Legényesezz otthon! és TáncHÁZI a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel


magyar-nemzeti-tancegyuttes

Legényesezz otthon! címmel a Magyar Nemzeti Táncegyüttes kezdeményezésére Sánta Gergő Harangozó-díjas táncművész kihívást indított az interneten, TáncHÁZI néven pedig virtuális néptáncóra-sorozatot kezdődött a Zsuráfszky Zoltán vezette táncegyüttessel és az M2 Petőfi TV-vel.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes közleménye szerint a Legényesezz otthon! című kihívásban, amely pár nap alatt népszerűvé vált, a kihívó 3 táncost kér fel, hogy mutasson be otthon egy legényes táncot, „azaz a táncok királyát, amelyben egy férfi megmutathatja önmagát”. Mint írják, mióta útjára indult a kihívás, több ezren követték, és tízezrek várják, hogy elhangozzék a nevük egy videó elején.

A legényes egy adrenalinbomba, másodpercek alatt kell kitalálni a következő lépést, és közben fokozni a táncot, amelyet nagy ugrásokkal kell zárni – idézi a közlemény Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfust, a Fölszállott a páva zsűritagját, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatóját, aki szerint „hatalmas tánctudással és jó dramaturgiai érzékkel kell rendelkezni hozzá, hogy a pillanat hevében a maximumot hozd ki az improvizációdból”.

Zsuráfszky Zoltán megjegyezte, hogy ők hat ponttal indították útjára a kihívást. Egyik kedvenc adatközlője, Mátyás István Mundruc magyarvistai parasztember például több mint 160 figurát tudott. „Ki lehet számolni, hogy csak az ő figuráiból hány 6 pontos variáció születhet” – említette példaként.

Hangsúlyozta, hogy a paraszti világban a jó táncos előnyökhöz jutott, akár társadalmi lépcsőfokot is léphetett, mert köztudott volt, hogy a jó táncos jól rögtönöz, szorgalmas, jó agya van, gyors és teherbíró. „Az ő tiszteletükre is indítottuk ezt a kihívást, amellyel üzenjük, hogy maradj otthon, de közben töltsd hasznosan az idődet, és töltsd meg a Facebookot a magyar kultúra legkicsiszoltabb, individuális és virtuóz férfitáncával” ‒ tette hozzá Zsuráfszky Zoltán, aki időközben maga is kihívott lett.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes mindezeken túl azokra is gondol, akik csak most kaptak kedvet a magyar néptánchoz: a TáncHÁZI-ban a Petőfi TV-vel közösen a kezdőket is táncba hívják, akik szeretik a néptáncot, de eddig még nem volt alkalmuk kipróbálni. Mint a szervezők hangsúlyozzák, semmilyen előképzettségre nincs szükség ahhoz, hogy mindenki táncra perdüljön és megtegye az első tánclépéseit a Magyar Nemzeti Táncegyüttes segítségével.

„A néptánc felvidít, közösséget teremt, űzhetik kicsik és nagyok, vékonyak és kevésbé vékonyak, ügyesek és leendő ügyesek, vagyis a néptánc mindenkié” ‒ mondta el Zsuráfszky Zoltán, a projekt egyik elindítója. A TáncHÁZI végére, akik jól figyelnek, otthonukban megtanulhatják táncos anyanyelvünk alapjait. Ehhez nem kell mást tenni, mint követni a Magyar Nemzeti Táncegyüttes- és az M2 Petőfi TV Facebook-oldalát, ahol minden szerdán és szombaton jönnek az új TáncHÁZI videók.

Az igazán bátrak a megtanult figurákról készült videókat #TáncHÁZI #mnte #petofilive hastagekkel fel is tölthetik. Az első leckét Sánta Gergő és Sánta-Bíró Anna, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szólistái tanították, a másodikat pedig Juhász Bence Zsombor és Paput Júlia, az együttes táncosai.

Forrás: MTI

2020.03.29