„Hetedíziglen” ‒ Család - történet - kutatás

Az MNL Győr-Moson-Sopron Megye Győri Levéltára is csatlakozott a programhoz

hetediziglen-gyori-leveltar

A Magyar Nemzeti Levéltár „Hetedíziglen” ‒ Család - történet - kutatás címmel országos projektet hirdetett az elmúlt év őszén. Már évtizedekkel ezelőtt is igyekeztek különböző foglalkozásokkal megszólítani az érdeklődőket, többek között a családtörténet-kutatókat. A „Hetedíziglen” szélesebb körben biztosít lehetőségeket az ősök felkutatásában, a családkutatás alapjainak megismertetésében, országosan szervezett, egységes munkaanyag felhasználásával.

A Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron Megye Győri Levéltára is csatlakozott a három éven át tartó programhoz, hogy ismeretterjesztő előadásokkal, kiadványokkal, kiállításokkal, pedagógiai foglalkozásokkal, adatbázisok készítésével járuljon hozzá a családtörténet népszerűsítéséhez, amelyről Selmeczi-Kovácsné Dancsecz Mónikát, a levéltár igazgatóját kérdeztük.

Milyen igényt kíván kielégíteni ez a program?

A Honnan származom? Kik voltak az őseim, mivel foglalkoztak, hogyan éltek? kérdések sokunkban megfogalmazódtak már, valószínűleg mindenki őriz emlékeiben szüleitől, déd- és nagyszüleitől hallott történeteket. Ezek a családi „sztorik” generációról generációra öröklődnek, kiegészítve a fényképalbumokban, dobozokban rejtőző fotókat, leveleket. A múltunk, gyökereink tárgyi és írásbeli relikviái körülöttünk vannak, őrizzük különböző adathordozókon, és hiszünk abban, hogy kapaszkodót jelenthetnek majd gyermekeink számára. Vajon lehet-e többet megtudni régi korok famíliáiról, ükszüleinkről és korábbi évszázadokban élt emberekről? Ezen kérdés megválaszolásában segítjük a hozzánk forduló érdeklődőket.

Miben tud az érdeklődőknek segíteni a levéltáros?

A gyökereink kutatásakor a legtöbben egy családfára gondolnak, ahol szemléletesen, vázlatosan ábrázolhatók az egymást követő generációk és családi kapcsolatok. A gyakran művészi szintre emelt családfák elkészítése komoly, kitartó munka eredményei, hiszen elődeink anyakönyvi adatainak összegyűjtése időt és türelmet igénylő tevékenységek. Hosszú, néha bonyolult feltáró munka szükséges általában ahhoz, hogy egy-egy família tagjainak neveit, viszonyrendszerét kinyomozzuk több évszázadra visszamenőleg. Ebben a folyamatban szeretnénk támogatni a hozzánk forduló állampolgárokat, és már a kutatási folyamat megkezdése előtt hasznos információkkal segíteni munkájukat, a felmerülő nehézségek leküzdésében pedig ötleteinkkel kívánunk hozzájárulni a sikeres feltáró tevékenységhez.

hetediziglen-gyori-leveltar

Csak családfakutatásról van szó a programban?

Gyakran szembesülünk azzal a kérdéssel, hogy az anyakönyveken kívül léteznek-e olyan archívumi dokumentumok, amelyek segítségével bepillanthatunk őseink mindennapjaiba, ügyeibe, életkörülményeibe. Egyáltalán van-e esélyünk megismerni a XVIII. vagy XIX. században élt emberek élettörténetét? A levéltáros erre a felvetésre egyértelműen igennel válaszol, és barangolásra hívja a kutatókat a források sokaságában. Egy kis szerencsével feltárhatjuk déd- és ükszüleink múltjának részleteit, illetve kideríthetjük, hol voltak házaik, telkeik, milyen iskolába jártak, végrendelkeztek-e, volt-e vagyonuk, fordultak-e ügyes-bajos dolgaikkal a közigazgatási hivatalokhoz. Arra is választ kaphatunk, hogy a sorsfordító történelmi korszakokban hogyan teltek hétköznapjaik és milyen gondokkal kellett szembenézniük.

Kik a célcsoportok? Mi mindent kínálnak számukra?

Civil szervezetek, munkahelyi közösségek, családok, egyének és iskolai csoportok jelentkezését várjuk. Célunk, hogy megosszuk a családtörténet-kutatás folyamata során alkalmazható hasznos, gyakorlatias tudásanyagot, és tanfolyamok szervezésével bebizonyítsuk, nem is olyan leküzdhetetlen, bevállalhatatlan feladat feltárni famíliánk történetét. Gondoltunk azokra is, akik elsősorban csak érdeklődnek a családkutatás iránt, de egyelőre nem terveznek levéltári feltáró munkát. Számukra ismeretterjesztő előadásokat, foglalkozásokat és egyéni konzultációs lehetőséget biztosítunk. Úgy véljük, hogy őseink múltjának megismerése izgalmas vállalkozás minden korosztály számára, és nem áll távol a fiatal generációtól sem. Hisszük, hogy levéltár-pedagógiai foglalkozásaink során olyan ismeretekkel bővülhet a diákok tudása, amelyek egyrészt elmélyítik az iskolai keretek között megszerzett történelmi tapasztalataikat, másrészt élet- és élményszerűvé teszik számukra a múltat.

Hogyan lehet részt venni a programban?

Előzetes bejelentkezés szükséges, amelyet a gymsmgyl@mnl.gov.hu e-mail-címen, vagy telefonon a 96/312-424-es számon lehet megtenni.

Miért érdemes bekapcsolódni a programba?

Nem feledhetjük, hogy a családunk múltjával való megismerkedés izgalmas és felemelő kaland, egy valódi időutazás, amely során feltárul a múlt, és arca lesz egy-egy ősnek.

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2020.02.10