XIX. JER Fesztivál a Generációk Házában

Bári Edit írása

jer-fesztival

19. alkalommal, 2020. február 15-én 18 órakor vette kezdetét az immár hagyománnyá vált „Játsszuk el röviden” (JER) Fesztivál, amely egyaránt szól a színházról, a szórakoztatásról és a rögtönzésről. A fesztiválra Győr és Győr környéki színjátszó csoportok, valamint rendezők kaptak meghívást, hogy a színjátszás szerelmeseit különleges produkciókkal kápráztassák el.

Nem kis feladatot kellett megoldaniuk a játszóknak és a rendezőknek. A színjátszó csoportok tagjai a fesztivál napjának reggelén „összesorsolódtak”, és az este folyamán bemutatott „szösszenetek” összedolgozására, illetve a csapatok összekovácsolódására kevesebb mint egy nap állt rendelkezésükre. Ráadásul a csapatoknak – hogy végképp leírjunk egy kacskaringós nyolcast – a megadott tematika mellett kötelezően beépítendő elemekkel is dolgozniuk kellett.

Három meghívott csoport szerepelt a fesztiválon: az Arrabona Diákszínpad, a Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Művészeti Szakközépiskola győri tagozata és a Révai Színjátszó Műhely. Az idei év tematikájában 5 film/filmsorozat kapott helyet (Batman, Vissza a jövőbe, Kill Bill, Shrek és a Harry Potter), melyekhez nehezítő körülményként kellett beépíteni egy-egy Disney-dalt, illetve egy valós sporteseményt. A filmeket a rendezőpárosok választották ki, utóbbiakat pedig a helyszínen sorsolták. Majd elkezdődött a harc az idővel…

64 játszó 5 csoportban, csoportonként 2-2 rendezővel vágott bele a munkába, hogy este 6 órára egy 20-30 perces előadással varázsolja el a közönséget és természetesen a szigorú zsűri tagjait.

Lakatos Dorina és Kottán Klaudia rendezőpáros vezetésével az első csoport a Kill Bill című alkotásból hozott feldolgozást, kicsit körüljárva a bérgyilkossá válás és bosszúállás témakörét, melybe az Ariel című meséből a Ringat a víz című dalt és Nancy Kerrigan műkorcsolyázó egy támadó által elszenvedett sérülését szőtték bele.

A második csoport Balla Richie és Szabó Mátyás felügyelete mellett Batmant idézte meg, Aladdin Egy új élmény című dala, valamint a „Marathon 2 óra” segítségével. A produkció nem nélkülözte a Batmanből jól ismert szimbólum felvillantását sem.

Shrek megjelenítésében a harmadik csoport jeleskedett a Mulan című meséből hozott dallal, Szántó Dániel és Glassl Dominik irányításával. A produkcióban az Eric Moussambani Malonga (becenevén „Eric, az angolna”) úszó is „megjelent”.

Horváth Dóri és Zsenák Lilla csapata negyedik előadóként Harry Pottert hozta el a közönségnek a Gyermekember című dallal (Tarzan) és a legendás 6:3-ra végződő labdarúgó-mérkőzéssel.

Végül az utolsónak fellépő játszókkal Visszatértünk a jövőbe Szabó Gergely és Bársonyosi Dávid vezetésével, ahol az Oroszlánkirály híres Hakuna Matata című dala mellett kissé kótyagossá váltunk a hírhedt orosz doppingbotránynak köszönhetően.

jer-fesztival

Az előadások minimális kellékkel és díszlettel hozták a teljes élményt. A rengeteg humorral, eredeti ötlettel és igazi színészi teljesítménnyel fűszerezett produktumok fergeteges kikapcsolódást nyújtottak a nézőknek, akik szem- és fültanúi lehettek a diákszínjátszás profizmusának. Az est folyamán a felszabadultság és a vidámság érzése kerítette hatalmába a közönséget és a fellépőket egyaránt.

Az öt színjátszó csoport előadása után a zsűrinek érezhetően nem volt könnyű dolga: Kovácsné Szabó Éva (a Révai Miklós Gimnázium igazgatóhelyettese, német szakos tanárnője, valamint a német nyelvű színjátszó csoport egyik vezetője), Fekete Anikó (ex-Arrabonás- és KIMIs csoportvezető, drámatanár, az ODE választmányi tagja, az ELTE Művészetközvetítő és Zenei Intézet oktatója, a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium Ének- és hangképzés tanára), valamint Bojkovszky Zsolt (az IME elnöke, ex-KIMIs színjátszó, a RÉV Színház vendégszínésze) nehéz döntés elé lett állítva.

Az oklevelek átadása aztán tovább fokozta a hangulatot, mert természetesen a díjak sem a szokványos elnevezéseket kapták:
• a Kill Bill csoport „Gyilok díjjal” lett gazdagabb,
• a Batman csoport „Firka villát” kapott,
• a Shrek csoport nyerte „A legkomplexebb előadás díját”,
• a Vissza a jövőbe csoportnak „Agymenés díj” jutott,
• a Harry Potter csoport „Különleges képességek megmutatása díjban” részesült.

Egyéni díjak kiosztására is sor került, ahol az oklevelekre írt elismerés szintén nélkülözött minden komolyságot. A közönség szavazata a Batman és Kill Bill csoport döntetlen eredményét hozta, így bizony a nyerteseknek kisebb szelet jutott abból a nagyon is kívánatosnak tűnő tortából.

Az estet dr. Jámbor Máté „ex-Révais” színjátszó konferálta, vigyázva, hogy a közönség kedélyállapota egy másodpercre se mérséklődjön.

Természetesen egy ilyen rendezvény megszervezése hatalmas energiát és munkát igényel. A XIX. JER Fesztivál gördülékeny, dinamikus lebonyolításáért Balláné Bálint Bernadett és Nagy Zsolt (Zsozsa) voltak felelősek, akik nélkül ezen a napon nem élhettük volna át a „rögtönzéses színjátszás” varázsát.

Bári Edit
Fotók: Korcsek Laura

2020.02.19