19. Győri Könyvszalon – 2019. november 15-17.

Beharangozó

gyori-konyvszalon-montazs

A tavaly nagykorúvá vált Győri Könyvszalon ismét szélesre tárja kapuit november 15 és 17. között. Kiket várnak a legnagyobb vidéki könyvfesztiválra? Nos, aki jól érzi magát könyves környezetben; aki a klasszikusokon túl érdeklődik a legfrissebb irodalom iránt, bátran feszegetve ezzel komfortzónája határait; aki örömmel tájékozódik a könyvpiacon, és szívesen találkozik az alkotókkal, kiadókkal; aki értékes ajándékot keres szeretteinek, és kedvezménnyel szeretne vásárolni; aki szívesen dedikáltatna; aki kedveli, ha az irodalomhoz csatlakoznak a társművészetek; vagy akinek éppen nincs jobb dolga, de szívesen találkozik, beszélget ismerősökkel és kevésbé ismerősökkel egyaránt. Mindezt az aprónéptől a szépkorúakig bátran ajánlhatom.

A programok idén is – az előző évi gyakorlatnak megfelelően – több helyszínen zajlanak: a Győri Nemzeti Színház Nagyszínpadán, Pódiumszínpadán, Kisfaludy Termében, sőt aulájában, illetve a fő szervező Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Baross úti Rendezvénytermében és Muzeális gyűjteményében. Már csak ezért is érdemes jó előre tájékozódni a műsorfüzetből – akár online ‒, hogy le ne maradjunk egy-egy számunkra kedves, érdekes programról.

Aki még nem járt a Könyvszalonon, ne egy csendes könyvtárat vagy egy nyugodt könyvesbolti délelőttöt képzeljen maga elé, hanem inkább egy népes vásári forgatagot, összművészeti ünnepet, ahol a könyveké és kiadóiké, az irodalomé a főszerep, amely a társművészetek egy-egy képviselőjének jelenlétével igazán színes, mozgalmas kaleidoszkóppá válik. Lapozzunk bele egy kicsit a műsorfüzetbe!

A hagyományokhoz híven az ünnepélyes megnyitón (november 15., péntek 11 óra) kerül átadásra a Győri Könyvszalon Alkotói Díja (Botos Péter üvegszobrász kisplasztikája), amellyel 2019-ben Mezey Katalin Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító, prózaíró életműve előtt tisztelegnek, a műsorban a nagy múltú Muzsikás együttes közreműködik. Ugyancsak hosszú ideje muzsikálnak együtt a Kaláka együttes tagjai, akik már ötven éve tolmácsolják a zene nyelvén a költészet legremekebb alkotásait, amelyen generációk nőttek fel. A többek között Magyar Örökség díjjal is kitüntetett zenekar jubileumi koncertjén válogatást kapunk az elmúlt öt évtized dalaiból. Ha már a „nagy múltú” együttesekről szólok, mindenképpen ide kívánkozik a negyven éves Győri Balett, akik a magyar tánctörténelem legendás pillanatairól kiadott reprezentatív könyvet november 17-én mutatják be illusztris vendégek jelenlétében. A zenei produkciók sorában ott találjuk még Petruska lemezbemutatóját, a romantikusabb estére vágyók Kerecsényi Éva és Mohácsi Attila „érzÉSek és sugallatok” című, szívre hangolt dalait, vagy a népszerű Kamarás Ivánt, aki Egy Fess Banddel és Tompos Kátyával érkezik, hogy leporolva a régi slágereket, egy kis swinges lüktetéssel rázzák fel a közönséget.

Ötödik alakalommal kerül sor a győri közönség egyik kedvencére, a Kortársasjátékra, amelyben ismét kiderül, hogy mit kezd 3 drámaíró 1 nap alatt a Kisalföld szalagcímei közül kihúzott felirattal, és főleg, hogyan lesz ebből 3 rendező és 17 színész által színpadi dráma. Az izgalmas versengést a közönség is „díjazhatja”.

Több mint 30 kiadó kínálatában böngészhetünk ezen a hétvégén, okosan (akár 10-50 százalékos árengedménnyel) vásárolhatunk, találkozhatunk a szerzőkkel. Például a lelki dolgok iránt érdeklődők Csaba testvérrel (Böjte Csaba), Várszegi Asztrik bencés szerzetessel, egykori főapáttal; beszélgethetnek az El Caminón szerzett élményeiről Sándor Anikóval; hallgathatják a több mint ötven éve egy szál gitárral a Magyarföldet járó dalnok, Dinnyés József daltulajdonos és énekmondó fohászait. Saját belső lelki világunkba kalauzol Szabó T. Anna, és a valósággal való szembenézésre tanít egy kultúrdémon, Karafiáth Orsolya. Boszorkányok márpedig vannak, állítja Kiss Judit Ágnes, és ehhez komoly tanításgyűjteményt nyújt át az érdeklődőknek. Mirtse Zsuzsa tükröt tart elénk, és bebizonyítja, hogy a mesék a felnőtteknek is hasznosak, mert ott minden rossz feloldódik. Tisza Kata tapasztalataival abban segíthet, hogy túlélők legyünk és ne áldozatok. Lélekvándorként társulhatunk Tőzsér Árpádhoz is, vagy az ugyancsak verseivel bemutatkozó – mondhatnám, „nemprózában” író – Sütő Csaba Andráshoz.

