I love mozi

Ősszel és télen is

i_love_mozi_gyor_romer_haz

Harminc napos moziprogramot ajánlunk a filmrajongók figyelmébe! Mint mindig, most is bőséges kínálatból választhatnak. Jegyeiket előre, online is megválthatják a tixa.hu-n. Erre buzdítjuk Önöket, mert a Rómer Ház (Győr, Teleki u. 21.) moziterme nem túl nagy.

A választék:

2019. 11. 05. (kedd) 18.30
Apokalipszis most – A végső vágás. Színes, feliratos amerikai háborús dráma. Rendező: Francis Ford Coppola. Vetíítési idő 183 perc. 18 éven aluliaknak nem ajánlott.
A vietnami háború idején játszódó történetben egy amerikai, vezérkari százados egy őrült parancsnok magánbirodalmába téved. Willard kapitány (Martin Sheen) a saigoni CIA-tól azt a különleges megbízatást kapja, hogy likvidálja a nyilvánvalóan megőrült Kurtz ezredest (Marlon Brando). Feladata könnyen az életébe kerülhet. Az ellenséges területeken keresztül el kell jutnia a kambodzsai határhoz, ahol a “zöldsapkás” ezredes már hosszú ideje a hegyekben él és az őt istenként tisztelő bennszülöttekből magánhadsereget szervezett. Willard útja a háborús területen keresztül egyre inkább erős színekkel festett rémálomhoz hasonlít…Küldetése során szembesülnie kell, hogyan válik a vietnámi háború szándékos vagy félelem szülte esztelen vérengzéssé.

 


2019. 11. 07. (csütörtök) 17.00

Bajnokok. Spanyol vígjáték, sportfilm. Rendező: Javier Fesser. Vetítési idő 124 perc.
Marco Spanyolország legjobb kosárlabdacsapatának segédedzője. Egy nap ittasan vezet, és frusztrált viselkedése és kezelhetetlen indulatai miatt balesetet okoz. Bíróság elé kerül, elveszíti a munkáját, és még a barátnője is elhagyja. A bíró a lehető legkellemetlenebb büntetést szabja ki a végtelenül önző, minden empátiától mentes férfira: egy értelmi fogyatékossággal élő férfiakból álló csapatot kell edzenie, akik eddig még sohasem láttak kosárlabdát. Ártatlanságuk, érzékenységük és humoruk azonban nem várt módon változtatják meg Marco életét…

2019. 11. 07. (csütörtök) 19.30
A létezés eufóriája. Magyar dokumentumfilm. Rendező: Szabó Réka. Vetítési idő 83 perc. 12 éven aluliaknak nem ajánlott!
Fahidi Éva 20 évesen egyedül jött haza Auschwitz-Birkenauból, ahol 49 családtagját ölték meg, köztük anyját, apját és kishúgát. 90 évesen felkérést kap, hogy életében először lépjen színpadra, és szerepeljen egy róla szóló táncszínházi előadásban. Réka, a rendező egy duettet képzel el egy fiatal, nemzetközileg elismert táncosnővel, Emesével. A darabban Éva és Emese életét, kettejük testét szeretné párbeszédbe hozni. Éva gondolkodás nélkül igent mond.
Három nő, három hónap – határátlépések sorozata. Éva életének kulcspillanatai színházi jelenetekké sűrűsödnek, miközben a három nő között váratlan erejű kapcsolat szövődik. 

2019. 11. 10. (vasárnap) 15.30
Tintoretto: Egy lázadó Velencében. Olasz ismeretterjesztő film. Rendező: Giuseppe Domingo Romano. Vetítési idő 90 perc. 12 éven aluliaknak nem ajánlott!
A neves filmrendező és művész, Peter Greenaway közreműködésével létrejött, látványos dokumentumfilm a 16. század legkiválóbb velencei művészei, Tintoretto, Tiziano és Veronese közötti rivalizálást mutatja be. Tintoretto életén és vásznain keresztül a nézők megismerhetik a korabeli várost, majd a narratíva előrehaladtával egyre jobban feltárul, milyen hatással volt a pusztító pestisjárvány Velence mindennapjaira és művészetére. A szakértői interjúkat a műkincsek részletgazdag közeli felvételeivel és rövid játékfilmes betétekkel színesítő film narrátora a kétszeres Oscar-jelölt Helena Bonham Carter.

