Ingyenesen elérhető a Múlt-kor történelmi magazin digitális archívuma

Berente Erika írása

mult-kor

Az elmúlt napokban az összefogás jeleként számtalan nagyszerű és nagylelkű felajánlásról szerezhettünk tudomást. Ezek közül egy, hogy az egészségügyi veszélyhelyzetre való tekintettel az Interneten 2020. április 30-ig ingyenesen hozzáférhetővé válik a Múlt-kor magazin összes korábbi lapszáma.

Ha még nem ismernék a folyóiratot: a Múlt-kor egy negyedévente megjelenő, gazdagon illusztrált, terjedelmes történelmi magazin, amely szórakoztató módon ismerteti meg olvasóját a világ és magyar történelem fontos és kevésbé jelentős történéseivel, személyiségeivel, jelenségeivel.

A szerkesztők jó érzékkel nemcsak a politikatörténetre fókuszálnak, hanem a kultúrtörténet, a művészettörténet, a társadalomtörténet, az ipar, vagy éppen a gazdaságtörténet érdekesebbnél érdekesebb jelenségeivel is foglalkoznak. Néha szokatlan perspektívából vizsgálják meg a régmúlt idők történéseit, máskor korabeli forrásokra, régészeti feltárásokra és leletekre hívják fel a figyelmet, ami árnyalhatja és bővítheti az olvasó által korábban megszerzett ismereteket. Olykor alaposabban körüljárnak egy-egy témát, máskor „kis színest” közölnek korabeli pletykák nyomába eredve.

Néhány érdekesség az elmúlt esztendők lapszámainak tartalmából: magyar felfedezők és kalandorok, Kádár, elátkozott dinasztiák, pajzán históriák, a rendszerváltás, Holokauszt, magyar sorsok a Gulágon, Mata Hari, diktátorok feleségei, őrült uralkodók, meghökkentő halálesetek, 1956 hősei, nők a fronton, szerelmes uralkodók, nagy hatású merényletek, a vörösterror stb. A magazinnak évente egy-egy tematikus különszáma is megjelenik 2015 óta.

Az archívumban fellelhető lapszámok előzetes regisztrációt követően olvashatók. A regisztráció után be kell jelentkezni az online felületre, ahol a Profil menüponton belül a Megvásárolt termékek alatt megtalálható és böngészhető a magazin valamennyi korábbi lapszáma. Az ingyenes kínálatban nem szerepel a legfrissebb, tavaszi lap, azt fenntartják az előfizetők számára.

A változatos tematikájú, sok-sok fotót tartalmazó kiadványokat nemcsak a történelem iránt érdeklődő nagyközönség, hanem akár a pedagógusok is haszonnal „forgathatják”: egy-egy lapszám vagy cikk otthoni feldolgozásra is alkalmas lehet.

Ha érdekli Önöket a régmúlt, éljenek a lehetőséggel, és ismerkedjenek meg díjtalanul ezzel az exkluzív kiadvánnyal.

Berente Erika

2020.03.29