Sean Smith: Ed Sheeran

Könyvkritika

sean-smith-ed-sheeran

Idegen tollakkal fogok ékeskedni most… Illetve a „madarat” bemutatom, de a „tollai” azért még nem az enyémek (csak a génjei). Ed Sheerant és slágereit természetesen ismerem, de a mai popzene világa elég távol áll tőlem. Ezért odaadtam a könyvet a 17 éves lányomnak is. Gondoltam, elbeszélgetünk róla, és azt is belefoglalom a recenziómba. De végül ő írta meg az ismertetőt, és szerintem olyanra sikerült, hogy megmutathatom itt.

Sean Smith profi életrajzíró, aki rengeteg háttér-információt gyűjtött össze, és interjúk sorát folytatta le, hogy elmesélhesse Ed történetét. Szülők, barátok, mentorok és szerelmek rajzolódnak ki a szívbe markoló életútból, amelynek során Ed Sheeran valóra váltotta álmát, és megírta leghíresebb dalait.” Ez az ajánló olvasható Sean Smith Ed Sheeran című életrajzi könyvének hátoldalán, amely a fiatal világsztár életútját mutatja be – véleményem szerint kicsit túl korán, mivel Ed Sheeran nagyon fiatal, és jelenleg karrierje csúcspontján van. Eddig életrajzot elhunyt írókról olvastam, befejezett életművekről, remélem, azért Ed még sokáig él és alkot. És nem esik a kiégés, a drog, az alkohol csapdájába, mint Lil Peep, Mac Miller vagy Avicii.

A könyv a feltörekvés rögös útját írja le. Talán túlságosan is részletesre és nagyon információgazdagra, tömörre sikerült, rengeteg a név, a külső utalás, a dátum, a helyszín. Az első rész Ed csecsemőkorával indul, leírja a családi körülményeket, visszavezeti a Sheeran-családfát, bemutatja a család művészeit, illetve művészet iránti érdeklődését. Kiderül, hogy kik voltak a kis Ed első kedvencei, megismerhetjük iskolai életét és azt is, hogy a világsztár akkoriban dadogott, ami miatt hamar diáktársai csúfolódásának célpontjává vált. Ezen a kirekesztésen nem segített élénk vörös hajszíne sem.

A második rész remekül bemutatja, milyen kemény és kitartó küzdelem eredménye a mai Ed Sheeran-jelenség, hogy hány sikertelen próbálkozás és baráti kanapén töltött éjszaka áll korunk talán legnagyobb előadó-dalszerzőjének háta mögött. De mivel Ed kivételesen ambiciózus volt, a családja révén felépített és fenntartott kapcsolatok segítségével megállíthatatlanul tört előre a zeneiparban. Kitartása és remek helyzetfelismerése (pl. az akkor még kezdetleges közösségi média kihasználása) meghozta gyümölcsét: Ednek sikerült kitörnie The A Team című szerzeményével, amellyel Az Év Dala kategóriában egy Grammy-jelölést is bezsebelt.

A harmadik rész a már világsztár Ed Sheeranről szól, megtudhatjuk az aktív turnézás hátrányait, és hogy egy bizonyos pillanatban Ed – saját megfogalmazása szerint – elkezdett belecsúszni a zeneipar gödrébe. Kiderül még rengeteg sláger háttere, köztük a Thinking Out Loud, a Perfect és a Shape of You is említésre kerül.

A mű részletesen bemutatja Ed magánéletét is, nemcsak a szakmai sikerekre fókuszál. Kitér a sztár valós vagy sajtó által kreált szerelmeire, a szakításokra és azok okaira. Ez a fajta részletesség segít megérteni a sikerdalokkal kapcsolatban felmerülő kérdéseket. És talán hitelesebb képet kapunk Edről, mint a bulvárújságok cikkein keresztül.

Az információkat Sean Smith egy olyan „csomagolásban” dobta piacra, amely azt az érzetet kelti az olvasóban, mintha egy baráti történetmesélésen lenne. Egy idő után már-már hétköznapinak tűnik, annyira egyszerű és érthető mindenki számára, legyen az olvasó masszív Ed Sheeran-rajongó, vagy csak simán kíváncsi a „szomszéd srác”- imázst sikeresen fenntartó sztárra. Ahogy az a könyvből is kiderül, ez az imázs kulcsfontosságú Ed Sheeran sikerében. Ám az is kiderül, hogy ez nem egy PR-akció, Ed valóban egy hétköznapi fickó akar maradni, akinek a régi, sztárélete előtti kapcsolatai még mindig ugyanolyan szorosak, és nem feledkezik meg azokról, akik segítettek neki. Ahogy azt a műben is többször említik, Ed az a fajta ember, „aki nem húzza fel maga után a létrát.” Épp ezért jó és nagyon inspiráló olvasmány Sean Smith alkotása, még akkor is, ha olyan dolgokra is kitér benne, amelyek hanyagolhatóak lennének Ed szakmai sikerének szempontjából. De talán pont ettől tűnik hétköznapinak és lazának az egész mű – annyira lazának, hogy élvezhető a fiatal generáció számára is.

Összességében remek olvasmány: egy mesébe illő, inspiráló életút egy vagány és mindenki számára érthető tálalásban – épp olyan, mint maga Ed Sheeran.

Ambrus Adél
Forrás: olvasoterem.com

2020.01.07