Civilek, sajtósok, programkavalkád

SzaSzi írása

civil-sajtoreggeli

Első alkalommal hívta civil sajtóreggelire a média munkatársait február 28-án a Győr-Moson-Sopron megyei Civil Információs Centrum, amely cím birtokosa a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány. A TIT Pannon Egyesület épületében szervezett program az együttműködés jegyében, hagyományteremtő szándékkal született, amely a győri és Győr környéki szervezetek számára nyújt bemutatkozási lehetőséget. A rendezvényt követően kapcsolatépítő jellegű beszélgetésre is sor került a résztvevők között.

A Civil Információs Centrum részéről Tengely Katalin szakmai vezető köszöntötte a vendégeket. Az első találkozón hat szervezet kezdeményezéseiről hallhattunk.A Civil Információs Centrum részéről Tengely Katalin szakmai vezető köszöntötte a vendégeket. Az első találkozón hat szervezet kezdeményezéseiről hallhattunk.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat részéről Mayer Ildikó beszélt a Magunkért Gyermekeinkért címmel áprilistól induló foglalkozássorozatról. A csoportos beszélgetések, együtt gondolkodások gyakorló és leendő szülők számára nyújtanak nagyszerű tanulási, problémamegoldási, közösségépítő lehetőséget, illetve segítenek a megfelelő családi minták kialakításában. Régen az idősebbektől tanulták a fiatalok a szülővé válást, a hagyományos nagycsaládi közösségek felbomlásával azonban új forrásokat kell találni ennek elsajátítására – ebben kívánnak közreműködni a program munkatársai.

A 2012 óta fennálló Import Impró Egyesület (IME) nevét a színházi nevelés, a drámaórák, kommunikációs tréningek, diákszínjátszás területéről ismerhetjük. Aktivitásukat jól tükrözi idei tavaszi kínálatuk három eseménye, amelyet Bojkovszky Zsolt elnök ajánlott: április 6-án a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Győr-Moson-Sopron megyei fordulóját bonyolítják le a Vaskakasban; április 22-24-én az I. Győri Tantermi Színházi Szemlére kerül sor; majd május 15-17-én a IX. GIF – nemzetközi improvizációs fesztivált tarják.

A Rendezvényműhely Közhasznú Egyesület 2004 óta, 16 éve minden húsvéthoz kapcsolódóan meghirdeti a „FUTaNYÚL” elnevezésű futóversenyt, az idén április 12-én 9 órakor indul a start. Kutyával, kisgyermekkel is bátran elindulhat bárki, hisz nincs időkorlát, a 3,5 km hosszú táv könnyűszerrel teljesíthető, a támogatók segítségével pedig senki sem távozik üres kézzel. A lassabb tempóra vagy a felfedezés örömére vágyóknak inkább az ugyanekkor induló geocatching túrát javasolta a szervezők részéről Braunné Barta Katalin. A regisztrációból származó bevételt jótékonysági célokra fordítják.

civil-sajtoreggeli

Odor Melinda sokorópátkai művelődésszervező szintén mozgásos tevékenységre hívta fel a figyelmünket. Március 14-én a település több szervezet összefogásával (helyi önkormányzat, óvoda, nőegylet, valamint a Pannontáj-Sokoró Natúrpark, Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület) kíván a Kutassy-túra keretében a szabadságharcos hősökre emlékezni. Az indulóknak 48, 3 és 15 km távokon lehet majd nevezni, a befolyó összeggel a helyi óvoda udvari felújítását támogatják.

A Gézengúz Alapítvány részéről Nagy Edina gyógypedagógus, önkéntes koordinátor számolt be családtámogató munkájukról és a már most szervezés alatt álló, 2020 májusára tervezett Gyermekhét színes programjairól. Ezen kívül is számos előadással, játékos vetélkedővel, csoportfoglalkozással igyekeznek bevonni és aktív szerepvállalásra ösztönözni mind az érintett családokat, mind a segítséget nyújtani tudó szervezeteket, önkénteseket.

A Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesülete az idén ünnepli 50. évfordulóját. A jubileumi évfordulóhoz kapcsolódóan május 10-én tartanak a győri Városháza dísztermében szakmai előadásokkal gazdagított ünnepi közgyűlést. Kapcsolódó eseményként ugyanitt az aulában négy napon át megtekinthető lesz a Jade Bonsai kiállítás. Erről az egyesület elnöke, Nagykutasi Viktor beszélt, aki a szervezet számos szakmai sikeréről is beszámolt, így például a zenélő szökőkút mellé kihelyezett magaságyásról, aktív honlapjukról, ahonnan előadások anyagai tölthetők le, vagy az aktuális rovarkártevők előrejelzését követhetik nyomon a kerttulajdonosok.

Az egyes eseményekről részletesen a szervezetek oldalán vagy a közösségi oldalakon találhatnak információt.

Az első civil sajtóreggelin összességében jó hangulatú, tartalmas és hasznos délelőttöt tölthettünk el, s talán sikerült az amúgy is gazdag programdömpingben igazodási pontokat találni.

SzaSzi
FotóK: Vas Balázs

2020.03.03