Földön – vízen – levegőben

Vehofsics Erzsébet (Zsóka) fotókiállítása a Szent Anna Otthonban

vehofsics-ibolya-kiallitas

2020. február 25-én nyílt meg Vehofsics Erzsébet fotográfus, író, költő (a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség, valamint a Győri Fotóklub Egyesület tagja) Földön – vízen – levegőben című fotókiállítása munkahelyén, a győri Szent Anna Otthon galériájában. A cím a sokféle helyen, különböző évszakokban megörökített madarakra utal.

Vehofsics Zsóka ugyanis az országban számos élőhelyre utazott el (az Alföldre, folyópartokra, nádasokba), hogy hajnaltól késő estig megfigyelje, megörökítse a még élő ritka madárpéldányokat, és megmutassa nekünk e ritka természeti csodákat. A képeket nézve olyan madarakban (vörös és kék vércse, guvat, búbos banka, cinege, jégmadár, fakopáncs stb.) lehet gyönyörködni, melyek szinte teljesen eltűntek környezetünkből.

A rendezvényen az otthon lakóin kívül jelen voltak a fotóstársak, az antológiaközösség tagjai, valamint érdeklődők a városból. A vendégeket Menyhárt Áron, az otthon mentálhigiénikusa, Zsóka munkatársa köszöntötte.

A kiállítást dr. Alexay Zoltán tanár, egyetemi docens, a Szigetköz kiemelkedő természetfotósa nyitotta meg. Elsősorban nem a falakon körben kiállított, csupa színpompás madarakat ábrázoló képekről beszélt – bár nem tudta megállni, hogy a gyönyörű jégmadár-fotókról külön ne nyilatkozzék nagy elismeréssel –, hanem a természetfotózás fontosságáról, jelentőségéről, a művészetben betöltött szerepéről szólt. A városban alig van már rigó, galamb, cinege, még veréb is. Hiányzik a szívet-lelket betöltő csicsergés, némák a hajnali dalosok. Hová lettek szárnyas barátaink? Alexay Zoltán lelkes természetvédőként az ember környezetromboló tevékenysége következtében beállott klímaváltozást okolta: felmelegedett a légkör, nincs elég rovar, a madarak fő tápláléka, sok a vegyszer a földeken stb. Mennyi szépség pusztul el velük szinte napról napra!

Mit tehetünk, hogy megállítsuk tragikus pusztulásukat, hogy kertjeinkben, ablakaink alatt újból dallal köszöntsenek bennünket? Alexay Zoltán a madáretetés fontosságára hívta fel a figyelmet: szórjunk ki magvakat teraszainkra, erkélyeinkre, függesszünk ki kertjeinkben etetőket, hogy télen se éhezzenek a madarak.

A nagyszerű megnyitóünnepségen Vehofsics Erzsébet, a rendezvényt színesítve, felolvasta Móra Ferenc A cinege cipője című versét, valamint saját írását Felröppent egy madár címmel. Ámulat, meghatottság ült az arcokon. Jó volt látni az egyre fokozódó érdeklődést, mely az elhangzottakat és a képeken megörökített szépséget kísérte.

Érdemes ellátogatni a Szent Anna Otthonba (9024 Győr, Öveges u. 4.), és megtekinteni a Földön – vízben – levegőben című kiállítást, mely április közepéig lesz nyitva.

Csáky Anna
Fotók: Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2020.02.29