Kicsiny képek kiállítása a Szárnyaskerékben

Berente Erika írása

orszagos-miniatur-fotopalyazat

Két székesfehérvári kulturális szervezet – a VOKE Vörösmarty Művelődési Ház és Könyvtára, valamint a MÁV Fotókör – 2019-ben hatodik alkalommal hirdette meg Országos MINIATŰR Fotópályázatát. Mit is értenek a kiírók „miniatűr” képeken? Nem a szabad szemmel láthatatlan világot ábrázoló, úgynevezett „makrofotókat”, hanem a kiállításokon megszokottaknál kisebb felvételeket.

A pályázatot két témakörben hirdették meg. Az első kategória tematikus volt: ide vasutat ábrázoló, vasúttal kapcsolatos felvételeket vártak. A második kategória nagyobb szabadságot engedett a fotósoknak: bármiről készíthettek fotográfiát. Az egyetlen kötelező kritérium a 10x7 centiméteres mérethatár betartása volt. A pályázatra beküldött felvételekből ad válogatást a VOKE Arany János Művelődési Házában (Győr, Révai u. 5.) látható tárlat.

Az előbb említett makrofotózás izgalmas műfaj. A fotótechnika fejlődése révén a körülöttünk levő világot elbűvölő aprólékossággal láttatja. No de a miniatűr fotózás!? Ehhez nem kellenek különleges felszerelések. Sem szűrők vagy Photoshop. Leginkább jó téma és jó szem, megfelelő fotós-tudás, kompozíciós készség, lényeglátás, érzékenység. Legesleginkább talán lényeglátás.

Számos pályázó választotta a kötött témát. Színes és fekete-fehér fotók sokasága született gőzösökről, sínekről, váltókról, alagútról, várótermekről, utazókról, pályaudvarokról, száguldó szerelvényekről, a vasutakat övező nosztalgiáról, mi több – Matuska szelleméről.

A többi képen egy-egy emberi sorsot, mosolyt, női alakot, „csúcskísérletet”, gömbtükröt, őrszemként álló pusztatemplomot, tűzzsonglőröket, csendéletet, vágtató lipicaiakat, a fény és az árnyék játékát láthatják.

A kiállításon a pályázat díjazottainak képeit is megtekinthetik:

1. kategória:
I. Fischbäkné Horváth Ildikó: Elmélkedés
II. Eifert János: Kettős tudat II.
III. Bolvári Csilla: Odaát

2. kategória:
I. Liget László: A vonat is elment
II. Búsi Sándor: Hajnali express
III. Bartók Andrásné Gyöngyvér: Járműjavítás felsőfokon
III. Horosnyi Sándor: Celldömölki gyors

Jó program, ne hagyják ki! A tárlat február 10-ig, 10-17 óra között tekinthető meg. A belépés díjtalan.

Berente Erika
Fotók: Vas Balázs

2020.01.16