Pegazus-online

Irodalmi erőforrások nehéz időkre

pegazus-online

Új online szolgáltatást indított a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Pegazus online – Irodalmi erőforrások nehéz időkre címmel, melynek értelmében Facebook-oldalán rendszeresen közzétesz egy-egy művet (verset, novellát vagy több részletben nagyobb lélegzetű alkotást) a Győri Nemzeti Színház művészeinek előadásában.

Igaz, hogy a könyvtár a veszélyhelyzet miatt zárva tart, de otthonról is elérhető internetes szolgáltatásait továbbra is működteti, sőt egy újjal is jelentkezik, hogy senki ne maradjon irodalom nélkül, akinek arra igénye van.

Az online irodalmi közvetítések a könyvtár Facebook-oldalán jelentkeznek, s a Videók fülön (vagy menüpontban) a Pegazus online folyamatosan bővülő lejátszási listáját választva bármikor visszanézhetők. Az intézmény YouTube-csatornájára is felkerülnek a közvetítések, ahonnan szintén visszamenőlegesen is elérhetők.

Az új szolgáltatás a könyvtár honlapjára is kikerült a hírek közé, ahová minden új közvetítés után beágyazzák a felvételt, így egy helyen folyamatosan megnézhető az összes videó. Láthatják, hogy igen változatos a kínálat, hiszen klasszikusok és kortársak, lírai és epikai alkotások egyaránt sorra kerülnek, így mindenki megtalálhatja a neki valót, sőt még a kiváló előadóművészek között is lehet válogatni.

Az online irodalom-közvetítés első darabja Kosztolányi Dezső egyik legismertebb verse, a Hajnali részegség Posonyi Takács László színművész előadásában.

Másodikként Benedek Elek Nincs házmester! című írását tekinthetik meg Kiss Tünde művésznő tolmácsolásában.

A harmadik irodalmi adás Mikes Kelemen 112. levele Jáger András interpretálásában.

A negyedik irodalmi közvetítésben József Attila: Óda című versét Sík Frida színművésznő tolmácsolásában élvezhetik.

Ötödik alkalommal Csáth Géza: A varázsló kertje című novellája látható és hallható Jáger András közreműködésével.

A hatodik adásban Benedek Szabolcs: A sztár című írására került sor szintén Jáger András színművész előadásában.

Hetedikként Móra Ferenc: A kéményseprő zsiráfok című elbeszélését láthatják és hallhatják Kiss Tünde művésznő tolmácsolásában.

A nyolcadik irodalmi közvetítésben Lackfi János: Perverz a volánnál című művére esett a választás Jáger András színművész interpretálásában.

A kilencedik adásban Móra Ferenc: Talpas című írása került sorra Kiss Tünde művésznő közreműködésével.

A tizedik alkalommal József Attila: Tudod hogy nincs bocsánat című versét Sík Frida művésznő adja elő.

Az online irodalomközvetítés 11. darabja Benedek Elek: Az aranymozsár című alkotása Sík Frida közreműködésével.

A 12. adásban József Attila: Kész a leltár című versét láthatják és hallhatják Posonyi Takács László tolmácsolásában.

Tizenharmadik alkalommal P. Ábrahám Emil: A kókuszdió című írása került sorra Sík Frida színművésznő interpretációjában.

Az online irodalomközvetítés 14. darabja Babits Mihály: Esti kérdés című verse, a magyar bölcseleti líra egyik legszebb alkotása. Előadja: Jáger András színművész.

A 15. adásban Mikes Kelemen 36. levelét láthatják és hallhatják Jáger András tolmácsolásában.

16. alkalommal Kosztolányi Dezső: Akarsz-e játszani c. csodálatos költeménye került sorra Sík Frida előadásában.

Az online irodalomközvetítés 17. darabja József Attila: Thomas Mann üdvözlése című ódája, mellyel a német irodalom óriása előtt tiszteleg. Előadja: Posonyi Takács László színművész.

A folytatás hamarosan várható.

tmoni

2020.04.01