Szeretlek, most halj meg!

Sokkoló dokumentumfilm egy tini öngyilkosságáról

i-love-you-now-die-film

Az HBO készített egy sokkoló, kétrészes dokumentumfilmet egy nagyon megosztó és valóban megtörtént esetről, amelyben egy kamaszlány chaten beszélte rá a pasiját, hogy kövessen el öngyilkosságot.

A 18 éves Conrad Roy 2014-ben egy üres parkolóban, Massachusettsben, egy vízpumpa segítségével szén-monoxiddal töltötte meg az utasteret, és így végzett az életével. Az ügy azonban akkor vett váratlan fordulatot, amikor a rendőrök megtalálták a mobiltelefonját, amelyben közvetlenül a halála előtt kapott üzeneteket találtak a barátnőjétől, aki egyértelműen biztatta Conradot, hogy szánja rá magát tettére, és vigye véghez az öngyilkosságot. Az akkor 17 éves Michelle Cartert felkeresték a rendőrök, és a tárgyalására három évvel később került sor, ahol a lányt többek közt gyilkossággal is megvádolták. Ezelőtt soha nem volt még olyan eset a bíróságon, amelyben valakit úgy akartak gyilkosság vádjával elítélni, hogy nem volt jelen a helyszínen. Erin Lee Carr dokumentumfilmes megpróbálta felkutatni a fiatalok hátterét, kapcsolatát és a körülményeket, melyek a tragédiához vezettek, anélkül, hogy ítélkezett volna felettük.

Az ügy ugyanis bonyolultabb, mint amilyennek elsőre tűnik, hiszen látszólag valóban a lány ellen szólnak az érvek. Később az is kiderült, hogy Conrad először megijedt az öngyilkosságtól, kiszállt az autóból, és felhívta a lányt, aki tulajdonképpen „visszaültette” a fiút a kocsiba, hogy fejezze be, amit elkezdett. Conrad nagyon nehezen élte meg szülei válását, videókat készített magáról az internetre, melyekben részletesen beszámol depressziójáról, amire antidepresszánst szedett. Előfordult, hogy apja annyira megütötte, hogy a rendőrséget is kihívták. Michellel való kapcsolata nagyjából két évig tartott, egy floridai nyaraláson ismerkedtek meg. Összesen ötször találkoztak életükben, pedig nem laktak annyira távol egymástól, csupán egyórányira. Az egész párkapcsolat tulajdonképpen a virtuális térben játszódott, ami a tiniknek valahol teljesen normális volt. A rengeteg, több ezer üzenetváltást a rendőrség mind visszaolvasta, hogy felgöngyölíthesse az ügyet. Kiderült, hogy Conrad már többször követett el öngyilkossági kísérletet, olykor durván beszélt a lánnyal, és többször említette neki, hogy meg akar halni. Michelle mindig megpróbálta erről lebeszélni a fiút, és támogatta jobbulását, de Conrad arról fantáziált, hogy ők lesznek a modern kor Rómeó és Júliája, ha együtt vetnek véget életüknek.

Michelle szintén rengeteg problémával küzdött, magányos volt, az iskolában furcsának tartották, kényszeresen vágyott a figyelemre, de nyomulásával és kilógó természetével nem talált barátokat. Tízéves kora óta Prozacot szedett, és mikor mellé újfajta antidepresszánst kapott, akkor kezdte el bátorítani szerelmét, hogy lépje meg az öngyilkosságot. Tippeket adott neki, ösztönözte, hogy ne gondolkozzon, csak csinálja, és közben azt kérte a fiútól, ha csinál egy utolsó tweetet, akkor az lehetőleg szóljon róla. Michelle iszonyatosan vágyott rá, hogy kedveljék őt élőben vagy akár a közösségi médiában, de ez nem történt meg, ezért depresszióját azzal próbálta csökkenteni, hogy különféle sorozatok szereplőinek képzelte magát, hogy ne kelljen önmagának lennie. A barátja halála után olyan posztokat közölt, amik szóról szóra megegyeztek a közismert Glee című tinisorozat mondataival, amelyben a főszereplő lány szintén elvesztette szerelmét, akivel a valóságban is egy párt alkottak, amíg a fiú túladagolásban meg nem halt.

Conrad családja a kamerák elé állt, és vállalta gyászát, valamint véleményét, amelyben egyértelműen Michelle-t okolják a fiú haláláért. A lány szülei, illetve maga Michelle nem adott egyetlen interjút sem.

Az angolul I Love You, Now Die című HBO produkciónak nem sikerült mindig fenntartani a feszültséget, tulajdonképpen már az első pár mondatban megtudjuk az ügy legfontosabb pontjait, és innentől kezdve csak az a nagy kérdés, hogy a lány milyen ítéletet kap. Természetesen sokkoló pár részlet, és alaposan felvázolják a körülményeket, de a legfontosabb és legelgondolkodtatóbb az egészben, hogy mennyire távol van tőlünk ez a generáció. Nehéz kiverni a fejünkből a kérdést, hogy milyen világ az, ahol teljesen normális, hogy tinédzserek receptre felírt antidepresszánsokkal tömik magukat, annak minden mellékhatásával, és hogy a virtuális világ apró részletei annyira elszáguldottak mellettünk, és olyan szinten túlnőtték az embert, hogy esély sem volt arra, hogy bármilyen etikus keretet kapjon a virtuális tér a használóitól.

Sz. Ági
Forrás: langologitarok.blog.hu

2019.12.17