291

Egy lengyel ellenállóról szóló életrajz lett a Costa Book év könyve


jack-fairweather-the-volunteer

A náci haláltáborba, Auschwitzba beszivárgó lengyel ellenállóról szóló The Volunteer című életrajz kapta meg a Costa Könyvdíj (Costa Book Award) zsűrijétől az év könyvének járó elismerést Londonban.

A könyv szerzője, Jack Fairweather korábbi haditudósító elmondta: olyan történetet akart írni, amely elveszett a történelem sodrában. Életrajzi műve éppen az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadulásának 75. évfordulóján nyerte el a 30 ezer fonttal (12 millió forinttal) járó brit irodalmi díjat.

A walesi szerző könyve Witold Pileckiről szól, aki 1940-ben beszivárgott az auschwitzi náci koncentrációs táborba, hogy szabotázsokat kövessen el a tábor létesítményei ellen, bizonyítékokat gyűjtsön a zsidók tömeges meggyilkolására, és hírekkel lássa el a holokausztról a szövetségeseket. Pilecki 1943-ban szökött meg a táborból, és 1944-ben harcolt a varsói felkelésben. 1948-ban a lengyel kommunista rezsim kivégezte, és története csak a kilencvenes években került nyilvánosságra.

Fariweather szerint Pilecki a második világháború egyik nagy hőse. Tanúja az emberiség legsötétebb pillanatainak, mégis elég bátor ahhoz, hogy ellenálljon – fogalmazott az író a BBC-nek nyilatkozva. „Aki elolvassa a könyvet, azt éppúgy inspirálhatja Pilecki története, mint engem” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az életrajznak erős üzenete van a ma élők számára is. A Costa Könyvdíj zsűrije „a történelmi életrajzok rendkívüli mesterműveként” méltatta a könyvet.

Tavaly az év könyve díjat szintén egy történelmi életrajz nyerte el: a The Cut Out Girl egy zsidó lányról szól, aki Hollandiában bujkált a második világháború alatt.

A Costa Könyvdíj öt kategóriagyőztesét január elején hirdették ki. Az életrajzi művek közül Fairweather művének ítélték oda a díjat, a legjobb regény Jonathan Coe Middle England című könyve lett, a debütáló regényírók közül Sara Collins nyert The Confession of Frannie Langton című művével (magyarul Frannie Langton vallomásai címmel jelenik meg tavasszal a Libri Könyvkiadó gondozásában), a költők közül Jean Chan győzött Fleche című kötetével, a gyermekkönyvek mezőnyéből pedig Jasbinder Bilan munkája, az Asha & the Spirit Bird lett díjazott.

A Londonban megrendezett díjátadó ceremónián az amerikai származású, de Londonban dolgozó tanár, Anna Dempsey kapta a 3500 fonttal járó Costa novelladíjat.

A Costa Könyvdíjat, amelyet korábban Whitbread Könyvdíjnak neveztek, 1971-ben alapították a kortárs brit irodalom támogatására. A korábbi díjazottak között van Seamus Heaney, Ted Hughes és Sebastian Barry, ők többször is megkapták az elismerést.

Simon Attila
Forrás: olvasoterem.com

2020.02.01