Philip K. Dick: Ubik

Könyvkritika

Philip K. Dick Ubik című regénye 1969-ben jelent meg először, és egy jövőbeli Amerikában játszódik, 1992-ben. Ebben az elképzelt jövőben a pszichés képességek hétköznapinak számítanak: az emberek képesek mások gondolataiban olvasni, meggátolni a képességgel rendelkező személyeket, hogy mások fejében kutakodjanak, vagy pedig a jövőbe látni.

A különböző képességek felhasználási módjainak előnyeiről és hátrányairól szóló reklámok megállíthatatlanul ostromolják az embereket, azok pedig, akik képesek az efféle szolgáltatásokért fizetni, előszeretettel meg is vásárolják azokat. A legtöbb képességgel bíró személyt azonban nem hétköznapi kérdések eldöntésére, hanem vállalati kémkedésre alkalmazzák. Egy olyan Amerikában, ahol a társadalom minden tagjának olyan egyszerű dolgokért is fizetnie kell, mint például saját lakásának elhagyása, a képességek teljes körű kiaknázása előnnyel ruházhatja fel a különböző nagyvállalatokat a vetélytársakkal szemben. Ez az előny pedig még nagyobb hatalmat jelent.

A regény főszereplője, Joe Chip egy ilyen nagyvállalatnál dolgozik technikusként, és habár látszatra teljesen hétköznapi ember, hamar kiderül róla, hogy élete szétesőben van. Utolsó kapaszkodóit akkor veszíti el, amikor egy nagy profitot ígérő üzlet lebonyolítása miatt főnökével és néhány kollégájával a Holdra utazik. A regény cselekménye pedig ezen a ponton indul be igazán.

Nehéz úgy beszélni az Ubikról, hogy ne említsünk semmi olyasmit már rögtön a mondandónk elején, ami a történet szempontjából a későbbiekben ne bírna jelentőséggel. A maga 256 oldalas terjedelmével egy viszonylag rövid könyvről van szó ugyan, ez azonban ne tévesszen meg senkit. Philip K. Dick regénye tömören és lényegre törően mutatja be a fogyasztói társadalmat, annak minden hibájával együtt, kezdve a magányosan élő „társas lény” hétköznapi nehézségeitől egészen a telhetetlen vállalatok hatalmi harcáig.

Az Ubikban az író egyszerre foglalkozik múlttal, jelennel és jövővel, regényében a valóság és az illúzió határai elmosódnak, az olvasó pedig lassan ugyanolyan elveszett lesz, mint Joe Chip és társai. Mindez azonban szükséges lehet ahhoz, hogy végre feltáruljon előtte az igazság.

Az Ubik Philip K. Dick egyik legsikeresebb regénye, a Time magazin 2009-es, az 1923 óta megjelent száz legjobb regényt tartalmazó listájára is felkerült. A könyv magyarul négy kiadást élt meg, legutóbb 2020 elején jelent meg az Agave Könyvek gondozásában.

Philip K. Dick a huszadik század és a sci-fi irodalom egyik legismertebb írója. Élete során temérdek regénye és novellája jelent meg, a rövidebb írások nagy része különböző science-fiction magazinokban. A társadalommal, vallással és filozófiai kérdésekkel foglalkozó művei a mai napig töretlen sikernek örvendenek úgy külföldön, mint a magyar olvasók körében. Számos novellájából és regényéből készült már élőszereplős feldolgozás is filmek vagy sorozatok formájában, ilyenek például a Szárnyas fejvadász, az Emlékmás, a Különvélemény vagy Az ember a Fellegvárban.

Varga Gábor
Forrás: olvasoterem.com

2020.03.16