Best of Győri Szalon 2019

Visszatekintés

13

Az elmúlt évben 1618 cikket tettünk közzé a programajánlókat is beleértve. Ezek egyrészt saját írások, másrészt társoldalainktól, valamint a Magyar Távirati Irodától átvett anyagok vegyesen. Megnéztük, hogy melyek voltak a legnépszerűbbek.

Saját publikációk

Az év legolvasottabb publikációja Borbély Tamás tollából jelent meg hasábjainkon a Várostörténeti puzzle sorozatunk 121. részeként Adyváros első évei – örömök és kihívások címmel.

gati-oszkar

A második legnépszerűbb írás 2019-ben SzaSzi interjúja volt Gáti Oszkárral, a Menház Színpad után Club 70.

szettepve-szabo-kimmel-tamas

A harmadik cikk, mely legjobban érdekelte olvasóinkat a tavalyi év során, Bári Edit tudósítása volt egy Orlai Produkciós színházi előadásról, melyet Széttépve – Zenés szembenézés Szabó Kimmel Tamással címmel publikáltunk.

kisfaludy-zsofia

A negyedik legolvasottabb 2019-es megjelenésünket is Bári Edit írta: Komédiás beszélgetések – Találkozás Kisfaludy Zsófia énekes-színésszel. A győri színházkedvelők májusi összejöveteléről készült írás is megnyerte olvasóink tetszését.

in-memoriam-dr-szabo-imrene

Ötödik legnépszerűbb tavalyi cikkünk Horváth József billentyűzetén készült. Sajnálatos módon egy nekrológról van szó: In memoriam dr. Szabó Imréné (1944-2019).

gyori-raba-sziget

A hatodik írás, mely a legnagyobb érdeklődést aratta az elmúlt évben, szintén a Várostörténeti puzzle sorozatunkban látott napvilágot. A 117. rész Antaliné Hujter Szilvia tollából született A győri Rába-sziget a 19. században – „A közgyönyörködtető sétatér” címmel.

gyori-vasutallomas

A hetedik legolvasottabb megjelenésünk a listán ugyanebből a sorozatból való. A 120. részt Bedő Mónika írta: A győri vasútállomás átépítése a 19. század végén.

csurak-erzsebet-kiallitas

2019-es népszerű tartalmaink listáján a nyolcadik Molnár György írása. Az Elsősorban selymek… Csurák Erzsébet festőművész kiállításának megnyitójáról tudósít a Magyar Ispitából.

raba-parti-szarnyvasut

A kilencedik legkedveltebb írás megint csak a Várostörténeti puzzle sorozatból került ki – úgy tűnik, olvasóink között sok a lokálpatrióta. A 118. rész Némáné Kovács Éva nevéhez fűződik: Gőzmozdonyok a város szívében: a Rába-parti szárnyvasút.

rado-sziget

Végül, de nem utolsósorban 2019 tizedik legnagyobb érdeklődésre számot tartó cikke is helytörténeti sorozatunkban látott napvilágot a 119. részként Antaliné Hujter Szilvia tollából A Radó-sziget a 20. században címmel.


Átvett tartalmak

gyor-frigyes-laktanya

Az év során a más oldalakról átvett cikkek közül a legnagyobb érdeklődést Jakab László Laktanya a város szívében című írása váltotta ki, mely a pangea.blog.hu hasábjain jelent meg a Frigyes-laktanyáról. A mi utánközlésünk természetesen a Várostörténeti puzzle sorozatban látott napvilágot a 116. részként.

erodbol-gyarvaros

A második legnépszerűbb átvett publikációnk 2019-ben ugyanettől a szerzőtől származik – bár más néven: lezlidzsi84 –, és ugyanarról az oldalról. Az Erődből gyárváros – Győr városföldrajza az 1970-es évekig című cikket helytörténeti sorozatunk 112. darabjaként tettük közzé.

horvath-andras

A harmadik legolvasottabb átvett tartalom a tavalyi évben az egyetemről származik, Winkler Csaba tollából: Az új győri rektorhelyettes a hallgatók egyetemi pályafutását elemzi.

gyor-varosfoldrajza

A 2019-es lista negyedik tagja megint csak Jakab László műve, szintén a pangea.blog.hu-n jelent meg először, és a Győri Szalon ugyancsak várostörténeti sorozatában publikálta a 114. részként Gyárvárosból regionális központ: Győr városföldrajza az 1970-es évektől címmel.

szuzanya-pieta

Végül az előző év ötödik legkeresettebb átvett írása Pálffy Lajos nevéhez köthető, aki a Forum Hungaricum oldalán publikálta Szívében tőr, ölében halott gyermeke című írását, mely a Balaton Múzeumban található egyik, 3D-ben digitalizált műtárgyáról szól.

Mindenesetre az világosan látszik, hogy olvasóinkat leginkább a várostörténet érdekli, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy a többéves összesített toplistánk első 20 helyén a helytörténeti sorozatunk darabjai állnak (A Győri Lemezárugyár – A fémjátékok egykori fellegváraA győr-nádorvárosi, 87 éves Kölcsey Ferenc Általános Iskola történeteMilyen legendákat rejt Győr?A Radó-szigeti KioszkA Dunakapu térA Győri GyufagyárRégi győri mesterség: a burcsellásA győri szecessziós Kisfaludy kávéház történeteA nádorvárosi Back-malom – a Győri HengermalomNégy évtized négy győri szilvesztere: 1955, 1965, 1975, 1985; Volt egy mozi...: A győri Elite Mozi (1922-1953); A „nagy ház”, avagy a győri Lloyd-palota (I. rész); Az Apolló mozi, Győr első állandó filmszínháza; A győri tűztorony; Élet az egykori újvárosi Nádor szállóban; A Zeiss Optikai Gyár a győri Dunakapu téren; A győri Tungsram Gépgyár; A 700 éves Győr (1271-1971) emlékmű története; A vagongyár bölcsődéje; A győri strand- és termálfürdő múltjáról), a 21. helyen pedig a Régi Győr szerkesztőjével, Kozma Endrével készített interjúnk.

Győri Szalon

2020.01.06