Aki inkább a realitások talaján maradna, a jelenkor emberi, társadalmi problémái foglalkoztatják, a közelmúlt megélése érdekli, keresse Dragomán György, Kukorelly Endre, Krusovszky Dénes legújabb, figyelemre méltó kötetét és magukat a szerzőket is. Vannak írók, akikkel térben utazhatunk, például Bretagne-ba, Normandiába (Sediánszky Nóra), Japánba (Bayer Ilona, aki ezt anyósként élte meg), a szerbiai Tara Szabó Béla győri fotóművész kötetben is megjelenő képei által elevenedik meg. Juhász Árpáddal, a televízióból jól ismert világjáró geológussal pedig egész Európán át érdemes kalandozni. Időbeli utazásra hív bennünket Bán Mór, aki izgalmakkal teli, élvezetes stílusban foglalkozik a Hunyadiakkal, immár tizedik kötetében. Batka Zoltán pedig Vata fiának korába vezérel. A Trianon titkaival foglalkozó kutatócsoport (MTA) eredményeivel is megismerkedhetünk, a tények mellett érveket sorakoztatnak fel, és igyekeznek a legendákat leleplezni. Háy János inkább az irodalomtörténetben barangol, izgalmas oknyomozásának eredményeivel, újszerű megközelítésével ismerkedhetünk meg Kik vagytok ti? című kötetében. Sportrajongók egy meggypiros mezes labdarúgóval, Hajszán Gyulával emlékezhetnek a magyar futball válogatott játékosaira, fontos szerepléseire. Ismert televíziós személyiségek is feltűnnek a rendezvényen, mint az egykor népszerű Kapcsoltam című műsor vezetője, Rózsa György.

A lokálpatrióták is találhatnak kedvükre való témát, előadót. A kínálat az idén is bőséges, kezdve a legújabb levéltári kutatásoktól a jeles pedagógusokon át egészen a győri alkotói közösségek bemutatkozásáig (Író Alkotók Klubja, Győri Antológia Közösség). Ismét lesz Mosolyszüret Hámor Vilmossal, és még az is kiderül, hogy Rómer Flóris hogyan is vált a mesék megmentőjévé.

Ha már a meséknél tartunk, meg kell említenem, hogy természetesen a gyerekekre is gondoltak a szervezők. A Mesekuckóban nem áll meg az élet egyetlen percre sem, apró kezek szorgoskodásával elkészülhet Lúdas Matyi erszénye, libája, hogy majd Füzi Rozival együtt fűzzék a mesét. A szabad alkotás mellett elkészülhet a Kőleves, Bukfencezhet, aki jókedvű, vagy fel is pattanhat A boszorkány seprűjére (M. Kácsor Zoltánnal). Lesz itt minden, ami kreatív, interaktív, játékos-dalos-mesés, sőt zöld, világmegváltó és egészséges. A színpadon pedig Malek Andrea és az Eszement Meseband, Süsü, a sárkány (Fogi Színház), A kis hableány (Aranyszamár Bábszínház), a jól ismert Aranykapu zenekar koncertje várja az aprónépet. A nagy testvér se maradjon otthon! Petőfi hőskölteménye, A helység kalapácsa komédiáját már ők is élvezhetik. Amit azonban igazán a figyelmükbe ajánlanék, az a két rendhagyó irodalomóra, amelyben saját problémáikra ismerhetnek, és esetleg még az is kiderülhet, hogy az irodalom élő, eleven, izgalmas, vicces, érdekes.

Az idén is nézelődhetünk kiállításokon: Barabás László festőművész mellett a Műhely folyóirat és HÍD 2 néven egy lengyel-magyar közös képzőművészeti tárlat nyílik.

Nem soroltam fel mindent, inkább arra buzdítom a kedves érdeklődőket, hogy mindenki maga keresse meg a saját kedvencét. Jöjjenek el, ne hagyjanak ki egy jó könyvet, egy izgalmas találkozást, egy feledhetetlen élményt!

SzaSzi

2019.11.07