Mikulás ünnep a győri Nemzeti Színházban

Bári Edit írása

mikulas-unnep-a-gyori-nemzeti-szinhazban

A Mikulás Birodalomban gyorsan elrepül egy év így 2019-ben is elérkezett a nagy nap, amikor a Mikulás manóseregével útra kel, hogy a kiscipők és csizmák megteljenek sok-sok finomsággal.

Ebben az évben is rengeteg levélke érkezett a Birodalom címére és az apró levélírók egyik leghőbb kívánsága (na persze a csokik és apró játékok mellett), hogy személyesen találkozhassanak a Mikulással. Erre most is – mint ahogy már több évtizede – 2100 kisgyermeknek volt lehetősége, akik gondolván a Birodalomban dúló zord hidegre és hóviharra időben postára adták üzeneteiket.

2019. december 8-án három időpontban találkozhattak a Mikulással, a Főmanóval és a manósereggel a meghívott apróságok. A gyerekek segítségével a Főmanó – aki egyébként most varázslóiskolába jár – ügyesen előcsalogatta a Mikulást, aki épp a dolgozószobájában a levelek olvasásával foglalatoskodott és meghallotta a postás manók csengettyűjét, akik dinamikus tánc kíséretében még az utolsó pillanatban is hozták a leveleket.

Na nem volt mit tenni, bizony el kellett kezdeni a levelek olvasását. Egy kislánynak a tavalyi műsorból a „kis kukac” tánca tetszett a legjobban, ezért a Főmanó dolga volt, hogy most hópihe formájában a színpadra varázsolja azt a tüneményes pici lányt, aki szédületes táncával az egész nézőteret ámulatba ejtette. Akárhogy is nézzük a Főmanónak nagyon sok dolga lett. Először is forró teát kellett hozatnia az olvasásba belefeledkezett Mikulásnak, így megjelentek a teáscsészék, hogy lendületes mozgásukkal felmelegítsék a hangulatot. Őket az unikornisok követték – egy kislány kérésére – mesebeli tánccal. A hihetetlen derültséget okozó, őszinte, igazi „gyerekszájból” való levelek olvasása közben majdnem megfeledkeztünk a csoki kóstoló manókról, akiknek olyan nemes feladatuk van, hogy elbűvölő tánc kíséretében ellenőrizzék mennyire finomak a csokik. Szerintem ez a világ legjobb foglalatossága, nem?

Az üzenetek olvasása közben ráakadtunk egy kisfiú levelére, aki második osztályos, és saját maga is tudja, hogy rossz helyesírással, mindent egybeírva – hát őszintén szólva egy kicsit csúnyán ír, de szerinte a birodalom lakói azért el tudják olvasni. Bizony így van, a Mikulás mindent el tud olvasni, de ha mégis megakadna, akkor segítségül hívja a kódfejtő manókat. Na azért ez tényleg nehéz feladat, sok-sok gyakorlást igényel. De szorgalommal meg lehet tanulni, akárcsak azt, hogy szépen, helyesen írjunk. Amikor a bölcs Mikulás még kicsi manó volt nem tudott szépen rajzolni és mikor az volt a feladata, hogy rajzoljon egy kutyust, hát az úgy nézett ki, mint egy dinoszaurusz. Ennek az emléknek a felidézése olyan jól sikerült, hogy a Jurassic Park félelmetes dinoszauruszai meg is jelentek, hogy táncukkal elvarázsoljanak bennünket.

Hiába akartunk még leveleket olvasgatni, a Mikulást várták a rénszarvasok, hogy díszes szánon tovasuhanjon. Fergeteges finálé, közös éneklés, és persze elmaradhatatlan szaloncukor dobálás zárta a műsort. A nagyon-nagyon vidám, színes előadás fényekkel, füstfelhővel, háttérvetítéssel, tarka koreográfiákkal és rendkívül ügyes táncosokkal a gyerekek számára emlékezetes élmény.

A Mikulás Birodalom műsorának létrejöttében két, táncoktatással foglalkozó csoportot is köszönet illet. Az 1997 óta szervezett keretek között működő Marina TSE Egyesület már 25 éve segédkezik a Mikulás Alapítvány munkájában. Bedő Török Eszter, Mód Fruzsina és Bedő István koreográfiáját rátermett gyerekek táncolták el. AForce 1 Tánc és Sport Egyesület pedig 2006-ban alakult, és a Mikulás ünnepségen már negyedik alkalommal vesznek részt. Most Horváth Vanessa, Dobó Tímea és Egri Richárd által komponált koreográfiával jelentek meg a társulat tehetséges fiataljai.

A győri Mikulás Birodalom Alapítvány 32. alkalommal örvendezteti meg a győri apróságokat, akik fénylő szemekkel, boldogan fogadják a műsort és a mikulás csomagot. Az ünnepség 25. évfordulóját ünnepelte a Győri Nemzeti Színház falain belül, amely ilyenkor ünnepi díszbe öltöztetve méltó helyszíne ennek a meghitt ünnepnek. Köszönet a győri Mikulás Alapítvány dolgozóinak, minden segítőnek és támogatónak, valamint Horváth Anna „főmanónak”, aki 15 éve lelkes segítője a győri Mikulásnak. Természetesen hálás köszönet a Mikulásnak, hiszen vitalitásával és lelkesedésével a 32 év alatt sok győri lakos csodálatát vívta ki.

Biztosak lehetünk benne, hogy nagyszülők, szülők és gyermekek máris várják, hogy újra találkozhassanak a Mikulással és közösen lehessenek részesei a csodának, amit úgy hívnak:  önfeledt, őszinte gyermeki öröm.

Bári Edit
Fotók: Farkas Dávid és Bólya Gábor

2019.12.10