Emlékezzünk! ‒ Kenny Rogers

SzaSzi írása

kenny-rogers

Néhány napja újabb legenda távozott közülünk. A világhírű Kenny Rogers 81 éves volt. Leginkább country-zenészként emlegették, valójában egy nagyon sokoldalú művészt veszítettünk el. Zenei pályája az ötvenes években kezdődött, első slágere a That Crazy Feeling (Az az őrült érzés) volt.

Aztán csatlakozott a The Bobby Doyle Trio nevű jazz-bandához. Csak miután feloszlott a csapat, 1965-ben vált a country autentikus előadójává. Több együttes tagjaként is énekelt, ezek közül talán a The First Edition volt a legnépszerűbb. Szólókarrierjét a hetvenes évek közepén indította el. Leginkább country-zenészként lett ismert, de más területen is jeleskedett, például a pop és a rock műfajában. Több felesége is volt az évek során.

Nehéz felsorolni csak néhányat a legnagyobb slágereiből, mert rendkívül termékeny előadó volt, 81 éve alatt 81(!) lemezt (karácsonyi és válogatás albumokat is beleértve) jelentetett meg. Világhírű lett például a The Gambler című dala, valamint az Islands in the Stream, amelyet Dolly Partonnal énekelt. Ismertségéhez sokat tett hozzá, hogy televíziós produkciókban és filmekben is feltűnt. Albumaiból több mint 120 millió példány kelt el világszerte, 20 platina- és 11 aranylemeze volt. Több sikeres együttműködés is növelte népszerűségét, olyan duettek, mint az említett Dolly Partonnal vagy Sheena Eastonnel, illetve a dalszerzésben is partner Lionel Richie-vel.

Több alkalommal vehette át a Grammy-díjat, valamint a Country Music Awards és az American Music Awards rangos elismeréseit is. 2013-ban beiktatták a Country-hírességek Csarnokába. Búcsúturnéját 2016-ban tartotta, de azután is vállalt még fellépéseket. Végleg 2018 elején vonult vissza, amikor megromlott az egészsége.

Kenny Rogers 1938. augusztus 21-én egy ácsmester hét gyermeke közül negyedikként látta meg a napvilágot Houstonban; ünnepelt művészként, szerető család körében hagyta itt 2020. március 20-án a földi világot. Emléke dalaiban örökké él!

SzaSzi


Forrás: wikipedia, kennyrogers.com

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2020.03.26