Öt könyv adventre

Készüljünk örömmel a karácsonyra! – SzaSzi ajánlata

360-fokos-konyv

Nyakunkon az advent, harsog a Black Friday, a plázák november (sőt október) óta terelnek, csalogatnak bennünket csillámkarácsonyos hangulatukkal a kasszák felé, a bevásárlástól, autózástól ingerületen esünk haza, és hol van még a takarítás, sütés-főzés, díszítés. Ne hagyjuk, hogy elsodorjon bennünket ez az áradat!

A karácsony ünnepe az örömért és a szeretetért született. Elfelejtettük volna? Advent, a várakozás éppen azért van, hogy fel tudjunk készülni ennek fogadására. Aki ezt elmulasztja, nem tudja átérezni, megélni, egy újabb évet kell várnia, pedig földi halandóként az időnk véges.

Vannak, akik egyszerűen hagyják magukat sodródni az eseményekkel, a túlélésre játszanak. Vannak, akik lázadnak, mérgelődnek, elrontva ezzel a maguk és a környezetük hangulatát, és ebben önigazolásra is találnak. Vannak, akik már hónapokkal előbb megtervezett komoly menetrendet követve teljesítik a „karácsony projektet”. De vajon jól cselekszenek? Mit érnek el így? Eljutnak az áhított örömig? Lássuk be, hogy találkozni a karácsony szellemével egy lehetőség, egy olyan emelkedett lelkiállapot, amely nem kötelező. Elérése attól függ, el tudjuk-e engedni a hétköznapokat, meg tudjuk-e nyitni lelkünket és hogyan közelítünk az ünnephez. Embertársaink között szerencsére olyanok is vannak, akik ismerik az örömhöz vezető utat, mert meggyőződésük, hogy boldogságra születtünk, pozitívan élik meg az élet eseményeit, így tanulhatunk tőlük. Hívjuk őket segítségül, kövessük útmutatásaikat. Következzék öt könyv olyanoktól, akik ismerik a boldogság felé vezető utat, és olyanoktól, akik tudják, hogy mi az igazi öröm.

360-fokos-konyv

A világon a legboldogabb népek a messzi északon norvégok, svédek, de az élvonalhoz tartoznak a dánok is. Minek köszönhető ez? Nem feltétlenül az általános jólétnek, hanem valami boltban nem kapható dolognak, egy pozitív életfelfogásnak. Nevet is adtak neki, a dánok hygge (hügge), lykke (lükke), a svédek lagom, a finnek sisu névvel emlegetik. Valójában a skandináv életmódról szóló könyvek mindegyike hasonló, a boldogsághoz kötődnek, csak éppen más irányból közelítenek, másra helyezik a hangsúlyt. Az ünnepi készülődésben talán a hygge a legcélravezetőbb út. Ezt a kifejezést fordították már a meghittség művészetének, a lélek otthonosságának és a megnyugtató környezet élvezetének is, ám ahhoz, hogy valóban megértsük ennek a különleges életérzésnek a lényegét, néhány kifejezésnél többre lesz szükségünk. Hogy megtudjuk, mik a dán recept hozzávalói forgassuk Jonny Jackson és Elias Larsen Az otthon melege: Hygge – A boldogság dán receptje (Corvina, 2017) vagy Louisa Thomsen Brits Hygge: Harmónia dán módra (Jaffa, 2017) című könyveket. Inspirálódjunk a gyönyörű kivitelű kiadványokkal, és próbáljunk átmenteni valamit a saját mindennapjainkba, közben azt se feledjük, hogy ez északon nem futó érzés, hanem meggyőződés! Ha pedig már megvan az élmény, akkor csak tudatosítanunk kell magunkban és hagyni kiteljesedni. Meik Wiking Lykke: A boldogság nyomában (Kossuth, 2018) című könyve is alapműnek számít a témában. A. A. Milne-ről írja, hogy „ a Micimackó-történetek szerzője nem csupán író, hanem valóságos boldogságkutató volt.” Hogy ezt jobban megértsük, a történetből idéz: „ A várakozás az öröm valódi forrása lehet. (Például) Micimackó és Malacka egy reggel arról beszélgetnek, hogy mit szeretnek a legjobban a világon. És bár a mackó leginkább a mézért rajong, rájön, hogy van egy pillanat közvetlenül evés előtt, amely még magánál a csemegénél is élvezetesebb, csak éppen nem tudja, milyen nevet adhatna neki.” 

360-fokos-konyv

A hygge, lykke és a dánok mellett a svédek is figyelmet kapnak boldogság tekintetében, mert ők a lagom szabályaira törekednek. Hogy mi is az a lagom? Az, ami „nem túl kevés, nem túl sok – éppen elég”, vagyis pont jó. Lagom, ha elfogadjuk egy barátunk meghívását, hogy nála töltsük a hétvégét, de ágyneműt viszünk magunkkal, hogy praktikus autót veszünk, nem pedig a legmenőbbet, vagy hogy pusztán a maradékokból ütjük össze a vacsorát, hogy ne pazaroljunk, megszabadulunk a lakásunkat ellepő felesleges holmiktól, és így tovább. Olyan egyensúlyt teremt a svéd módszer bennünk, aminek számos pozitív járuléka lehet (minőségi, aktív élet, környezettudatosság, szeretetteljesebb kapcsolatok, önellátó gazdálkodás stb.). Anna Brones Lagom – A boldogság svéd titka (Bookline, 2017) a lagom bibliája.

Az élet apró örömeiről, azok megéléséről számos történet szól. Colleen Sell Egy csésze vigasz (Alexandra, 2004) című kötetének hétköznapi emberek által írt elbeszélései segítenek megvilágítani például a karácsony igazi értelmét. A szívet melengető történetek kiválóan alkalmasak az ellazulásra és arra is, hogy megértsük mi az igazi öröm. Kevéssé tűnik ideillőnek Böjte Csaba A lélek lélegzetvétele (Helikon, 2019) című zsebbarát, „lélegzetvételnyi” rövid írásokból felépülő „füves könyve”. Pedig ő is a boldogságkeresésről beszél, és az is talál benne értékes gondolatokat, aki kevéssé vallásos, vagy egyáltalán nem az.

Legyen a könyv – akár az általam ajánlottak, akár mások – társaink az ünnepekben is, hogy el tudjunk szakadni a gondjainktól, és inspirációt találjunk bennük! Kellemes készülődést! Békés, boldog ünnepeket mindenkinek!

SzaSzi

A képek a Flickr szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a kép készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép, 3. kép.

2019.12.11