Olvasni jó! show ‒ Tizenharmadik alkalommal

Berente Erika írása

olvasni-jo-show

A bacilusok és vírusok ádáz támadása ellenére – a tantestület összefogásának köszönhetően – zökkenőmentesen és jó hangulatban zajlott le 2020. január 21-én a Kölcsey Ferenc Általános Iskola Olvasni jó! show című irodalmi vetélkedője. A kisdiákoknak Bálint Ágnes klasszikusából, A szeleburdi családból és Berg Judit Galléros Fecó naplója című regényéből kellett felkészülniük.

Ebben az esztendőben 9 iskola nevezte tanulóit. 15 nebuló egyéni versenyben, 27 kisdiák csapatban indult. A győri oktatási intézmények mellett – a szokásoknak megfelelően – a Kölcsey Iskola testvérintézménye, a nagymegyeri Bartók Béla Alapiskola is képviseltette magát.

Az ötletgazdák a rendezvénynek nem véletlenül adták a „show” elnevezést: ez nem vérre menő versengés, hanem egy játékdélután, ahol a résztvevők megmutathatják, hogy mire emlékeznek az olvasottakból: Ki hagyta Datolyaparton Fecót? Kik voltak Szubterra lakói? Hogy hívják Fondor Ferdinánd hajóját? Mi az ércmanók legfontosabb ünnepnapja? Mit ásott ki Radó és Lacika nyaralás közben? Mit rendeztek be a gyerekek a padláson? Mit kapott Lacika Radótól karácsonyra? De nemcsak a memóriájukra kellett hagyatkozniuk, hanem szókincsük, leleményességük, gyorsaságuk és vagányságuk is számított a pontok megszerzésében.

A „versenyzők” nagyon felkészültek voltak: odaadóan munkálkodtak, színeztek, ragasztottak, szerepeltek, jelentkeztek, tippeltek. Az egyéni versenyben indulók kitettek magukért az önálló munka során, a csapatok pedig példás együttműködésről tettek tanúbizonyságot. A hét forduló befejeztével a következő eredmény született (az egyéni versenyen a szoros eredmények miatt 5 helyezést adott ki a zsűri):

EGYÉNI VERSENY

I. hely: Garrido Szabó Rodrigo Andrés – 74,5 pont (Gárdonyi Géza Általános Iskola, felkészítő tanár: Hidi Krisztina)

II. hely: Kovács Léna Izabella – 69 pont (Móra Ferenc Általános Iskola, felkészítő tanár: Hettingerné Horváth Beáta)

III. hely: Rácz Anna Violetta – 67,5 pont (Móra Ferenc Általános Iskola, felkészítő tanár: Hettingerné Horváth Beáta)

IV. hely: Hosszú Anna – 66,5 pont (Bartók Béla Alapiskola, Nagymegyer, felkészítő tanárok: Vendégh Éva, Csepi Katalin, Varga Adrianna)

V. hely: Mészáros Máté – 66 pont (Péterfy Sándor Evangélikus Iskola és Óvoda, felkészítő tanár: Horváthné Kovács Andrea)

CSAPATVERSENY

I. hely: Gárdonyi Géza Általános Iskola KÖNYVMOLY KFT. csapata – 89 pont. Csapattagok: Horváth Laura, Mester Anna, Sásdi Zsombor (felkészítő tanár: Pákné Dukony Márta)

II. hely: Fekete István Általános Iskola KÖNYVSZÖRFÖSÖK csapata – 83 pont. Csapattagok: Baranyai Lukács, Varga Benedek, Varga Kata (felkészítő tanár: Kovácsné Pingitzer Erika)

III. hely: Bartók Béla Alapiskola (Nagymegyer) BARTÓKOSOK csapata – 79 pont. Csapattagok: Kúr Linda, Matúz Vanesa, Szabó Bence (felkészítő tanárok: Vendégh Éva, Csepi Katalin, Varga Adrianna)

Az eredményhirdetéskor elhangzó kérdésre – Hogy éreztétek magatokat? ‒ felelő egyöntetű és harsány kiáltás ‒ „Jóóól!” ‒ nagyon fontos. Mert ilyen élmények hatására születik az olvasó, a könyvbarát. Köszönet érte a felkészítőknek és a szervezőknek!

Szöveg és fotók: Berente Erika

2020.01.24