Színház az irodában – Bora Levente: Akvárium

Bári Edit írása

bora-levente-akvarium

Az ember útkeresése, saját maga felvállalása, elfogadása nem mindig egyszerű és könnyű feladat, különösen akkor, ha az identitása eltér a társadalom által elfogadott normáktól. Bora Levente Akvárium című előadása február 19-én délután a győri könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának rendezvénytermében ezt az útkeresést és annak állomásait tárta elénk.

Lóránd – a történet szereplője – elemzőként dolgozik a 15/3-as számú szűk irodában, ahol minden nap egyforma: hosszú és szürke. Magányos, nem igazán érdekli a kollégák udvariasnak tűnő, ám felszínes diskurzusa. Néha céltalanul gépel a billentyűzeten. „Kopogok, hogy az higgyék, dolgozom. Tá-tá-tá-ti-ti-ti-ti-ti-ti-ti-ti-ti-tá-ti-ti-ti-ti-ti, kopogom, dallama van a kopogásnak. Dallam a monotóniában.” Keretek és normák közé szorítva érzi magát, holott titkos vágya és képzelete egész lelkében lüktet.

Egy szép napon azonban az irodájában megjelenik egy léggömb, ami nem mozdul, nem kérdez, nem beszél, csak bámul. Az idegesítően makacs léggömbnek Lóránd mesélni kezd. Az iroda kellékeinek és a színes lufiknak segítségével kezd el visszaemlékezni arra, mikor húzott először magas sarkú cipőt, és festette vérvörösre a száját… Felelevenednek az atrocitások, amikor először nevezték „buzinak”, „deviáns söpredéknek”, vagy lökték neki egy akváriumnak, ahol addig békésen és biztonságosan éltek a halak. Ó igen, a halak! Akváriumban. Zártan, keretek között. Mégis kell az akvárium biztonsága!

Lóránd fejében dübörögnek a gondolatok: „A fiúk nem hordanak magas sarkút és hosszú szoknyát sem, és nem kennek rúzst a szájukra. Akkor velem miért van így? Mi a baj velem?” Zakatoló gondolatok tengerében felidézi édesanyja mondatát. „Anya, mindig azt mondtad, merjek az lenni, aki vagyok, én meg meghátrálok azért, mert sérülhetek.” A tenger szabad, de veszélyes, az akvárium zárt, de biztonságos. Hogy melyik utat választja Lóránd, és kilép-e saját komfortzónájából, vagy magába fojtja vágyait, az előadás végére természetesen kiderül.

Bora Levente a Vaskakas Bábszínház fiatal művésze, gyermek és felnőtt darabok állandó szereplője, az Akvárium című produkció írója, zeneszerzője és főszereplője. Az előadás rendesen fejbe kólintja, továbbgondolkodásra sarkallja a nézőt. Levente megdöbbentően zseniális játékával és csodás hangjával (hiszen helyenként songok, sanzonok és revük is felcsendülnek) igazi „irodai revüt” jelenít meg, és a színpadi átlényegülés teljes egészét mutatja be. Az Akvárium minimális díszlettel, egyedi fényjátékkal és kellemes zenével összegyúrva sokáig tartó impressziót hagy a közönségben.

Az előadás a Vaskakas Bábszínházban megtekinthető. A produkció létrejöttében Nagy Orsolya (írótárs, dramaturg), Rab Viki (zene), Gyebnár Hajnalka (jelmez), valamint a bábszínház társulata segédkezett.

Bári Edit
Fotók: Pozsgai Krisztina

2020.02.21