Paradicsomleves betűtésztával – Premier a Vaskakas Bábszínházban

Bári Edit írása

paradicsomleves-betutesztaval-vaskakas-07

Lackfi János 2014-ben megjelent Paradicsomleves betűtésztával című, gyermekverseket tartalmazó kötete alapján készült a Vaskakas Bábszínház új zenés-táncos előadása, amelyet már láthatnak az érdeklődők.

Ugye emlékszünk még a menzára? Vagy épp most a gyermekünknek van része ebben az élményben? Szerettük vagy nem, válogatósak voltunk vagy nem, valljuk be, bizony jókat lehetett néha bohóckodni evés közben, pontosan úgy, ahogy Lackfi János remekül rímekbe szedte. Szét lehet(ett) tekerni a kakaós csigát, mert a közepe volt a legfinomabb, lehetett köpködni magokat, betűjátékot játszani a betűtésztával, kiszedni a buktából a lekvárt, amitől aztán könyékig ragacsos lett az ember gyereke.

Na jó, néha kaptunk rántott húst, esetleg főtt húst meggymártással, fagyit vagy palacsintát. Ezek ugyan finomak voltak, de azért egy bécsi szelettel nem lehetett csak úgy viccelődni. A sóskáról nem is beszélve, azt annyira lehetett utálni, hogy még hülyéskedni sem volt kedvük szegény lurkóknak. Most a Vaskakas Bábszínháznak köszönhetően újra ízlelgethetjük ezeket az esszenciákat, mert a társulat egy vidám verses, dalos, táncos előadásra invitálja a nézőket – egy igazi zamatos „menza-partira”.

A József Attila-díjas Lackfi János verseire Rab Viki komponált zenét és Fejes Kitty rendező-koreográfus álmodta színpadra azt a mozgássorozatot, amely teljesen lenyűgözi a nézőket. A társulat tagjai hihetetlenül sokoldalú művészek, akik játszanak, énekelnek, báboznak, táncolnak, zenét komponálnak felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt. Most előadásukban egy fergeteges, vidám és rendkívül látványos énekes-táncos produkció látható. A már-már akrobatikus elemeket is tartalmazó koreográfia mókás, élvezetes prezentálása fülbemászó dallamokkal valóban különleges. Michac Gábor tervező színes díszletei és Nagy Orsolya dramaturg munkája teszi teljessé az előadást.

A táncprodukció szereplőinek – Gergely Rozália, Nagy Petra, Markó-Valentyik Anna, Ragán Edit, Szúkenyik Tamás, Bora Levente, Horváth Márk és Vitányi-Juhász István – virgonc játéka, éneke, mozgása és nem utolsósorban fizikai teljesítménye egyszerűen parádés. Szóval kicsik és nagyok – irány a Vaskakas menza-partija, ahol több fogás és fergeteges élmény vár mindenkire!

Bári Edit
Fotók: Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2019.12.02