2019. 11. 10. (vasárnap) 17.15
Folyékony arany. Színes magyar dokumentumfilm. Rendező: Almási Tamás. Vetyítési idő 78 perc.
A tokaji aszú, amelyre a magyarok a mai napig nemzeti szimbólumként tekintenek, közel háromszáz évig a világ egyik legdrágább és legkeresettebb bora volt. XIV. Lajos, Viktória királynő, Nagy Péter cár, Goethe és Beethoven is rajongott a tokajiért. A két világháború, a gyilkos filoxéra járvány és a kommunista rendszer kollektivizálása hatalmas pusztítást végzett a szőlőültetvényeken, és az aszú íze csak emlék maradt, eltűnt a régi világgal együtt. Bár talán a világ meg is feledkezett erről a csodálatos borról, és a modern kor újfajta bortrendeket diktál – a magyarok kollektív emlékezetében máig él a hajdani „folyékony arany”.

2019. 11. 10. (vasárnap) 19.00 és 2019. 11. 28. (csütörtök)
Akik maradtak. Magyar dráma. Rendező: Tóth Barnabás. Vetítési idő 83 perc. 12 éven aluliaknak nem ajánlott.
Egy kamaszlány és egy középkorú férfi egymásra találásának megható hangvételű története a második világháború után. Mindketten sokat veszítettek, és mindketten szeretnének új életet kezdeni, miközben körülöttük már a Rákosi-rendszer diktatúrája alakul. Vajon túl lehet-e élni a múlt és a jövő tragédiáit, ha összekapaszkodnak azok, akik még megmaradtak?

2019. 11. 19. (kedd) 17.30
Három egyforma idegen. Angol dokumentumfilm, életrajzi dráma. Rendező: Tim Wardie. Vetítési idő 97 perc. 12 éven aluliaknak nem ajánlott.
Te mit tennél, ha kiderülne, hogy van egy egypetéjű ikertestvéred, akiről korábban sosem hallottál? Főleg, ha nem sokkal később rájöttök, hogy igazából hárman vagytok?
A hihetetlennek tűnő, de az utolsó szóig igaz történetben a három iker véletlenek sorozatának köszönhetően találkozott. A külsőre egymással tökéletesen megegyező hármas ikrek gesztusai és gondolkozásmódja is rendkívül hasonló. Igazi szenzációvá, szupersztárokká váltak a médiában. De vajon miért választották szét őket csecsemőként? És miért hallgatták el az örökbefogadó szülők előtt a testvérek létezését?

2019. 11. 19. (kedd) 19.30
FOMO - Megosztod, és uralkodsz. Magyar játékfilm. Rendező: Hartung Attila. Vetítési idő 91 perc. 16 éven aluliaknak nem ajánlott.
Ha nem vagy online, nem is létezel? A gimnazista Gergőt és barátait, azaz a Falka tagjait három dolog motiválja: a szex, a buli és hogy az ezekről készült videókat minél többen megnézzék a netes csatornájukon. A challenge-videóik idővel egyre durvábbá válnak, amikor pedig egy házibuliban Lilla a fiúbanda prédájává válik, egyetlen éjszaka alatt a feje tetejére áll a budapesti fiatalok biztosnak tűnő világa.
A többek között a Mary PopKids, a Fran Palermo, Deep Glaze és a Hősök zenéivel aláfestett FOMO az ezredfordulón születettek hiteles filmje. Olyan lendülettel visz be a fiatalok mindennapjaiba – és éjszakáiba –, ahogy magyar filmtől még nem láthattuk.

