Paál István Diplomát nyert a Pillangó

A RÉV Színház újabb sikere

rev-szinhaz-pillango-01

A MU Színházban december 6-8. között rendezték meg a FESZT-FEST – Fesztiválgyőztesek Fesztiválját, a Kárpát-medencei amatőr színtársulatok legjelentősebb találkozóját. Az évad legjobb előadásáért járó Paál István Diplomát a RÉV Színház – KB35 – FAQ Színház koprodukciója, a Pillangó nyerte el.

A FESZT-FEST több mint egy évtizedes múltra tekint vissza, alapszabályuk szerint a más fesztiválokon fődíjat nyert, illetve arany-, vagy gyémántdiplomával jutalmazott darabokat válogatnak be a programba. A Magyar Szín-Játékos Szövetség más szakmai szervezetekkel közösen állította össze a rendkívül színes idei kínálatot: a közönség láthatott történelmi játékot, fekete kabarét, kortárs drámát, zenés előadást, illetve gyermekszínjátszók által prezentált darabokat is. A versenyprogramot a Zalán Tibor, Mispál Attila és Formanek Csaba alkotta zsűri értékelte, és választotta ki a fellépők közül a díjazottakat.

A Magyar Szín-játékos Szövetség 2006-ban adományozott első alkalommal Paál István Diplomát az előző színi évad legjobbnak ítélt színjátszó előadásának. A névadó Paál István (Szeged, 1942. június 13. – Győr, 1998. február 16.) amatőr színházcsinálóként indult pályáján, majd az 1970-80-as évek egyik meghatározó avantgárd színházi rendezőjévé vált. Művészi munkásságát mindvégig a színpadi abszurd és groteszk ötvözete, a formai újítások jellemezték. A Grotowski-féle „szegény színház” eszményének és a nyugati radikális politikai kultúrának a hatására a társadalom és a hatalom viszonyáról, az egyén helytállásáról és áldozatvállalásáról szóló művek sorát állította színpadra. Előadásai a katolikus vallás motívumaiból építkeztek, gyakran maga tervezte a díszleteket is. Rendezői munkássága elismeréseként 1980-ban Jászai Mari-díjat kapott.

A Paál István Diplomát a 2019-es FESZT-FEST-en a zsűri döntése alapján az RS9 OFF fődíjat nyert RÉV Színház (Győr) – KB35 (Inárcs) – FAQ Színház (Bp.) koprodukció, Henri Charrière Pillangó című darabja érdemelte ki. Charrière-t 1931-ben ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre és tíz év kényszermunkára egy strici meggyilkolásáért, amelyet sosem ismert el. A francia gyarmatokon töltött börtönéveinek és szökéseinek történetét az 1970-ben megjelent önéletrajzi ihletésű regényében írta le. A Tárnoki Márk rendezte monodráma a három társulat koprodukciójában látható: a darabban a Balla Richie által játszott fegyenc fordulatos és viszontagságos élete jelenik meg cellából cellába, szigetről szigetre, egyik nő karjából a másikba, egyik fegyőr markából a másikba.

A Nagy András László Nívódíjat a Sturc József Színjátszó Csoport (Kupuszina-Bácskertes – SRB) Török Péter Túladunai című előadása, a Solténszky Tibor Nívódíjat (megosztva) a Szálka Stúdió (Tatabánya) Univerzoom és a CsepPet (Érsekvadkert) Mese a lányról, aki nem beszélt című bemutatója nyerte. A Paál István Diploma idén a minisztériumi támogatásnak köszönhetően 400 ezer, a 3 nívódíj 100-100 ezer forintos díjazásban részesült.

Szilvási Krisztián
Fotó: Mezősi Kristóf

Forrás: szinjatekos.orgartnews.hu, wikipedia.huszinjatekos.org, mu.hu

2019.12.11