Agatha Christie: Váratlan vendég – Premier a Győri Nemzeti Színházban

SzaSzi írása

varatlan-vendeg-gyori-szinhaz

Újabb krimit tűzött műsorára a Győri Nemzeti Színház. A vád tanúja sikere után Agatha Christie Váratlan vendég című bűnügyi történetét láthatja a közönség Forgács Péter rendezésében február 8-tól a Kisfaludy Teremben. A sajtós főpróbán jártunk.

A krimi koronázatlan királynőjének darabját először 1958-ban mutatták be a londoni Duchess Theatre-ben, amely akkor nemcsak a közönség, hanem a kritikusok tetszését is elnyerte, és rekord mennyiségű előadást, óriási kasszasikert eredményezett. Magyarországon először a Madách Színházban került színre Eszményi gyilkos címmel 1970. június 12-én Gábor Miklós rendezésében, Végh György fordításában, Vass Éva (Laura Warwick), Horesnyi László (Michel Morley) és Ilosvay Katalin (Mrs. Margaret Warwick) főszereplésével. Regényváltozat is készült belőle Charles Osborne tollából 1999-ben (a Feketekávé és a Pókháló című krimi-darabokhoz hasonlóan).

Agatha Christie-nek ebben a darabjában egy kései órán betoppan egy ismeretlen egy házba. Ki a váratlan vendég? Mit keres itt? Hol a ház népe, amikor egy áldozat ücsörög a nappaliban? És miért nem siratja senki az elhunytat? Ezer kérdés merül fel a nézőben már az elején, aztán megindul a nyomozás, és újabb kérdések özöne következik. Agatha Christie – méltán a világ egyik legismertebb krimiírója – ezt a darabját is a megtévesztésekre építi, semmi sem az, aminek látszik. A családi titkokban, gyanúsítottakban, fordulatokban gazdag történetet ragyogó szereplőgárda jeleníti meg. A precízen kidolgozott cselekmény – vagyis az ügy felgöngyölítése – a színészektől óramű pontosságú játékot, nagy szövegtudást és kiváló csapatmunkát feltételez.

Az elején még elesett Laura Warwick (Mózes Anita), az áldozat felesége egyik pillanatról a másikra változik meg, mindig képes a körülményekhez igazodni, megmutatva ezzel karaktere sokszínűségét. Szerethető Michael Starkwedder (Sárközi József) figurája, aki váratlanul csöppen a gyilkosság helyszínére, és érthetetlen módon, mindenáron segíteni akar a csapdába esett és nem mellesleg elbűvölő Laurán.

varatlan-vendeg-gyori-szinhaz

Megismerjük a családtagokat is:
- az áldozat édesanyját, Mrs. Warwick-ot (Janisch Éva), aki maga is gyanúba keveredik,
- a házvezetőnőt, Miss Bennett-et (Agócs Judit), aki mindenkit alaposan ismer, hiszen „évezredek óta” a család tagja,
- a kissé félkegyelmű Jan-t (Kurucz Dániel), az áldozat féltestvérét, akinek együgyűsége hol humoros, hol veszélyes szálakat sző a történetbe,
- a mindig kimért és kissé számító inast, Henry Angell-t (Posonyi Takács László),
- és végül a család barátját, Julian Farrar képviselő urat (Bródy Norbert), aki úgy tűnik, nem csak barátságból látogat a Warwick-házba.

Ahogy azt Agatha Christie-től megszokhattuk, szinte mindenki gyanús. A puzzle-darabok összerakására Thomas felügyelő (Ungvári István) rendeltetett, segédje Cadwallader őrmester (Klinga Péter), néha költői magasokba emelkedve szerez számunkra derűs pillanatokat.

A ragyogó cselekményszövés, a mesterien formált figurák, a remek színészi alakítások izgalmas esti szórakozást ígérnek a krimirajongóknak.

Az előadás teljes színlapja a Győri Nemzeti Színház honlapján olvasható.

SzaSzi
Fotók: Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2020.02.07