsönből.

A kétféle életstílust, értékrendet követő férfi újra és újra összeméri erejét. Vajon melyikük az erősebb, melyikük bírja tovább a versenyek idegtépő feszültségét? Ez akkor mutatkozik meg igazán, amikor Lauda a ’76-os nürnburgringi futamon elszenvedett, hajszál híján halálos balesete után hat héttel újra versenyezni kezd. Ez olyan mértékű akaraterőről és elhivatottságról tanúskodik, amely előtt még az ellenfél, Hunt is tisztelettel fejet hajt.

A Hajsza a győzelemért legnagyobb értékei közé tartozik a kiváló színészi játék: a két főszereplőt megformáló színész, és különösen Daniel Brühl, remekel. Egy érdekesség, hogy még a forgatás előtt Niki Lauda találkozásra invitálta az őt megformáló Brühlt. A színész szerint az autóversenyző megismerése nagy hatással volt rá, Lauda pedig elégedett volt az alakítással, ami nagy elismerés.

A történet azt is megmutatja, hogy két ellenséges ember hogyan válhat segítő erővé egymás számára, és hogy milyen gyönyörű is a sportszerűség. Niki Lauda példáját látva pedig új érvényt kaphat a régi bölcsesség, mely szerint elsősorban önmagunkat kell legyőzni, ha hosszú távú diadalt szeretnénk aratni.

Szabados Éva

2015.01.16