Ha táncol a parázs

A Győri antológia 2019 ünnepi bemutatója a könyvszalonon

gyori-antologia-2019

A Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) a 19. Győri Könyvszalon programjaként november 15-én pénteken, 17 órai kezdettel tartotta a Győri antológia 20., jubileumi kötetének ünnepi bemutatóját a győri könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának második emeleti rendezvénytermében.

Bevezetésképpen Csáky Anna Ha táncol a parázs című verse hangzott el, melyet Szigeti Endre – az alkotóközösség tagja – zenésített meg és adott elő. A rendezvényt Csáky Anna, a GYAK vezetője nyitotta meg, köszöntve a vendégeket, közöttük Böröndi Lajos költőt, újságírót, a szél-járás c. folyóirat alapító tagját, egyik szerkesztőjét és kiadóját, valamint a bemutatandó könyv iránt érdeklődő barátokat, ismerősöket, irodalom- és művészetkedvelőket.

Megnyitóbeszédében Csáky Anna a 20. antológiakötetről ejtett néhány mondatot, kiemelve a borító szépségét és a könyv üzenetéhez méltó voltát:

A fekete borító alján narancs-vörös lobogó tűz parazsán táncoló, sárga színben pompázó alakokat látni: egy férfit és egy nőt, feljebb egy kisváros itt-ott felvillanó éjszakai fényeit, felül pedig a talányos zöld-narancs gyűrűvel körülfont halványsárga teliholdat, mely aranyhidat sugároz az alatta elterülő tóra. A kép Molnár György munkája. Nem csupán fotó, hanem művészi igénnyel megkomponált és a könyv címéhez, alkotói üzenetéhez igazodó alkotás is.
Belül, az első fülön Ha táncol a parázs című vers, a hátsó fülön az antológiaközösségnek az olvasókhoz intézett üzenete olvasható, azt kifejezve, hogy a 28 szerző vérereiben a meg-megújuló s ki nem hunyó „táncoló parázs” által indukált alkotóvágy évről évre lélekből fakadó műveket hoz létre.
A 335 oldalas könyvben a jó minőségű fekete-fehér lapokon költők, írók művei olvashatók, és 61 alkotás (festmények, kerámiaszobrok, textilmunkák, fafaragványok, érmék, fotók) színes képei láthatók, három külön fejezet pedig Kilátó, Vendégünk, Pályázóink írásaiból címmel az antológiások gyümölcsöző kapcsolatait tükrözi. Az egész kiadvány a Palatia Nyomda kiváló munkáját is dicséri. A Győri Antológia 2019 méltóan képviseli az alkotóközösség egyre magasabb szinten folyó művészi tevékenységét.

Csáky Anna ismertette azt az utat is, melyet az antológiaközösség tett meg, míg az általa évenként kiadott közös könyv elérte a ma látható formáját:

Az első kötet tíz költő száz versével 2000-ben jelent meg Sárai Anikó költő szerkesztésében. Az évenként kiadott újabb könyveket a Győri Könyvszalonon, ünnepi bemutatók keretében vehették kezükbe az olvasók. 2005-ben, Sárai Anikó halála után Csáky Anna vette át az antológia szerkesztését, bővítve a szerzők számát, műfajilag gazdagítva a könyvet. 2009-ig csak a könyv borítója volt színes, egy-egy győri nevezetességet ábrázoló címlappal. A belső oldalak fekete-fehér nyomással készültek. A szerzők változtak, de kezdett kialakulni egy belső mag különböző korosztályú és foglalkozású írókból, költőkből, képzőművészekből. A szerkesztői munkát egy bizottság (Molnár György, Cseke J. Szabolcs, Gősi Vali, Rácz Katalin) segítette. A borítóterveket Molnár György készítette, valamint a belső képanyagot is ő állította össze.
2009-ben a város önkormányzatának anyagi támogatását pályázat útján elnyerve a könyv új, végleges formátumot kapott: mérete nagyobb lett, a színes borítóra a győri képek mellé alkotói üzeneteket közvetítő címek kerültek, a belső oldalakon pedig a képzőművészeti alkotások és fotók színes nyomással készültek. A szerzők száma megnövekedett, ezáltal a könyv egyre terjedelmesebb, gazdagabb lett. A növekvő színvonalú alkotásoknak és a Palatia Nyomda kitűnő nyomásának köszönhetően a Győri antológia kiemelkedő kiadvánnyá vált.
Ezzel párhuzamosan a könyv szerzőiből megalakult a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK), mely azóta is nagy szerepet játszik városunk kulturális életében ünnepi rendezvények, kiállítások, író-olvasó találkozók szervezésével, egyéni kiadványokkal, egyre bővülő alkotói kapcsolatok létesítésével. Ennek köszönhetően 2017-ben városunk önkormányzata Győr Művészetéért díjjal tüntette ki a közösséget.”

A bemutató műsora méltó volt az ünnepi eseményhez. A kivetítőn látható volt a GYAK logója, felhíva a figyelmet az antológia 20. kötetére, a Győr Művészetéért díjat igazoló oklevél, majd a 20. antológia címlapfotója és egy válogatás a könyv színes festményeiből, kerámiaszobraiból, textilműveiből, fotóiból (Ámonné Tóth Éva, Gaál András, Gősi Ferenc, Harmatiné Péter Kati, Horváth György, Kulcsár Nárcisz, Lebó Ferenc, Molnár György, Németh Gizella, Várnagy Katalin, Vehofsics Erzsébet, valamint Szarka Fedor Guido alkotásai).

Az irodalmi műsor (benne a felolvasandó művekkel, zenei betétekkel, a szerzők és előadók neveivel) szintén látható volt a kivetítőn. Az írók, költők (Bogár Erika, Boros Bálint, Csáky Anna, Cseke J. Szabolcs, Gősi Vali, Eörsy Varga Nóra, Kecskés Rózsa, Kozák Ágnes, Nagygábor Margit, Olasz Valéria, Rácz Katalin, Szigeti Endre, Varga Lajos, Vehofsics Erzsébet) elsősorban saját műveiket olvasták fel, de Gősi Ferenc fotós is ott volt a közreműködők között. A zenei betéteket Szigeti Endre szolgáltatta, saját megzenésítésében, gitáron adva elő Ady Endre Harc és halál, valamint Radnóti Miklós Ha rám figyelsz című versét.

A bemutató magas színvonalú és sikeres volt, emlékezetes az antológiaközösség és a vendégek számára.

Molnár György, a GYAK tagja

2019.11.19