2019. 11. 28. (csütörtök) 17.30
Raoul Taburin. Francia-belga vígjáték. Rendező: Pierre Godeau. Vetítési idő 89 perc. 12 éven aluliaknak nem ajánlott.
Raoul Taburin mindent tud a biciklikről, ő a dél-francia kisváros, Saint Céron elismert és egyetlen biciklikereskedője. Van azonban egy titka: felnőtt létére segédkerekek nélkül nem tud kerékpározni, hiába próbálkozott egész életében újra és újra. Egy nap a faluba költözik a fotográfus Hervé. A két férfi hamarosan összebarátkozik, Hervé pedig Raoult is szeretné lefényképezni biciklizés közben. Raoul mindenáron igyekszik elkerülni az alkalmat, s humorosabbnál humorosabb helyzetekbe kerülve próbálja leplezni a titkát.

2019. 12. 03. (kedd) 17.45
Pécsi szál. Magyar zenés film, dokumentumfilm. Rendező: Lévai Balázs. Vetítési idő 73 perc. 12 éven aluliaknak nem ajánlott.
Hogyan lett Pécs a magyar könnyűzene fellegvára? Hiszen innen indult a Kispál és Borz, a Halott Pénz, a Punnany Massif, a 30Y, Takáts Eszter és a Junkie Jack Flash, sok más banda mellett. Mi lehet a város titka? A mediterrán klíma vagy a mecseki uránbánya sugárzása? A tettyei dombok visszhangja? Emma néni, a legendás karvezető? Vagy van valami a levegőben?
Szabó Simon (Moszkva tér, Papírrepülők, Kölcsönlakás) Indiana Jonesként a rejtély nyomába ered és önmagát, de a pécsi zenekarokat sem kímélve próbálja kideríteni, miben áll a nagy titok. Lévai Balázs zenés filmje egy backstage-buliba oltott nyomozás története a legnagyobb pécsi zenei sztárokkal.

2019. 12. 03. (kedd) 19.30
Valan - Az angyalok völgye. Magyar krimi-dráma. Rendező: Bagota Béla. Vetítési idő 97 perc. 16 éven aluliaknak nem ajánlott.
Péter (Krisztik Csaba) nagyvárosi rendőrként emberkereskedők után nyomoz Brassóban. Az életét annak szenteli, hogy eltűnt lányokat találjon meg. Minden megmentett lányban valahol a saját húgát, Julit látja. Julinak huszonkét évvel ezelőtt nyoma veszett szülővárosukban, a romániai forradalom káoszában felbolydult Valanban.
Péter egy telefonhívás miatt kénytelen visszatérni az erdélyi bányavárosba, amikor felmerül a gyanúja, hogy testvére holtteste került elő a hófödte fenyvesek között. A múltba vezető nyomozás útvesztőjében a férfinek nemcsak a várost fojtogató bűnözéssel kell megküzdenie, hanem a saját démonaival is.

2019. 12. 05. (csütörtök) 17.30
Salvador Dalí: a Halhatatlanság nyomában. Spanyol ismeretterjesztő film, angol nyelven, magyar felirattal. Rendező: David Pujol. Vetítési idő: 105 perc. 16 éven aluliaknak nem ajánlott.
Az alkotás a szürrealizmus mestere, Salvador Dalí és múzsája-alkotótársa, Gala életén és művészetén vezeti végig a nézőket. Az átfogó művészeti portréfilm 1929-től kezdve követi nyomon Dalí életpályáját - ekkor csatlakozott a szürrealistákhoz, és ugyanebben az évben ismerte meg Galát - egészen 30 évvel ezelőtt, 1989. január 23-án bekövetkezett haláláig.

2019. 12. 05. (csütörtök) 19.30
Élősködők. Színes, dél-koreai film. Rendezte: Bong Joon-ho. Vetítési idő 112 perc. 16 éven aluliaknak nem ajánlott.
A Ki-taek családja igazi semmirekellőkből áll, akik mindig a könnyebbik utat választják – bármit megtesznek, csak dolgozni ne kelljen. Irigykedve nézik a Park család fényűző életmódját, és ördögi tervet eszelnek ki, hogy a közelükbe férkőzzenek. Azonban természetesen semmi sem a családfő tervei szerint alakul.
Két évvel az Okja után Bong Joon-ho legújabb filmje is a patinás Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, ahol ezúttal elnyerte a fesztivál legfontosabb díját, az Arany Pálmát. 

2019.11.05