Kínai-magyar fotóművészeti tárlat Budapesten

Szabó Béla fotóművész részvételével

kinai-kortortenetek-kiallitas

Budapesten a Vigadó Galéria ad otthont január 5-ig egy nagyszabású fotókiállítás sorozatnak, amelyet a Magyar Fotóművészek Szövetsége, a Kínai Fotóművészek Szövetsége és a Wink Nemzetközi Kulturális, Művészeti és Sportegyesület szervezett a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok 70 éves évfordulója alkalmából.

Kína 1978 decemberében meghirdette a reform és a nyitás politikáját, és elindult a sajátos kínai megújulás útján. Az eltelt évtizedek során és a gyors gazdasági fejlődés révén nagy változások történtek a társadalomban és az emberek életében. A Kínai kortörténetek című fotókiállítás nem mutatja be a hatalmas ország változásainak mérföldköveit vagy szimbolikus pillanatait az eltelt évtizedekből. Ehelyett nyilvánvaló változásokkal mutatja be a fejlődést. Ezek a képek, amelyek a kínai emberek álmaival és érzelmi emlékeivel töltődtek fel, elősegítik az ország jobb megértését.

A rendszerváltás időszakában, az 1990-es évek elején egy fiatal kínai festőművész, Wei Xiang elindult Európába. A sors úgy hozta, hogy lekéste az Olaszországba tartó vonatot, és Budapesten ragadt. Beleszeretett a városba, és itt maradt. Mivel látta, hogy művészetből keserves a megélhetés, üzleti vállalkozást indított, amely mára Délkelet Európában működő cégcsoporttá nőtte ki magát. A Wink csoport aktív vezetésétől visszavonulva ismét a művészetnek szentelte életét és tevékenységét.

Létrehozta a Wink Nemzetközi Kulturális, Művészeti és Sportegyesületet. Ebben sikerült összefogni olyan fotóművészeket, akik érdeklődnek Kína iránt, és így megszületett a Selyemút tükrében nemzetközi fotográfiai projekt. A magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70 éves évfordulója alkalmából e projekt művészei egy közös kiállítással mutatják be alkotásaikat.

A tárlat résztvevői: Li Ge, Xu Xun, Wei Xiang, Wang Yinghe, Á Tóth József, Benkő Imre, Szamody Zsolt Olaf, Kőműves Kata, Simonyi Balázs, Somogy Márk, Hajdú József, Kovács Melinda és Szabó Béla (a Győri Szalon állandó külső munkatársa).

Fotók: Szabó Béla

2019.12.16