120 éve született Humphrey Bogart

Nagy Mária írása

humphrey-bogart

Sosem lett volna szabad whiskyről martinire váltanom.Humphrey Bogart Rick alakításával a Casablancában örökre beírta magát a filmtörténelembe és a női szívekbe. Ballonkabátja ugyanúgy hozzánőtt, mint Columbóhoz. 120 évvel ezelőtt, 1899. december 25-én született New Yorkban Humphrey DeForest Bogart néven. Édesapja szívsebész, édesanyja grafikus volt – mivel sokat dolgoztak, érzelemsivár gyerekkor jutott neki.

Elemi tanulmányait egy magániskolában kezdte, majd szülei átvitték a Trinity Schoolba, azonban őt nem nagyon érdekelte. A nagy presztízsű Yale Egyetemre is beiratkozott, főleg miattuk, de 1918-ban végleg otthagyta az intézményt. A tengerészethez állt be, majd a leszerelése után volt ügynök, hivatalnok, félhivatásos sakkozó. 1920-tól megpróbálkozott a színészettel, először egysoros szöveget kellett elmondania. 1920 és 1922 között William S. Brady társulatában játszott.

Több kisebb filmszerep után 1934-ban megkapta A megkövült erdő főszerepét. Alakítása meggyőzte a kritikusokat is, és ezzel elindult filmkarrierje. Szerződést kötött vele a Warner Brothers, és ezután főleg jeges tekintete aposztrofálta őt a gengszterszerepekre. Népszerűségét markáns megjelenésének, férfias gesztusainak, legendásan hősies, gonosz figuráinak, színészi eszközei visszafogottságának köszönhette. Ebben az időszakban készült a Mocskos arcú angyalok vagy a King of the Underworld.

A nagy áttörést a Magas-Sierra és A máltai sólyom című filmek hozták meg számára, Hollywood egyik legkeresettebb színésze lett. Ezek után következett élete első romantikus főszerepe az örök klasszikussá vált Casablanca Rick Blaine-eként. A filmet 1943. januárjában mutatták be, óriási kasszasikert hozott. A szakmai elismerés sem maradt el: az Oscar-díj átadáson az alkotók besöpörték a legjobb film, a legjobb forgatókönyv és a legjobb rendezés díját, de az alkotás öt további jelölést is hozott, többek között Bogart számára a legjobb színész kategóriában.

A legendák szerint Humphrey Bogart sosem késett egyetlen forgatásról sem, mindig 100 százalékos volt a szövegtudása, tisztelte a közönséget. Imádta a nőket, háromszor volt házas: Helen Menkennel (1926-1927), Mary Philips-szel (1928-1937) és Mayo Methot-tal (1938-1945). Csak 45 évesen talált rá az igazi szerelem. Az Ernest Hemingway Szegények és gazdagok című regényéből készült film martinique-i forgatásán szeretett bele filmbeli partnerébe, Lauren Bacallba. Tizenkét éves házasságuk alatt két gyerekük született: Stephen 1949-ben és Leslie 1952-ben. Felesége elhatározta, hogy a filmezés helyett a családra koncentrál, évente csupán egy filmszerepet vállalt el.

Bogart 1947-ben játszott A Sierra Madre kincsében, majd a Key Largo következett. 1951-ben forgatta az Afrika királynője című filmet, amelyet ő maga is legnagyobb sikerének tartott. Partnere, Katherine Hepburn is kimagasló alakítást nyújtott benne, de Humphrey ezzel a szereppel nyerte el az Oscar-díjat a legjobb férfi főszereplő kategóriában. Ezután még több sikerfilmben játszott, például a romantikus Sabrinában, Az Isten bal kezében és A félelem óráiban.

Humphrey Bogart egész életében erősen ivott, és láncdohányos is volt. 1956-ban nyelőcsőrákot diagnosztizáltak nála. Számtalan műtéten esett át, de már menthetetlen volt. 1957. január 14-én halt meg. Vérbeli hajóshoz méltón azt szerette volna, ha hamvait a tengerbe szórják, de az akkori törvények ezt nem tették lehetővé. Helyette hajója, a Santana méretarányos makettjében helyezték el földi maradványait. Egyszerű temetést rendeztek számára az All Saints templomban. A ceremónia során kedvenc zeneszerzőitől, Johann Sebastian Bachtól és Claude Debussytől játszottak le válogatott dalokat. Hamvait a Forest Lawn temetőben helyezték örök nyugalomra, azzal a síppal, amelyet ő maga adott feleségének nászajándékul. Életéről színdarab is született.

Nagy Mária

Forrás: wikipédia, ectopolis.hu, starity.hu, Filmlexikon.: A-O. Budapest : Totem Kiadó, 1999.

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2019.12.25