Folt hátán folt

Németh Gizella textilvarró kiállítása Lébényben

nemeth-gizella-kiallitas

2020. március 5-én, 15 órai kezdettel a lébényi Civil Centrumban (Főút 80.) nyílt meg Németh Gizella textilvarró (a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség – GYAK tagja) kiállítása Folt hátán folt címmel.

A rendezvény Lébény Város Önkormányzatának támogatásával jött létre, és nagy érdeklődés kísérte. Salakta Istvánné kiváló közönségszervező munkájának köszönhetően a tágas termet zsúfolásig megtöltötték a város művészetkedvelő lakosai. Többségben az idős korosztály volt jelen, de a fiatalok is képviseltették magukat. A falakat ízléses elrendezésben Németh Gizella gyönyörű, színpompás textilmunkái díszítették, az asztalokon pedig művészi igénnyel készített használati tárgyai sorakoztak.

A megnyitó bevezetéseként Markó Éva felolvasta Csáky Anna A szépség teremtése és hatalma című versét, majd Árendás Anikó művelődésszervező köszöntötte a kiállítóművészt és a megjelenteket. A vendégeket a négytagú, fiatalokból álló helyi Csiripiszli citerazenekar szórakoztatta, Galga menti dalokat adva elő – nagy sikerrel.

A továbbiakban Árendás Anikó Németh Gizellával annak alkotó útjáról és művészetének titkairól beszélgetett:

Ez az út 24 évvel ezelőtt kezdődött a családban. A varrás szeretetét a gyermeklány Gizella édesanyjától örökölte, próbálta e tevékenység titkait ellesni, majd maga is varrni kezdett. Kamaszként autodidakta módon már maga tervezte, készítette ízlésének megfelelően fantáziadús ruháit. Különösen a selyem, a bársony, a plüss anyagokat kedvelte.

Egy kiállítás hatására szinte elkötelezte magát a foltvarrás mellett. Minden lehetőséget megragadott, hogy elsajátítsa e nem mindennapi művészeti ág titkait: alkotótáborokba járt, kiállításokat látogatott, közben rajzolni, festeni tanult, képezte magát, és megteremtette saját stílusát. Az internet segítségével kapcsolatokat létesített, különböző textíliákkal ismerkedett meg, később pedig művészi céljainak megfelelően maga festette az általa használt textileket. Tagja lett a Foltvarrók Céhének, Győrben pedig két foltvarró csoportot látogat. Az egyiket, a Galagonya csoportot maga alapította. A „foltosok” ma is háromhetenként találkoznak a Generációk Házában.

Németh Gizella néhány évvel ezelőtt belépett a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösségbe, ahol sokféle művészeti ágban tevékenykedő tagokkal találkozhatott. Társai inspirálóan hatnak alkotó tevékenységére, emellett munkái évente megjelennek e közösség rangos kiadványában, a Győri antológiában.

Sokféle színben pompáznak textilképei és festményei. Kedvenc színe, a pink gyakran előfordul munkáiban, de ruháin is, melyeket, természetesen, maga tervez és varr. (E kiállításon pl. egy csipkével díszített, vékony pink blúzt viselt.)

A kérdésre, hogy mi a titka ritka szépségű, nem mindennapi színgazdagságú képeinek, Németh Gizella azt felelte, rossz minőségű anyagból nem lehet szépet varrni. Sokféle anyaggal, főleg amerikaiakkal dolgozik. Különböző módokon alkot: géppel, kézzel varr, fest, rajzol, emellett a csipkeverés technikáját is elsajátította. Még most is tanul, és a győri foltosokat tanítja. Szívesen adja át mindazt, amit fontosnak tart e művészeti ág gyakorlatában.

nemeth-gizella-kiallitas

Témáit elsősorban a természetből meríti, de egy-egy fotó, festmény is alkotásra készteti. Az utóbbi időben Vehofsics Erzsébet (ugyancsak a GYAK tagja) természetfotóiból merített ihletet egy-egy textilmunkájának elkészítéséhez.

Az alkotó munka kitölti az életét: erőt ad a gondok, bajok elviseléséhez, és rengeteg örömet szerez nemcsak magának, hanem másoknak is, akik megtekintik műveit.

A beszélgetést követően Árendás Anikó egy cserép rózsaszín virágot nyújtott át Németh Gizellának, aki viszonzásképpen egy általa kihímzett működő faliórával ajándékozta meg. Nem maradtak ajándék nélkül a megnyitó szereplői és rendezői sem: a lányok egy-egy szép, kivarrt táskát kaptak, a fiúk pedig CD-lemezeket.

A megnyitó után a vendégek fehér asztal mellett cserélték ki gondolataikat, osztották meg egymással élményeiket a gyönyörű művekkel kapcsolatban, és kérdésekkel, elismerő szavakkal halmozták el az alkotót. Új barátságok születtek, régiek elevenedtek fel és erősödtek meg, miközben Molnár György fotós, a GYAK tagja megörökítette e pillanatokat.

A kiállítást március 20-ig hétfőn, szerdán és pénteken tekinthetik meg az érdeklődők.

Csáky Anna
Fotók: Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2020.03.09