Walhalla – A hírességek becsületcsarnoka a Duna felett

Szilvási Krisztián írása

walhalla

A németországi Regensburgtól nagyjából 10 kilométerre, a Dunának egy csodálatos kanyarulati szakaszánál emelkedő kisebb hegytetőn tekintélyt parancsoló, neoklasszicista stílusban épült, görög templomot mintázó emlékhely tör az ég felé: a Walhalla nevű hírességek becsületcsarnoka közel 200 embernek (történelmi személyiségek, tudósok, filozófusok, művészek… stb.) állít emléket márványból készült mellszobrok és emléktáblák formájában.

A „hírnév templomának” építése I. Lajos bajor uralkodó megbízásából, Leo von Klenze – az athéni Parthenón mintájára készült – tervei alapján kezdődött meg 1830. október 18-án, hogy napra pontosan 12 évvel később sor kerüljön a felavatására. Az építményben így 1842. október 18. óta emelnek német származású művészeknek, politikusoknak, tudósoknak, uralkodóknak márványból készült mellszobrokat, valamint emléktáblákat. Így máig közel 200 prominens férfi és nő emlékének lett otthona a skandináv mitológiában az „elesett harcosok csarnoka” után elnevezett Walhalla.

Az ötlet még 1807-ben pattant ki az akkor 20 éves I. Lajos fejéből, amikor I. Napóleon meghódította és elfoglalta a német államokat. Az 1800 évet felölelő germán történelem (a 9. századi teutoburgi csata óta) nagyjainak szeretett volna emlékhelyet állítani. 1825-ben, I. Lajos megkoronázásakor 60 mellszobor már készen is volt, az építkezés pedig 5 évvel később megkezdődött. A Walhalla északi frízeire díszítésként a német államok megszemélyesítései kerültek, a délire pedig egy csatajelenet.

walhalla

Az 1842-es ünnepélyes felavatáson 160 személy került a szentélybe: 96 mellszobor mellé – hiteles portrék hiányában, amelyeket alapul vehettek volna – 64 plakett, utóbbiak között nemcsak emberek, hanem események is szerepelnek (pl. az 1291. augusztus 1-jei, Rütli-mezei eskü, amely Svájc nemzeti ünnepe). A gyűjtemény ma már 131 mellszobrot (közülük 13 nő) és 65 emlékplakettet tartalmaz. Új „hírességek” felvételére bárki ajánlatot tehet két kikötéssel, a javasolt személynek a germán nyelvcsaládhoz kell tartoznia, és legalább 20 éve halottnak kell lennie, valamint ha szükséges, legyen képes viselni a mellszobor elkészítésének és elhelyezésének költségeit. A felvételről aztán a bajor miniszterek tanácsa dönt.

Néhány név a mellszobrok illusztris társaságából: Johannes Gutenberg, Jan van Eyck, Albrecht Dürer, Nicolaus Copernicus, Johannes Kepler, Peter Paul Rubens, Anton van Dyck, Gottfried Wilhelm Leibniz, Georg Friedrich Händel, Mária Terézia, Wolfgang Amadeus Mozart, II. (Nagy) Katalin, Immanuel Kant, Friedrich v. Schiller, Joseph Haydn, Johann Wolfgang von Goethe, Martin Luther, Ludwig van Beethoven, Otto von Bismarck, Richard Wagner, Johann Sebastian Bach, W. C. Röntgen, Richard Strauss, Albert Einstein, Johannes Brahms, Konrad Adenauer, Heinrich Heine, Carl Friedrich Gauss.

Szilvási Krisztián

Forrás: de.wikipedia.org

A képek a flickr.com és a Wikimedia Commons gyűjteményeiből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép; 4. kép; 5. kép; 6. kép; 14. kép; 17. kép; 18. kép; 19. kép; 20. kép; 21. kép; 22. kép; 23. kép. A nem jelzett képek saját fotók.

2020.02.13