70 éve született Kalocsay Miklós színművész

Abos-Beledi Veronika írása

kalocsay-miklos

70 évvel ezelőtt, 1950. április 17-én született Budapesten Kalocsay Miklós színművész. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán Vámos László osztályába járt. Olyan színészekkel együtt szerzett diplomát, mint Kútvölgyi Erzsébet, Egri Márta, Reviczky Gábor vagy Lázár Kati.

Tanulmányait követően, 1973-ban a budapesti Madách Színházban helyezkedett el. Később a budapesti Várszínház (1980-1982), a budapesti Nemzeti Színház (1982-1989), a Szegedi Nemzeti Színház (1989-1990), majd a Ruszt József vezette Független Színpad tagja (1990-1991) volt.

1972-ben, még főiskolai hallgatóként a Szegedi Szabadtéri Játékokon megkapta Rómeó szerepét, Júliát pedig akkori menyasszonya és osztálytársa, Kútvölgyi Erzsébet játszotta. Hamar sikeres lett, feladatokkal halmozták el a színházak, sokan rajongtak érte. Első szereplése hosszú ideig meghatározta későbbi karrierjét, jó időre beskatulyázták, amorózók sorát bízták rá. Időközben kinőtt a szépfiúszerepekből, de a rendezők ezt nem akarták tudomásul venni. Viszont ő már másfajta szerepeket, humorosabb karaktereket szeretett volna eljátszani, az újrakezdés reményében szerződött Szegedre.

Szegeden eljátszotta – többek között – a Körmagyar milliomosának szerepét. Sokan úgy vélik, hogy ez volt élete legnagyobb alakítása. 1990-ben csatlakozott Ruszt József csapatához, és a Független Színpad társulatában végre megtalálta önmagát, igazi színésszé érett. Szegényes körülmények között dolgoztak, de profi munkát tudtak nyújtani, klasszikus és modern darabokat is újszerű felfogásban állítottak színpadra. Kalocsay Miklós újra játszott a Rómeó és Júliában, ezúttal már felnőtt férfiként, Lőrinc barát szerepében remekelt.

A színjátszás mellet gyakran szinkronizált is, olyan színészeknek kölcsönözte a hangját, mint Alain Delon, Jack Nicholson vagy Ryan O’Neal. Tévéjátékokban is rendszeresen feltűnt. Ismertebb szerepei: A peleskei nótárius (1975), Tudós nők (1975), Róza néni elintézi (1981), Charley nénje (1986). Ifjúsági filmjei: Öcsi a sztár, Tűrhető Lajos (1988). Fontosabb játékfilmjei: Giordano Bruno megkísértése (1973), A méla Tempefői (1975), Halál a pénztárban (1979), Szemet szemért... (1984).

A Magyar Televízió 1968-ban indította el első ismeretterjesztő gyermekműsorát, a Kuckót, amely gyakorlati tanácsokat adott a 6-14 éves korosztály számára kisállattartással, kertészkedéssel, környezetvédelemmel, barkácsolással stb. kapcsolatban. Egy ideig Kalocsay Miklós volt a műsor házigazdája, aki bár igazi városi „srácnak” vallotta magát, mégis szívesen válaszolt olyan, levélben kapott kérdésekre, mint például hogyan lehet felvidítani egy rosszkedvű ékszerteknőst. Valódi kuriózumnak számított, hogy először vadászkutyája, Dorisz társaságában vezette a műsort, majd később egy vizslával, aki a Kristóf névre hallgatott.

Bizonyára még sok szerep várt volna rá, ha a halál közbe nem szól. Tragikus hirtelenséggel, mindössze 41 évesen, 1991. december 2-án hunyt el, magára hagyva színésznő feleségét, Kolti Helgát és kisfiát, Kristófot. A Népszavában megjelent nekrológban így emlékeztek rá: „Kalocsay olyan volt a fiatalok között, mint egy jószívű, bölcs, idősebb testvér. Közöttük ért jelentős színésszé. Úgy képzelem, tanította őket és tanult tőlük. Lőrinc barátként megmutatta nekik (s nekünk) az életszeretetet, Luciferként végigvívódta közös kételyeinket.

Abos-Beledi Veronika

Forrás: archivum.mtva.hu; wikipédia; mandadb.hu; port.hu; mek.oszk.hu; ntf.hu; adtplus.arcanum.hu; stefan2001.blogspot.com

A kép a MaNDA gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2020.04.17