Adventi séta Pozsonyban

Szabó Béla képriportja

pozsony-szabo-bela

Északi szomszédunk, Szlovákia fővárosa, Bratislava 1918-ig a Magyar Királyság része volt Pozsony néven. De – mint oly sok várost az ország nyugati részén – lakták németek is, ők Pressburgnak nevezték. 1993. január elsejétől az önálló Szlovákia fővárosa lett, tegyünk most utcáin-terein egy hangulatos, hóval szegélyezett adventi sétát – sok-sok képpel!

A település, kitűnő fekvése révén, már a kőkortól lakott hely volt. A honfoglalást lezáró pozsonyi csatában, 907. július 4-én a magyarok sorsdöntő győzelmet arattak a jelentős túlerővel felvonuló Keleti Frank Királyság serege felett. A megsemmisítő vereséget szenvedő németek az Enns folyóig kényszerültek visszavonulni, mely ezt követően 955-ig képezte a határt. A mohácsi csatavesztést követően ide költözött a Magyar Királyság központja: itt őrizték a Szent Koronát, és többször volt országgyűlés helyszíne is. 1993. január elsejétől lett az önálló Szlovákia fővárosa.

A sok csatát látott pozsonyi vár 1780-tól hanyatlásnak indult. Az 1809-es francia ágyúzásból eredő károkat az 1811. május 28-i tűzvész tetőzte be. Helyreállítása csak 1953-ban kezdődött meg. A vár alatt áll a gótikus koronázótemplom, a Szent Márton-dóm. Itt koronázták a magyar királyokat 1563 és 1830 között. Az óvárosban minden jelentős magyar főnemesi családnak volt egykoron palotája.

pozsony-szabo-bela

A városban született többek között: Kempelen Farkas, a híres feltaláló; Brunszvik Teréz grófnő, az első magyarországi óvoda megalapítója; Aulich Lajos honvéd tábornok, aradi vértanú; Landerer Lajos nyomdász; gr. Batthyány Lajos, az első magyar miniszterelnök, a szabadságharc vértanúja, Rómer Flóris archeológus, egyetemi tanár; Lénárd Fülöp, az első magyar Nobel-díjas fizikus; Dohnányi Ernő zeneszerző, karmester, zongoraművész; Hugo Portisch osztrák újságíró.

Pozsony történelmi belvárosa manapság egyre népszerűbb turistacélpont hangulatos utcáival, tereivel. A barokk kori műemléképületekben számos múzeum és galéria kapott helyet, de a kulturális programokon túl rengeteg kikapcsolódást nyújtó lehetőség is rendelkezésre áll nyüzsgő, színvonalas vendéglátóhelyekkel. Így decemberben, adventkor különösen megér egy sétát, mint ahogyan azt a képek is bizonyítják.

Szöveg és Fotók: Szabó Béla

A felhasznált szöveg a wikipedia.hu – magyar wikipedia szabad licencű tartalmából származik, mely Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 (CC-BY-SA-3.0) licenc alá tartozik, így szabadon felhasználható. A felhasznált szövegek pontos szócikkei itt találhatók: Pozsony, Pozsony történelme, Híres pozsonyiak listája

2019.12.04