204

Nemzetközi Emmy-díjakért drukkolhatunk

Bergendy Péter filmje és Gera Marina is jelölést kapott

orok-tel-trezor

Gera Marinát az Örök tél című filmben nyújtott alakításáért a legjobb színésznő díjára, Bergendy Péter Trezor című filmjét a legjobb tévéfilm díjára jelölte a Nemzetközi Televíziós Művészeti és Tudományos Akadémia. Gera, Bergendy, Köbli Norbert forgatókönyvíró, Lajos Tamás producer és Káel Csaba kormánybiztos személyesen vesznek részt a november 25-i esti díjátadó gálán New Yorkban.

11 kategóriában 21 országból 44 jelölt versenyez a Nemzetközi Emmy-díjakért, melyeket magyar idő szerint november 26-án, kedd hajnalban adnak át, immár 47. alkalommal. Idén először magyar alkotásokat is jelölt a több mint 900 szakmabeliből álló nemzetközi zsűri a rangos díjra. Az 1969-ben alapított Nemzetközi Televíziós Művészeti és Tudományos Akadémia (International Academy of Television Arts & Sciences) 60 ország tévés szakembereit tömöríti, és évről évre díjazza a legjobb alkotásokat, melyek nem az Egyesült Államokban készültek.

Gera Marinát Szász Attila Örök tél című filmjében nyújtott alakításáért jelölték a rangos nemzetközi díjra, brazil, brit és indiai tévéfilmek főszereplőivel együtt. Az Örök tél történelmi drámát, mely a második világháború végén málenkij robotra elhurcolt több százezer magyar áldozatnak állít emléket, tavaly augusztus óta vetítik és díjazzák világszerte, több mint 30 hazai és nemzetközi elismerésben részesült az elmúlt hónapokban.

A Bergendy Péter rendezésében készült Trezor című film egy ausztrál, egy brazil és egy indiai jelölttel versenyez a legjobb tévéfilm díjért. Az Anger Zsolt főszereplésével készült Trezor az ’56-os forradalom zűrzavarában játszódik, története szerint a Belügyminisztérium páncéltermének kulcsai elvesznek, ezért a rendőrök kihoznak a börtönből egy hajdani bankrablót, hogy törje fel a feltörhetetlennek tartott trezort. Bergendy Péter rendezését 8 Magyar Filmdíjjal tüntette ki a Magyar Filmakadémia tagsága áprilisban. Az Örök tél és a Trezor forgatókönyvét is Köbli Norbert írta, és mindkét alkotás a Szupermodern Stúdió gyártásában készült Lajos Tamás producer vezetésével.

A Nemzetközi Emmy Díjátadó hétvégéje november 22-én pénteken, a hivatalos megnyitóval vette kezdetét a New York-i Magyar Főkonzulátuson. Magyarország New York-i Főkonzulátusa és a New York-i Magyar Kulturális Intézet a Nemzetközi Emmy Akadémiával közösen látja vendégül a megnyitón a nemzetközi és amerikai filmipar több mint kétszáz fős meghívotti köre mellett díszvendégként a díj magyar várományosait. A meghívottakat Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Pásztor István, Magyarország New York-i főkonzulja és Bruce Paisner, az Emmy Nemzetközi Televíziós Művészeti és Tudományos Akadémia elnöke is köszönti.

A 47. Nemzetközi Emmy-díjak ünnepélyes átadása hétfő este lesz a New York-i Hilton Hotelben. A televíziós szakma színe-java részvételével megrendezendő díjátadó gála házigazdája a Kőgazdag ázsiaikból világszerte ismert színész, humorista, Ronny Chiang lesz. „A magyar mozgóképiparnak a mozifilmek mellett a televíziós műfajok erős képviseletére is kellő hangsúlyt kell fektetni a jövőben. A Trezor és az Örök tél számos díja, és a Nemzetközi Emmy-jelölések is mutatják, hogy a hazai tévéfilmek a nemzetközi porondon is megállják a helyüket” – hangsúlyozta Káel Csaba.

Magyar Nemzeti Filmalap

2019.11.23