Elhunyt Sulyok Tamás karmester


sulyok-tamas

Életének 90. évében elhunyt Sulyok Tamás magyar karmester, tanár. A Győri Filharmonikus Zenekar egykori igazgatóját otthonában érte utol a halál február 4-én – tudatta a szomorú hírt a társulat vezetőségével a karmester lánya, Sulyok Márta.

Sulyok Tamás 1930. május 19-én született Budapesten. 1954 és 1958 között a debreceni Csokonai Színház karigazgatója és karmestere volt, ahol többek között a Márta, avagy a richmondi vásárt, a Pillangókisasszonyt és A cigánybárót vezényelte. A Csokonai Színházat követően a győri Kisfaludy Színház zenei vezetője volt 1958 és 1959 között, majd 1961-ig a Miskolci Szimfonikus Zenekar vezető karmestereként működött. Sulyok Tamás 1961-től 1971-ig az Országos Filharmónia karmestere és a Magyar Állami Hangversenyzenekar igazgatója volt. Ezután, 1971 és 1984 között az Internationale Musiktage Konstanz művészeti vezetőjeként és a Südwestdeutsche Philharmonie főzeneigazgatójaként tevékenykedett. Majd a karmester a Győri Filharmonikus Zenekart igazgatta 1984-1989 között.

A győri zenekar élén végzett kimagasló tevékenységét, valamint a társulat részére történő felbecsülhetetlen értékű kottatárának, kéziratainak felajánlását tavaly ősszel A Győri Városháza Ezüst Emlékérme kitüntetéssel ismerték el. Miután a nagy tiszteletnek örvendő magyar karmester, tanár évtizedek óta élt családjával Németországban, így a kitüntető cím átadására Sulyok Tamás konstanzi otthonában került sor. A díjat személyesen vehette át a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatójától, Fűke Gézától és Ősz Gábor igazgatóhelyettestől.

Sulyok Tamást február 18-án helyezték örök nyugalomra Németországban, Konstanzban. Emlékét kegyelettel megőrizzük!

Győri Filharmonikus Zenekar

2020.02.21