A Metallica bemutatta One című számát – ZENE a napon

SzaSzi írása

metallica-one

A videofilm készítéstől mereven elzárkózó amerikai zenekar, a Metallica 1989. január 22-én mutatta be első videoklipjét. A 80-as évek legnépszerűbb metálbandája egyúttal bizonyította, hogy képes a megújulásra. „Méregerős” mondanivalójával és „ütős” képkockáival azonban ennél jóval többet hozott számukra a One.

A dal az együttes negyedik nagylemezén, az …And Justice for All (röviden Justice) című albumon szerepelt. A Justice 1988. augusztus 25-i megjelenését óriási várakozás előzte meg, hiszen nem sokkal korábban vesztették el egy autóbalesetben rendkívül karakteres tagjukat, a banda meghatározó egyéniségét, Cliff Burtont, majd új basszusgitárossal (Jason Newsted) egészültek ki. Kérdéses volt, egyáltalán hogyan tudnak kilábalni a válságból, és a korábbi sikereiket el tudják-e érni valaha. Felülmúlták a várakozásokat! A lemez a Billboard kétszázas listáján a hatodik helyen, az Egyesült Királyságban pedig a negyediken nyitott, de számos más országban is (Svédországban, Svájcban, Finnországban, Németországban és Norvégiában) az első tízben landolt, és a megjelenését követő kilencedik héten platinalemez lett. Az őrület tovább fokozódott, amikor az albummal önálló turnéra indultak. 1988. szeptember 11-én a budapesti Hidegkuti Nándor Stadionban kezdték a sort. A körút ideje alatt 20 hónapon át 251 koncertet adtak négy kontinensen (a szokásos helyeken kívül Japánban, Ausztráliában, Új-Zélandon és Alaszkában is játszottak) körülbelül négymillió ember előtt. Olyan bandák nyitottak nekik, mint az Anthrax, a Danzig, a Queensryche, a The Cult vagy a Faith No More. Közben a dalokból két kislemez is született.

Ezen a ponton léptek be a videózás világába, és végre megjelent a One klipje, amelynek születéséről akkoriban Lars így nyilatkozott: „Az egész ötlet vagy öt évvel ezelőttre nyúlik vissza. Egyszer arról beszélgettünk a többiekkel, hogy milyen borzalmas lenne olyan helyzetbe kerülni, amikor az ember elveszíti kezeit, lábait, teljes testét, és csak egy gép tartja életben az agyát. Aztán amikor a Justice felvételeire készültünk, valaki ajánlott egy könyvet, amelynek Johnny Got His Gun volt a címe, és pont ez volt az alapsztorija. James egyből rávetette magát a témára, és meg is írta a One-t, amiben egy háborús veterán veszti el kezeit, lábait, illetve érzékszerveit is, de egy kórházi ágyhoz kötve tovább vegetál, miközben az agya működik.” A regény nálunk Johnny háborúja címmel jelent meg, írója Dalton Trumbo, aki 1971-ben filmet is forgatott a regényből (a magyar mozikban ez Johnny háborúba megy címmel futott). A film jogait teljes egészben megvásárolta a Metallica. „Összesen majdnem hét percnyi anyagot vettünk át belőle. Mindent onnan vágtunk ki, amit rajtunk kívül látsz a klipben. A színes jelenetek a srác visszaemlékezéseit mutatják be, a fekete-fehérek pedig a jelent” – mesélte Lars. A hatás nem maradt el, a Metallica körül egyre jobban izzott a levegő. A One komorsága és hosszúsága ellenére a legtöbbet kért és játszott videó lett az MTV-n, hamarosan pedig „a hét klipje”. A zenekart nem sokkal később Grammy-díjra jelölték az akkor újonnan bevezetett „legjobb hard rock/heavy metal előadó” kategóriájában (1989). A rajongók felháborodására nem ők nyertek, ami a bandatagokat kevésbé zavarta. (1990-ben aztán végül mégis megkapták a Grammyt a One-ért, sőt 1991-ben, 1992-ben és utána még további öt alkalommal is részesültek a díjban.) Ekkor már a heavy metal világának legsikeresebb csapata voltak. Turnéjukat saját repülőgéppel, szinte diadalmenetben fejezték be.

A One című dal 1999-ben az MTV „minden idők 100 legjobb klipje” válogatásban a 38. helyre került, és a csapat azóta is szívesen játssza koncertjeiken.

„Body my holding cell …
Landmine has taken my sight
Taken my speech
Taken my hearing
Taken my arms
Taken my legs
Taken my soul Left me with life in hell”

A sötétség börtönbe zár …
Önmagam csapdájában vagyok

Egy akna elvette a látásom
Elvette a hangom
Elvette a hallásom
Elvette a kezemet
Elvette a lábamat
Elvette a lelkemet
Itt hagyott egy pokoli életben (szabad fordítás)

SzaSzi

Forrás:  rockbook.hunagyhaboru.blog.hushockmagazin.hu, wikipedia.org, youtube.com

2020.01.22