Hálózatok a közszolgálatban – Tanulmánykötet

Dr. Rechnitzer János lett a „ társadalomtudomány központi személye”

halozatok-a-kozszolgalatban-tanulmanykotet

A Hálózatok a közszolgálatban (szerkesztő: Auer Ádám, Joó Tamás ‒ Dialóg Campus Kiadó 2019) című tanulmánykötetben a neves publikációs elemző vezetésével megjelent egy hálózatelemzési tanulmány (Sasvári Péter, Urbanovics Anna, Tibély Gergely, Palla Gergely: Társadalomtudományi doktori iskolák társpublikációs hálózatának elemzése (175-205. o.).

Ebben a 18 egyetemen működő 39 doktori iskolán 2304 hallgatójának és oktatójának publikációs adatait elemezték számos szempont szerint. Az egyik megállapítás, hogy a „ társadalomtudomány központi személyének” (181. o.) dr. Rechnitzer János egyetemi tanárt, a Széchenyi István Egyetem Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola vezetőjét választotta ki a kutatás.

„Mind a publikációs köztesség (azon személyek, „ akik képesek ellenőrizni a kapcsolatokon keresztül áramló erőforrásokat, vagy információkat, azaz akik sok másik szereplő között helyezkednek el.” ‒ 177. o.), valamint a közelség („Egy szereplő akkor van központi helyzetben, ha minden tagot viszonylag könnyen és gyorsan elér, így nem kell más szereplőkre hagyatkoznia” ‒ 176. o.) alapján kerültem erre a kimagasló helyre. Büszke vagyok rá!

A Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskolánk törzstagjai közül Róbert Péter professzor a köztességben 4., a közelségben 6. helyre sorolódott, míg Józsa László professzor a köztességben nyerte el a 7. helyet. Szeretnék itt és most is gratulálni professzor társaimnak, hiszen a 39 doktori iskola közül csak nálunk van három törzstag a kiemelkedő 10-10 szerző között.

Jelzem továbbá, hogy a regionális tudományok két doktori iskolája jól szerepelt ebben a publikációs értékelésben, hiszen a fentieken kívül legrövidebb az út a tagok között, a közelség értéke magas, de kiemelkedő a tudományágon belüli társszerzővel írt publikációk száma, vagy első helyen jelentek meg a regionális tudományok – méltóan a diszciplína jellegéhez – a külső kapcsolatokban, azaz a külsők bevonásában a közlemények megírásában.

Szeretném megköszönni hallgatóinknak, oktatóinknak, témavezetőinknek, hogy a kiemelkedő eredményekhez hozzájárultak, s tudományos munkájukkal, publikációjukkal növelték a Széchenyi István Egyetem Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola elismerését. Beigazolódott, hogy néha a keménynek tekintett publikációs követelményeink egyrészt teljesíthetők, másrészt mind a regionális tudomány, mind az iskola szakmai tekintélyét növelni, megerősíteni képesek” – mondta el dr. Rechnitzer János.

A kötet innen tölthető le.

Winkler Csaba

2020.02.28