Pálfalvi Gábor: Kamera

Könyvbemutató a győri könyvtárban

kammerer-zoltan

November 26-án a győri könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának rendezvénytermében Pálfalvi Gábor újságíró Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnokról szóló kötetének bemutatójára került sor. A Kamera című könyv rengeteg érdeklődőt vonzott, telt ház előtt pillanthattunk bele egy csodálatos sportpályafutásba.

A bemutatót a házigazda, dr. Horváth Sándor Domonkos, az intézmény igazgatója konferálta fel a világ egyik legkiválóbb vezérevezős kajakosa, a főszereplő jelenlétében. További vendégekként a szerzőn kívül Hüttner Csaba, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya, Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, Vén Lajos mesteredző, a győri kajak-kenu sport megalapítója – akik laudációt olvasott fel a könyvről –, illetve Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke volt jelen – utóbbi köszöntőt mondott a megjelentek előtt.

Az este során hallhattunk a sportoló életútjáról, jellemszilárdságáról, arról a töretlen céltudatosságáról, mellyel a sikerre törekedett. A megjelentek idéztek különféle nyilatkozatokat, melyekben neves közéleti személyek, sportolók szóltak elismeréssel Kammerer Zoltánról. Megismerhettük a kötet születésének történetét, a szerző és a sportoló közötti viszony alakulását, melyből aztán igazi barátság szövődött.

kammerer-zoltan

Kammerer Zoltán vezérlő kajakosként kiválóan látta el feladatát, mindig a helyzetnek megfelelő döntést hozott, s ez elengedhetetlenül szükséges volt vetélytársai lekörözéséhez, a célon elsőként való áthaladáshoz. Képet alkothattunk a sportág társadalmi presztízséről – Magyarország túlságosan a labdarúgást preferálja, s ez meg is látszott a kiadók magatartásán a könyvet illetően.

A kiadvány sikerét azonban mi sem bizonyítja ékesebben, mint az a tény, hogy a rendezvény alatt minden elhozott példány gazdára lelt, s a nyomdából kellett sürgősen utánpótlást szerezni. A könyv egyébiránt a Palatia Nyomdában készült, ezért külön köszönet járt az igazgatónak. Az Interneten már Amerikából is rendeltek belőle, a közeljövőben a kiadvány hőse személyesen dedikálja majd ott a példányokat.

Pálfalvi Gábor ismert újságíró, korábban a labdarúgás világáról írt könyvet (Futball-láz – a magyar bajnok Rába ETO és a Verebes sztori). A most bemutatott Kamera bizonyára még jobban felhívja majd a figyelmet Győrre, a győri sportéletre, és népszerűsíti a kajak-kenu sportot kiváló művelőjén keresztül. A jelenlévő szakemberek a gyermek kenusokhoz fordulva a példa követésére buzdítottak.

Csiszár Antal
Fotók: Pozsgai Krisztina

2019.11.28