A magyar kultúra napja Győrben

Ünnepi műsor keretében adták át a város kulturális díjait

magyar-kultura-napja-gyorben

1989 óta január 22-én ünnepeljük A magyar kultúra napját, és emlékezünk meg arról, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz kéziratát. Ebből az alkalomból került sor tegnap késő délután a Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata által szervezett ünnepségre, amelynek keretében a város vezetése átadta a Győr Művészetéért és a Győr Közművelődéséért járó, valamint a kulturális életben kiemelkedő tevékenységet folytató dolgozók munkájának elismeréseit. A házigazda Vaskakas Művészeti Központ erre az alkalomra készített egyedi, a művészet hatalmáról készített műsorral köszöntötte az ünneplőket.

Megnyitójában dr. Fekete Dávid alpolgármester Czakó Gábort, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas írót idézte bevezetőül: „ A kultúra maga a nép, az alapvető értékekben együtt gondolkodó közösség. Ha nincsenek alapvető közös értékek, nincsen kultúra”, majd hozzátette: „Olyan közös nevezők ezek a kincsek, amelyek túlmutatnak a hétköznapi vitákon, nézeteltéréseken”, ezért kell óvnunk és ápolnunk. „A kultúra kedvelőinek épp akkora a felelőssége, mint a kultúra teremtőinek, mert nem elég megalkotni valamit, azt utána éltetni, gondozni is kell.” Győrben a kultúra kiemelkedő jelentőséggel bír – fogalmazott –, ezt mutatja, hogy „ez a város kiváló alkotók, elkötelezett művészek, nemzetközi színvonalú társulatok otthona, a művészeti képzés is magas szintű”, eredményeinek pedig egész éven át részesei, nyertesei lehetünk. Az alpolgármester végezetül buzdított mindenkit, hogy keresse az élményszerző alkalmakat, gazdagítsa vele önmagát, és adja tovább a fiataloknak, hogy „a magyar kultúra a jövőben is közös nevező, igazodási pont és közösségteremtő erő lehessen”.

magyar-kultura-napja-gyorben

Ezt követően került sor az elismerések – díszoklevelek és a díjakkal járó, Hefter László és Hefter Brúnó üvegművészek alkotta emléktárgyak – átnyújtására, amelyeket dr. Fekete Dávid és Szeles Szabolcs, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke adott át.

A város kulturális életében végzett kimagaslóan eredményes művészeti tevékenysége elismeréséül Győr Művészetéért díjban részesült Ősz Gábor (a címlapképen), aki 1993 óta tagja a Győri Filharmonikus Zenekarnak, amelynek ma igazgatóhelyettese, és amelynek szakmai fejlődésében meghatározó szerepet tölt be. Munkájának köszönhetően az együttes mára az ország egyik vezető szimfonikus zenekara lett. Ötleteivel, elképzeléseivel, következetes célkitűzéseivel folyamatosan azon dolgozik, hogy Győr város klasszikus zenei értékei megjelenjenek és elérhetővé váljanak mind a város, mind a régió zeneszerető közönségének. Igazgatóhelyettesi megbízásán túl fagott szólamvezetőként is dolgozik a zenekar fejlesztésén, és ezen keresztül a város kulturális életének színesítésén, a klasszikus zene értékeinek megőrzésén.

magyar-kultura-napja-gyorben

Győr Művészetéért Díjban részesült Zádorvölgyi László (a fenti képen), a Győri Balett balettmestere. 1983-ban csatlakozott a Győri Baletthez táncművészként, lírai szerepek hiteles tolmácsolójaként. A Győri Balett produkcióiban meghatározó szólószerepeket táncolt. Néhány kiemelkedő szerepe: Jön a cirkusz, Szarvassá változott fiak, Bulgakov és a többiek, Párizs gyermekei, Carmina Burana, Klezmer Táncszvit. A balett értékeinek a jövő nemzedék számára történő átörökítésében is részt vállalt, hiszen 1992 és 2015 között pedagógusként tevékenykedett a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskolában. 2004-től a Győri Balett Örökös tagja, 2009-től pedig balettmestere is, amely a hosszú időn át végzett alázatos munkájának köszönhető.

Győr Közművelődéséért díjat vehetett át Radicsné Csőre Andrea (a lenti képen), az Újvárosi Művelődési Ház igazgatója, aki 2008-tól mint kulturális szervező tevékenykedett ott, jelenlegi pozícióját 2012 októberétől tölti be. Fő feladatának tartja, hogy olyan élhető közeget teremtsen a rá bízott művelődési ház működtetése révén, amellyel megőrzi és továbbfejleszti az eddig is létező kulturális hagyományokat, és új lehetőségeket is felkínál. Ilyen többek között az évek óta futó Újvárosi esték, amely színvonalas színházi eseményeket, pódiumesteket kínál. Folyamatosan működteti a SULI+ elnevezésű, oktatást segítő programcsomagot, bővíti szakköreik, tanfolyamaik és klubjaik repertoárját.

magyar-kultura-napja-gyorben

Győr város kulturális életében végzett kimagasló színvonalú munkásságának elismeréséül Ezüst Emlékérem díjban részesült Villányi László költő, magyar szakos tanár, népművelő, aki elfoglaltsága miatt a díjat egy későbbi időpontban veszi át. Villányi László első verseskönyve 1978-ban jelent meg „Délibábünnep” címmel, melyet eddig 17 kötet követett. 1990-től 2020-ig a Műhely című folyóirat főszerkesztője, melyet az ország egyik legszínvonalasabb, legszebb folyóirataként tartanak számon szakmai és olvasói körökben. Egyediségét az adja, hogy a szépirodalmi, filozófiai és egyéb tudományos írások mellett nagy figyelmet fordít az igényes megjelenésre, ismert és fiatal képzőművészek munkáinak bemutatásával. Villányi László 1997-ben átvehette a Győr Művészetéért díjat, 2018-ban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével ismerték el munkásságát, 2015-ben pedig felvették a Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiájának tagjai közé.

magyar-kultura-napja-gyorben

A győri önkormányzat az idén is elismerésben részesítette azokat a munkatársakat, akik a város kulturális intézményeiben kiemelkedő színvonalú munkát végeztek az alábbiak szerint: Faludi Armilla, a Győri Balett igazgatóhelyettese; Kiss Lászlóné Pellády Eszter, a Győri Filharmonikus Zenekar brácsaművésze, zenekari ügyelő; Máté Richárd, a Győri Nemzeti Színház művészeti titkára; Szúkenyik Tamás, a Vaskakas Bábszínház bábművésze; Jankó Lulity Barbara, a Generációk Művelődési Háza közönségszervezője; Szalay Ildikó, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont gazdasági főelőadója; Stoller Lászlóné, a Ménfőcsanak-Gyirmóti Művelődési Központ üzemviteli alkalmazottja; Prédlné Németh Margit, a Molnár Vid Bertalan Művelődési Központ igazgatóhelyettese; Winkler Csabáné (a fenti képen), a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér gyűjteményszervezési osztályvezetője; Vaszary Bence, a Győr Megyei Jogú Város Levéltára kutatószolgálati munkatársa; Szalai Zsolt, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum múzeumi adattárosa, fotótár kezelő; Banga-Potyondi Zsuzsanna, a KP-GSZK gazdasági főelőadója.

magyar-kultura-napja-gyorben

A rendezvény a Vaskakas Bábszínház társulatának a művészet hatalmáról szóló ünnepi műsorával zárult. Minden díjazottnak ezúton is szeretettel gratulálunk!

Szabó Szilvia
Fotók: Vas Balázs

2020.01.23